Amerika - Overig
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Amerika overig



En dan ben je in het land waar het allemaal gaat gebeuren. Reizen door Amerika, ofwel autorijden, contact met Amerikanen, parken en andere prachtige plekken bezoeken, kamperen, op een kampvuur je eten bereiden, nog meer autorijden, eten bij McDonalds en nog veel meer. Op deze pagina kort nog wat over Amerikanen, winkels, geld, elektriciteit etc. Kortom, alles wat handig is en wat nog niet op de andere webpagina's aan de orde komt.

Amerikanen


Eerst een kort stuk over Amerikanen, want die ga je heel veel zien tijdens je vakantie. Het is uiteraard erg generalistisch en niet meer dan mijn mening, maar misschien heb je er wat aan.

Mijn vriend en leermeester Ron Tollas (1986).
Mijn vriend en leermeester Ron Tollas (1986).

Allereerst: Amerikanen zijn (bijna) allemaal heel erg vriendelijk en open. Het maakt niet uit wie je treft, iedereen is in voor een praatje. Ik hoor vaak zeggen dat het allemaal niet echt is, die interesse. Maar dat is het wel degelijk. Wat veel Nederlanders misschien in verwarring brengt, is dat als je met een Amerikaan praat, je als Nederlander gelijk het idee krijgt dat je direct goede vrienden bent. Dat is natuurlijk ook weer niet zo. Het is gewoon een praatje zoals Amerikanen dat met heel veel mensen hebben. Die openheid leidt dus niet direct tot nieuwe vriendschappen, maar is voor een vreemdeling uit Nederland wel heel erg prettig. Je kunt moeiteloos aan iedereen om hulp vragen. Ook wordt je spontaan hulp geboden als je in de problemen zit.

The Stars and Stripes.
The Stars and Stripes.

Amerikanen zijn in het algemeen erg vaderlandslievend. Kom niet aan de vlag. Amerika voor alles. Aan de andere kant zijn Amerikanen geen fan van de overheid. De overheid staat voor geldverspilling. Ook van regels houden Amerikanen niet zo. Maar vreemd genoeg zijn ze wel weer een beetje slaafs. De baas is de baas en The Law is the Law. Iedereen houdt zich in het algemeen netjes aan de regels die er zijn (alcohol en softdrugs misschien uitgezonderd). En het is logisch dat je je als Nederlander ook aan die regels houdt. Regels worden ook streng nageleefd. Agenten hebben niet veel moeite met het uitschrijven van een bon.

It's the law.
It's the law.

Amerikanen zijn erg op Amerika gericht. Maar het beeld dat Amerikanen niks van over de grenzen weten en totaal geen idee hebben waar Nederland ligt, klopt niet bepaald. Als ik een Amerikaan spreek, blijken ze altijd wel iemand te kennen met Nederlandse roots of zijn ze zelf weleens in Amsterdam geweest. En het is ook weer niet zo dat wij Nederlanders allemaal weten waar Alabama ligt.

Een pickup is behalve handig ook een statussymbool.
Een pickup is behalve handig ook een statussymbool.

Materiële goederen zijn voor Amerikanen erg belangrijk. Die bepalen je status. Ze geven aan dat je succesvol bent. Overigens hoef je niet per se succesvol te zijn om gewaardeerd te worden. Wat vooral telt, is dat je doelen stelt en alles geeft om die te bereiken. Als het uiteindelijk niet lukt, dan is dat geen probleem. Gewoon nieuwe doelen stellen en weer hard werken. Amerikanen hebben niet veel op met mensen die er niet voor gaan. Ze hebben daarom ook geen zin om belasting te betalen voor bijvoorbeeld bijstand en WW. Ze vinden dat bijstandstrekkers maar beter hun best moeten doen.






