Arizona - Grand Canyon National Park.
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

ArizonaKaart Arizona.

Parken in Arizona-  Agua Fria NM
-  Antelope Canyon NP
-  Canyon de Chelly NM
-  Casa Grande Ruins NM
-  Chiricahua NM
-  Fort Bowie NM
-  Grand Canyon NP
-  Horseshoe Bend
-  Ironwood-Forest NM
-  Meteor Crater
-  Montezuma Castle NM
-  Monument Valley
-  Organ Pipe Cactus NM
-  Parashant NM
-  Petrified Forest NP
-  Saguaro NP
-  Sonoran Desert NM
-  Tonto NM
-  Tuzigoot NM
-  Vermillion-Cliffs NM
-  Walnut Canyon NM
-  Wupatki NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Grand Canyon National Park

   
Opp.: 4.926 km². [VC, CG].

Grand Canyon National Park is het bekendste park in Arizona. Het is feitelijk niet meer dan een diepe kloof die is uitgesleten door de Colorado River. Maar het is niet zomaar een kloof. De Grand Canyon is enorm. De totale lengte is 446 km. Dat is dus anderhalf keer Zuid- Limburg - Noord-Groningen. Het grootste hoogteverschil is bij Point Imperial. Daar is de canyon 1.830 meter diep. De breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer. Desondanks is de andere kant van de canyon overal goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid. De canyon splits het park in tweeën. Er is een zuidelijk deel (de South Rim) en een noordelijk deel (de North Rim). Het zuidelijke deel is het best ontsloten en heeft de meeste voorzieningen. De meeste toeristen bezoeken daarom alleen de zuidkant van het park.

Grand Canyon NP.
Grand Canyon NP.

De belangrijkste weg op de South Rim is de Highway 64 die van Desert View (oostelijke ingang - hier is ook een prettige camping) tot aan Grand Canyon Village (zuidelijke ingang) loopt. Ten westen van Grand Canyon Village ligt nog een doodlopende weg: de Hermit Road. Deze volgt de zuidrand nog een kilometer of tien verder naar het westen. In het hoogseizoen is deze weg afgesloten voor privévoertuigen. Je kunt dan met een gratis pendelbus verder gaan en dat is zeker zo prettig.

The Desert View Watchtower.
The Desert View Watchtower.

Op de zuidrand bevinden zich ook de meeste voorzieningen. Die zijn vooral te vinden in Grand Canyon Village met onder andere winkels, een bezoekerscentrum, hotels e.d. Ga tijdens je bezoek in ieder geval naar het visitor center in Grand Canyon Village en bezoek één of verschillende ranger programs. Als je geluk hebt, kun je mee met een ranger die je vertelt over de condors die in het gebied leven en je meeneemt naar een plek waar je ze goed kan zien. Eén van de laatste keren dat ik er was, vloog een condor met een vleugelspanwijdte van 3 meter slechts twintig meter over ons heen. Bezoek ook zeker de Desert View Watchtower. Een prachtige oude stenen uitkijktoren.

1>Ranger praatje over condors.Ranger praatje over condors.

Wat je ook moet doen, is een stukje de canyon ingaan. Aan de zuidzijde kun je kiezen uit twee trails: de Bright Angel Trail en South Kaibab Trail. Beide beginnen bij de Village en voeren je langzaam naar beneden naar de rivier (en verder naar de Phantom Ranch en de Bright Angel Campground). De Bright Angel Trail is wat lichter dan de South Kaibab Trail en onderweg kun je op drie plekken water krijgen. De totale afstand (enkel) tot aan de Colorado River bedraagt ruim 12 kilometer (heen en terug dus 24 km). Het totale hoogteverschil is 1.359 meter. De South Kaibab Trail is korter (10 km) maar kent wel een groter hoogteverschil (1.457 meter). Het wordt ten zeerste afgeraden de canyon in één dag helemaal tot aan de rivier af te dalen en weer terug te lopen. Dus alleen doen als je erg fit bent en weet wat zo'n tocht inhoudt. Maar je hoeft ook niet helemaal tot de rivier. Ook het afdalen van de Bright Angel Trail tot één van de tussenpunten (bijv. Indian Garden) is een mooi avontuur. Als je in de canyon wilt overnachten (kamperen kan in de Bright Angel Campground and overnachten in de Phantom Ranch) dan kan dat, maar moet je wel van tevoren reserveren.

Bright Angel Trail.
Bright Angel Trail.

De noordkant is een stuk minder goed ontsloten dan de zuidkant. Er loopt een weg het park in tot de Grand Canyon Lodge. Daarnaast volgen wat kleinere wegen min of meer de rand van de canyon. Langs de weg zijn mooie uitzichtpunten zoals Point Imperial en Cape Royal. Ook aan de noordkant kun je de canyon in. Er is één trail: de North Kaibab Trail. De noordwand van de Grand Canyon is veel minder steil dan de zuidwand. De afstand van de noordkant tot de Colorado River is dan ook veel langer (22,5 km) dan van de zuidkant to de rivier. In één dag naar beneden en weer terug is dan ook onmogelijk, zeker gezien de hitte. Maar ook hier geldt: je hoeft niet helemaal tot aan de rivier om toch het Grand Canyon gevoel te krijgen. Je kunt bijv. tot Roaring Springs Day Use Area gaan.

Uitzicht vanaf de North Rim (Point Imperial).
Uitzicht vanaf de North Rim (Point Imperial).
Internetlinks    

>  KAART Grand Canyon NP 

>  Website NPS


FOTO's    

Grand Canyon.
Grand Canyon.

De Grand Canyon bij 'slecht' weer.De Grand Canyon bij 'slecht' weer.

Een gids die toeristen met muildieren naar beneden brengt.Een gids die toeristen met muildieren naar beneden brengt.

De Colorado River / Bright Angel Trail (Foto: Tineke de Boer).De Colorado River / Bright Angel Trail (Foto: Tineke de Boer).

Grand Canyon NP.Grand Canyon NP.

The Desert View Watchtower.The Desert View Watchtower.

Een rotsgrondeekhoorn heeft een ijsje veroverd op een bange toerist.Een rotsgrondeekhoorn heeft een ijsje veroverd op een bange toerist.

Grand Canyon.Grand Canyon.

Een condor.Een condor.

Bright Angel Trail.Bright Angel Trail.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Arizona - Grand Canyon National Park</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Grand Canyon National Park is het bekendste park in Arizona. Het is feitelijk niet meer dan een diepe kloof die is uitgesleten door de Colorado River. Maar het is niet zomaar een kloof. De Grand Canyon is enorm. De totale lengte is 446 km. Dat is dus anderhalf keer Zuid- Limburg - Noord-Groningen. Het grootste hoogteverschil is bij Point Imperial. Daar is de canyon 1.830 meter diep. De breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer. Desondanks is de andere kant van de canyon overal goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid. De canyon splits het park in tweeën. Er is een zuidelijk deel (de South Rim) en een noordelijk deel (de North Rim). Het zuidelijke deel is het best ontsloten en heeft de meeste voorzieningen. De meeste toeristen bezoeken daarom alleen de zuidkant van het park. <p> Trefwoorden: Amerika, Arizona, Grand Canyon National Park