Arizona - Canyon de Chelly National Monument
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

ArizonaKaart Arizona.

Parken in Arizona-  Agua Fria NM
-  Antelope Canyon NP
-  Canyon de Chelly NM
-  Casa Grande Ruins NM
-  Chiricahua NM
-  Fort Bowie NM
-  Grand Canyon NP
-  Horseshoe Bend
-  Ironwood-Forest NM
-  Meteor Crater
-  Montezuma Castle NM
-  Monument Valley
-  Organ Pipe Cactus NM
-  Parashant NM
-  Petrified Forest NP
-  Saguaro NP
-  Sonoran Desert NM
-  Tonto NM
-  Tuzigoot NM
-  Vermillion-Cliffs NM
-  Walnut Canyon NM
-  Wupatki NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Canyon de Chelly National Monument

   
Oppervlakte: 339 km². [VC, CG].

Canyon de Chelly (spreek uit Sjee) is een NM dat binnen de grenzen van het Navajo-reservaat ligt. Het Monument bestaat uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons. De vier grote canyons zijn - van noord naar zuid: Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon. De (ondiepe) rivier de Chinle Wash stroomt door de canyons heen. In het westen zijn de canyons slechts 10 meter diep, maar ze worden steeds dieper als je naar het oosten gaat. Tot zo'n 300 meter.

Canyon de Chelly met Spider Rock.

Met de auto kun je langs de noord- en langs de zuidrand rijden. Op tal van plekken zijn uitzichtspunten. Bij Spider Rock Overlook heb je een mooi uitzicht op Spider Rock, een spectaculaire zandstenen toren die 240 meter uit de bodem van de kloof oprijst op de plek waar Canyon de Chelly en Monument Canyon elkaar ontmoeten. Op de rots zou Spider Woman wonen. Zij zou kinderen opeten die zich niet gedragen. De top van Spider Rock is wit, wat zou komen door de botten van de kinderen die hier verzameld worden. In de Canyons staan op veel plekken nog ruines van gebouwen die indianen hier ooit hebben neergezet, zoals The White House waar je via The White House trail naartoe kunt gaan.


Internetlinks    

>  KAART Canyon de Chelly NM 

>  Website NPS


FOTO's    

Canyon de Chelly.
Canyon de Chelly.

White House RuinsWhite House Ruins (Foto: historylines.net).

White House Trail (Foto: Public Domain).White House Trail (Foto: Public Domain).
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Arizona - Canyon de Chelly National Monument</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Canyon de Chelly (spreek uit Sjee) is een NM dat binnen de grenzen van het Navajo-reservaat ligt. Het Monument bestaat uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons. De vier grote canyons zijn - van noord naar zuid: Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon. De (ondiepe) rivier de Chinle Wash stroomt door de canyons heen. In het westen zijn de canyons slechts 10 meter diep, maar ze worden steeds dieper als je naar het oosten gaat. Tot zo'n 300 meter. <p> Trefwoorden: Amerika, Arizona, Canyon de Chelly National Monument