Geld


In Amerika wordt betaald in dollars, maar dat zal wel geen nieuws zijn. In de praktijk wordt gebruik gemaakt van briefjes van 1, 5, 10 en 20 dollar en munten van 1, 5, 10 en 25 cent. Echt geld haal je uit de pinautomaat. In Amerika heet dat ding ATM (Automated Teller Machine). Je vindt ze, net als in Nederland, bij banken, maar ook op allerlei andere plekken (bijvoorbeeld in winkels). Het zijn dan doorgaans losstaande apparaten. Je kunt uit die ATM’s geld halen met je creditcard maar ook gewoon met je PIN-pas als die door Maestro wordt ondersteund en als die op ‘wereld’ is ingesteld!. Maestro is onderdeel van MasterCard. Geld pinnen kost wel geld (een paar dollar per transactie). Veel belangrijker dan cash geld is je creditcard. In Amerika betaal je er bijna alles mee. Zelfs als je iets van een duppie koopt, vinden de winkelmannen en -vrouwen het heel normaal dat je ze een creditcard toeschuift. Met geld betalen mag natuurlijk wel. En heel soms heb je echt geld nodig om iets te kunnen betalen, bijvoorbeeld als je wilt kamperen op een campground in een National Park of een National Forest. Bij gebruik van een creditcard heb je (bijna) nooit je pincode nodig. Het is doorgaans gewoon een handtekening zetten op een bonnetje of een schermpje en bij lagere bedragen soms dat niet eens.

Een 'losse' ATM bij McDonalds (Foto: Aranami).
Een 'losse' ATM bij McDonalds (Foto: Aranami).

Winkels etc.


Er zijn uiteraard heel veel winkels waar ze boodschappen (groceries) verkopen. Voorbeelden van winkelketens zijn Safeway en Fred Meyer. Naast de supermarkten zijn er ook veel winkelketens die de boodschappen in het sortiment hebben naast andere producten. Voorbeelden zijn Walmart en KMart. Mij maakt het persoonlijk niet zo heel veel uit waar ik mijn boodschappen vandaan haal, maar een keer naar de Walmart staat altijd wel op het programma. Vooral omdat ze redelijk wat buitensportspullen hebben. De openingstijden in Amerika zijn zeer ruim bemeten. De grotere supermarkten zijn altijd 7 dagen per week open van bijvoorbeeld 7.00 uur tot 21.00 uur. Doorgaans zijn ze langer open. 24/7 is geen uitzondering. Betalen voor de boodschappen doe je uiteraard met je creditcard. De boodschappen komen allemaal mooi in een tasje (of heel veel tasjes). In de kleine plaatsen (tot duizend inwoners) zijn uiteraard geen Walmarts en geen Safeways. Daar haal je de boodschappen bij de lokale winkel. Het aanbod is vaak beperkt, maar de winkels zijn bijna altijd leuk. Ga dus zo nu en dan je boodschappen in dat soort winkels halen. Het is onderdeel van je Amerika-ervaring.

Walmart.
Walmart.

VAT en sales tax


VAT staat voor Value Added Tax. Dat is zoiets als BTW bij ons. Sales tax is ook zoiets. In de VS bestaan verschillende sales taxes en VAT. De hoeveelheid belasting die je als consument betaalt, varieert van staat tot staat en zelfs van plaats tot plaats, omdat naast de rijksoverheid ook staten en plaatsen bepaalde sales taxes heffen. De prijzen in de winkels etc. zijn doorgaans excl. VAT en sales taxes. Je moet dus wat meer betalen dan is aangegeven.

De eerste aankopen


De eerste dag van je reis zul je boodschappen moeten doen. Dat zijn uiteraard de standaardzaken als eten en drinken. Maar er zijn ook dingen bij die je alleen op de eerste dag aanschaft. Hieronder vind je een lijstje van mijn aankopen op dag 1. Het eten en drinken kan overal vandaan komen, de non-food spullen komen weg bij Walmart.

