Jaapje in Amerika
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Jaapje in AmerikaIk ben dus Jaap van Raffe. En ik heb alles bij elkaar een flinke tijd van mijn leven in de Verenigde Staten (en ook Canada) doorgebracht. Ik ga daar naartoe omdat de natuur er zo overweldigend is, zo echt, en toch zo toegankelijk.

Angels Landing in Zion National Park (2013).
Angels Landing in Zion National Park (2013).

Wat me zorgen baart, is dat tegenwoordig heel veel mensen steeds meer van de natuur vervreemden. Iedereen zou regelmatig natuur moeten beleven. Echte natuur. In Nederland is dat lastig. Maar in Amerika... Dat is een belangrijke reden waarom ik deze site heb opgezet. Ik hoop jou via deze site enthousiast te maken voor Amerika. En ik hoop dat je de natuur daar net zo intens mag beleven als ik dat heb mogen doen.


Mt. Adams en het Gifford Pinchot National Forest.
Mt. Adams en het Gifford Pinchot National Forest.

De eerste keer naar Amerika


De eerste keer dat ik naar Amerika ging, was in 1986. Dat was voor een stage voor mijn studie Bosbeheer die ik aan de Landbouw Universiteit (toen nog Landbouw Hogeschool) volgde. Ik was toen 24 jaar. Tijdens mijn stage heb ik drie maanden bij de Forest Service gewerkt in het Gifford Pinchot National Forest. Wat een geluk was dat. Want het gebied waar ik werkte, is een van de parels van het westen van de VS. Het ligt in de Cascaden, een bergketen die van Noord-California tot aan Canada loopt. De bergen zijn tot zo'n 2000 meter hoog en begroeid met naaldbossen die worden doorsneden door beken en rivieren met stroomversnellingen en watervallen. Boven de bergen torenen indrukwekkende vulkanen uit. Ze zijn tot 4000 meter hoog. Het was allemaal zo mooi.

Ik bij een oude Homestead in Oregon.
Ik bij een oude Homestead in Oregon.

In die drie maanden leerde ik ook Amerikanen kennen als heel erg vriendelijke mensen. Ze hielpen me met alles, leerden me om in en met de natuur te leven en ze namen me mee naar de meest bijzondere plekken. Ik ben naar een sterrenwacht geweest en een rodeo. Ik ben in The old growth forests (oerbossen) op zoek gegaan naar de fameuze spotted owl. Ik heb een vulkaan beklommen. Ik heb met een speedboat de Columbia River bevaren. En met Ron Tollas, mijn grote vriend, ben ik dagen de woestijn doorgetrokken op zoek naar restanten van indianenculturen. Het was geweldig. Ja, die drie maanden stage waren de beste drie maanden van mijn leven.

Las Vegas 1986.
Las Vegas 1986.

Met de Greyhound bus


Na mijn stage heb ik nog een maand rondgetrokken met de Greyhound-bus. Ik bezocht toen een aantal steden in het westen van de VS zoals Los Angeles, San Francisco en Las Vegas. Ook die reis was zeer heel bijzonder. Ik heb veel bijzondere plekken gezien en veel bijzondere mensen ontmoet. Maar de steden waren toch stukken minder boeiend dan de natuur die ik eerder had mogen beleven.

Tabak plukken


Na mijn stage in Gifford Pinchot National Forest was ik volledig gegrepen door het land. Het jaar erop ging ik naar Canada (in Otterville vlakbij Toronto) om tabak te plukken. Dat was vreselijk zwaar. Zes weken lang elke dag opstaan voordat de zon op was en daarna 10 tot 12 uur werken in een, zeker in het begin, veel te hoog tempo. Door de teer werd je helemaal zwart. En door de kou was het werken soms bijna onmogelijk. Maar achteraf was het natuurlijk een geweldige belevenis.

Tabak plukken in Canada.
Tabak plukken in Canada.

Van oost naar west en van west naar oost


Na afloop van het tabaksseizoen ben ik samen met Ruud Ras vanuit het oosten van Canada naar de westkust gereden. Dat deden we in een drive-away-car, een auto die we voor iemand anders in het westen moesten afleveren. Dat was lekker goedkoop en gaf toch veel vrijheid. Toen we de auto hadden afgeleverd, zijn we een eindje naar het zuiden afgezakt en zijn we door Amerika weer van west naar oost gereden. De Niagara watervallen, de enorme vlakten, de Rocky Mountains, de westkust, Yellowstone, Mount Rushmore, alles was even indrukwekkend en onvergetelijk.

Met een drive-away-car dwars door Canada (1987).
Met een drive-away-car dwars door Canada (1987).

Congressen


Na mijn studie ben ik voor mijn werk ook nog twee keer naar de VS / Canada geweest.
In 1999 ging ik naar een bosbouwcongres in Ashville in de staat North Carolina aan de oostkust van de VS. En na dat congres heb ik aan de oostkust nog een aantal parken bezocht. Mooi, maar lang, lang niet zo indrukwekkend als het geweld aan de westkust. En later, in 2003, heb ik het World Forestry Congress XII in Quebec City Canada bezocht. Ruim 4000 bosbouwers bij elkaar.

Kamperen in Great Smokey Mountains National Park (de rugzak zo opgehangen dat de beren er niet bij konden).
Kamperen in Great Smokey Mountains National Park (de rugzak zo opgehangen dat de beren er niet bij konden).

Vakanties


En ik ben natuurlijk ook regelmatig naar Amerika gegaan 'alleen' maar voor vakantie. Gewoon reizen, trekken, zien, beleven, avontuur. Dat vakantievieren deed ik altijd met een huuauto. Dat geeft de meeste vrijheid. Ik ging alleen op pad, en met mijn vrouw en later ook met mijn vrouw en mijn kinderen Jan-Jaap en Frank. Vooraf bepaalde ik (bepaalden wij) waar we ongeveer naartoe wilden. In Amerika werd de route dan in meer detail ingevuld. Net hoe mooi het ergens was en waar we zin in hadden. Maar we bleven wel altijd in het westen. Daar is het toch met mooist. Maar heel veel meer daarover op de rest van deze site.

Frank, Jan-Jaap en Gerda in Great Basin National Park.
Frank, Jan-Jaap en Gerda in Great Basin National Park.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Jaap in Amerika</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Ik ben dus Jaap van Raffe. En ik heb alles bij elkaar een flinke tijd van mijn leven in de Verenigde Staten (en ook Canada) doorgebracht. Ik ga daar naartoe omdat de natuur er zo overweldigend is, zo echt, en toch zo toegankelijk. Wat me zorgen baart, is dat tegenwoordig heel veel mensen steeds meer van de natuur vervreemden. Iedereen zou regelmatig natuur moeten beleven. Echte natuur. In Nederland is dat lastig. Maar in Amerika... Dat is een belangrijke reden waarom ik deze site heb opgezet. Ik hoop jou via deze site enthousiast te maken voor Amerika. En ik hoop dat je de natuur daar net zo intens mag beleven als ik dat heb mogen doen. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, parken, Arizona, California, Californie, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, Wyoming