Food: sap, cola, chocomel (de Amerikaanse chocomel moet je proberen!), thee, oploskoffie, groente, fruit, blikken chili con carne (eenvoudig, voedzaam en makkelijk klaar te maken op het kampvuur), brood, chocopasta (als vervanger van hagelslag), ketchup om alles van smaak te voorzien, plantaardige olie om in te bakken, oploslimonade (poeder - sommige zijn heel vies, maar andere, zoals Ice tea with peach zijn zo slecht nog niet), vriesdroogvoedsel (bij WalMart hebben ze veel keus en sommige, zoals chili en rijst met kip, zijn best te eten), snoep, chips, pelpinda's (die zijn vreemd genoeg soms lastig te vinden, maar zijn wel heel lekker en een goed ter vervanging van het brood) en koekjes (soms als vervanging van brood).

Non food: een aansteker, charcoal lighter / starter / lighter fluid (cruciaal bij het starten van het houtvuur), een gasstoofje met gasflesje van ColeMan (Campinggaz kennen ze niet echt in Amerika, als je heel veel ruimte in je auto hebt, kun je ook een tweepitsstoof kopen, Amerikanen gebruiken zo'n gasstel doorgaans om op te koken als ze kamperen), aluminiumfolie en aluminium 'schalen' voor het bakken en braden op een kampvuur, reservebatterijen (AA) voor de zaklampen en GPS, een keukenrol (altijd makkelijk om dingen af te drogen etc.) en waspoeder (voor in de wasmachines van Motel 6).

Charcoal lighter.
Charcoal lighter.

Uit eten


Tijdens je vakantie is het uiteraard leuk en makkelijk om (soms) uit eten te gaan. Amerika kent verschillende soorten restaurants.

Fast Food: Heel veel restaurants zijn zogenaamde fast food restaurants. Je gaat naar binnen, bestelt wat en krijgt bijna gelijk het bestelde. Bekende ketens zijn:
- McDonald's, Burger King, Wimpie: hamburgers, friet.
- Kentucky Fried Chicken: kip.
- Taco Bell: mexicaans (burrito's, taco's).
- Domino Pizza, Pizza Hut: pizza's.
- Subway: broodjes.
Ik vind het allemaal best te eten op z'n tijd en het hoort natuurlijk bij je Amerika-ervaring. Maar goed - smaken verschillen.

Eten bij McDonald's.
Eten bij McDonald's.

'Gewone' restaurants: Naast de fast food ketens zijn er natuurlijk ook tal van ‘normale’ restaurants waar je gaat zitten, wat bestelt en het bestelde na een minuut of vijftien minuten geserveerd wordt. Ook hier is er veel keus. Van Chinese tot Mexicaanse restaurants en van hamburgerrestaurants tot pizzeria’s. Deze ‘normale’ restaurants zijn vaak wat lastiger te vinden dan de fast food ketens die op elke hoek van de straat zitten.

Fooien: In Amerika geef je een fooi in een ‘normaal’ restaurant en dus niet in een fast food restaurant. Het is feitelijk het salaris van de bediening. De hoogte van de fooi is 15 tot 20% van het op de rekening vermelde bedrag. Je kunt het direct met je rekening betalen (met je creditcard). Je kunt de fooi ook in cash betalen en op de tafel achterlaten als je weggaat. Rond het bedrag dan af naar hele dollars.






Water


Het water uit de kraan is goed te drinken. In de steden is het doorgaans gechloreerd en dus wat minder lekker. Het water in de parken etc. is uitstekend van kwaliteit en heerlijk.

Eenheden


Amerikanen zijn in het algemeen heel praktisch. Ze hanteren alleen heel erg vreemde eenheden om hoeveelheden en aantallen in uit te drukken. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste.
Afstanden: Mile = 1.61 km, Yard = 0.91 meter, Foot = 0.30 meter, Inch = 2.54 cm.
Oppervlakte: Acre = 0,40 ha.
Inhoud: Gallon = 3.76 liter, Quarter = 0.95 liter, Cup = 0.24 liter, Fluid Ounce (Oz) = 0.03 liter.
Gewichten: Pound (lb - van het latijnse libra pondo) = 453 gram, Ounce = 28.35 gram.
Temperatuur: Van Fahrenheit naar Celsius: trek 32 af en deel de rest door 1.8.

Een lb (one pound) tomaten kost hier $1.99.
Een lb (one pound) tomaten kost hier $1.99.

Tijdzones


In het westen van de VS zijn twee tijdzones. In de Pacific Time Zone (grofweg Washington, Oregon, Californië en Nevada) is het 9 uur vroeger dan in Nederland. In de Mountain Time Zone (de rest) is het 8 uur vroeger. Arizona is wat lastig omdat ze op sommige plekken niet meedoen met de zomertijd. In de zomer is het daardoor op veel plekken toch 9 uur vroeger.

Tijdzones VS.
Tijdzones VS.

Electriciteit


In de VS werkt het met stroom wat anders dan bij ons. Het voltage is 110 Volt en de stekkers zijn een stuk kleiner. Als je elektrische apparaten meeneemt, dan moeten ze geschikt zijn voor 110 Volt (dat is eigenlijk altijd zo). Daarnaast is het handig een verloopstekker mee te nemen.

De stekkers van de opladers gaan in de verloopstekkers.
De stekkers van de opladers gaan in de verloopstekkers.

Bellen, internet


Als je in Amerika zit, is het toch leuk om af en toe contact te hebben met het thuisfront. Dat kan natuurlijk via de telefoon en internet.

Vanuit Amerika kun je bijna overal naartoe bellen. Om naar Nederland te bellen, toets je eerst 011 en 31, dan het nummer zonder de 0 van het kengetal, bijvoorbeeld 011 31 70 1234567, als je met je mobiel belt, hoeft er geen 011 voor. Je toetst dan bijvoorbeeld 0031 701234567 of beter nog +31 70 1234567. Als je iemand in Amerika wilt bellen, moet je als je je GSM gebruikt meestal het landennummer van de VS gebruiken. Dat is 001 of +1.

Een vaste telefoon gebruiken kan ook. Vanuit de hotelkamer bellen is altijd prijziger dan vanuit een telefooncel. Het hotel berekent een servicecharge voor het gebruik.

Met een smartphone kun je gewoon in de VS bellen.

Met een smartphone kun je gewoon in de VS bellen.

In Amerika heeft het GSM-netwerk een andere bandbreedte dan de Europese netwerken. Als je je mobiel in de VS wilt gebruiken, moet het de Amerikaanse bandbreedtes aankunnen. De zogenaamde dual-band telefoons kunnen dat niet. Je hebt een zogenaamde tri-band GSM nodig. En eigenlijk het liefst een zogenaamde quad-band. De huidige smartphones zijn dat bijna allemaal.

Bellen vanuit de VS naar Nederland met je smartphone kan natuurlijk wel in de papieren lopen (tot euro’s per minuut). Ook gebeld worden, is duur. De beller betaalt slechts het nationale tarief, en jij de rest. Controleer van tevoren even bij jouw provider wat het bellen, SMS-en en internetten kost. Tips om de kosten te beperken:
- Zoek een plek met WiFi en communiceer via het internet via WhatsApp, Twitter, Skype of gebruik e-mail. Dat kan op veel plekken, bijvoorbeeld in de meeste motels en in sommige restaurants (McDonald’s).
- Zet je voicemail uit. Bij veel providers betaal je hoge kosten als mensen je voicemail inspreken en als je het afluistert.

Het is handig je telefoon te beveiligen met een PIN-code. Bij diefstal kan de dief dan niet op jouw kosten bellen. Daarnaast is het handig om het telefoonnummer van je provider mee te nemen. Dan kun je in geval van problemen (diefstal) je SIM-kaart makkelijk laten blokkeren.




Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl



<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Algemeen</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> En dan ben je in het land waar het allemaal gaat gebeuren: Amerika. Reizen door Amerika, ofwel autorijden, contact met Amerikanen, parken en andere prachtige plekken bezoeken, kamperen, op een kampvuur je eten bereiden, nog meer autorijden, eten bij McDonalds en nog veel meer. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, Amerikanen, Geld, Credit Card