Utah - Grand Staircase Escalante National Monument
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

UtahKaart Utah

Parken in Utah-  Arches NP
-  Bears Ears NM
-  Bryce Canyon NP
-  Canyonlands NP
-  Capitol Reef NP
-  Cedar Breaks NM
-  Dead Horse Point SP
-  Glen Canyon NRA
-  Goblin Valley SP
-  Golden Spike NHS
-  Goosenecks SP
-  Grand Staircase
                Escalante NM

-  Great Salt Lake
-  Great Salt Lake Desert
-  Hovenweep NM
-  Natural Bridges NM
-  Salt Lake City
-  Valley of the Gods
-  Zion NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Grand Staircase Escalante NM

   
Opp.: 7.609 km². [VC, CG].

Grand Staircase-Escalante National Monument is bij veel toeristen onbekend. Het is echter een monument dat alle nationale parken in Utah maar tuintjes laat lijken. In totaal meet GSENM 7.609 km2. Dat is ongeveer 2x zo groot als alle vijf de nationale parken van Utah bij elkaar. Het nationale monument wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Alles is daardoor duidelijk minder gelikt dan een NP of NM van de Park Service.

Grand Staricase Escalante National Monument.
Grand Staricase Escalante National Monument.

In het monument zijn maar weinig voorzieningen. In de plaatsen rond het monument zijn inmiddels wel verschillende goede visitor centers. In het park zijn alleen maar onverharde wegen. Veel daarvan zijn eigenlijk niet geschikt voor een normale auto. Wel goed berijdbaar (in ieder geval het eerste stuk) is de Hole in the Rock Road. Deze weg is ongeveer 100 km lang. Hij begint in Escalante en eindigt bij de Hole-in-the-Rock. Dat is een soort smalle spleet in de rotsen die doorgang biedt naar de Glen Canyon. Die doorgang werd vroeger gebruikt door de Mormonen. Ook de Cottonwood Road is, als het droog is, redelijk berijdbaar. Voor beide wegen geldt dat het slim is vooraf in een VC na te vragen wat de situatie is en dat als het te pittig blijkt, je het beste kan omkeren.

Dinosaurussporen vastgelegd in het zandsteen.
Dinosaurussporen vastgelegd in het zandsteen.

Het monument ingaan is een uitdaging, maar zal je ook geweldig veel moois opleveren. Je vindt er namelijk alles wat Zuid-Utah mooi maakt: tafelbergen, canyons, slot canyons, bogen, balancerende stenen etc. Veel bezocht is Dry Fork Coyote Gulch. Vanuit deze canyon zijn onder andere de slot canyons Peek-A-Boo Gulch, Spooky Gulch en Brimstone Gulch te bereiken. Vooral Spooky is leuk en goed te doen. Andere slot canyons in GSENM zijn Zebra Slot Canyon, Tunnel Slot, Bull Valley Gorge, Willis Creek en Lick Wash. Populaire hoodoos in het monument zijn de Wahweap Hoodoos, The Toadstools, en de hoodoos in Devil's Garden (zoals The Four Hoodoos). Populaire steenbogen zijn Grosvenor Arch en Broken Bow Arch.

The Toadstools.
The Toadstools.

Ook interessant is de Twentymile Wash Dinosaur Tracksite. Hier zijn sporen van dinosauriŽrs te vinden in het zandsteen. En er is nog veel meer te beleven voor de echte avonturier. Maar zoals gezegd: heel veel van al het moois is niet zo makkelijk te bereiken.


Internetlinks    

>  KAART Grand Staircase Escalante NM 

>  Website BLM


FOTO's    

Grand Staircase-Escalante NM.
Grand Staircase-Escalante NM.

Grand Staircase-Escalante NM.Grand Staircase-Escalante NM.

The Toadstools.The Toadstools.

Spooky Gulch.Spooky Gulch.

Spooky Gulch.Spooky Gulch.

De wegen zijn soms vrij pittig.De wegen zijn soms vrij pittig.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Utah - Grand Staircase Escalante National Monument</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Grand Staircase-Escalante National Monument is bij veel toeristen onbekend. Het is echter een monument dat alle nationale parken in Utah maar tuintjes laat lijken. In totaal meet GSENM 7.609 km2. Dat is ongeveer 2x zo groot als alle vijf de nationale parken van Utah bij elkaar. Het nationale monument wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Alles is daardoor duidelijk minder gelikt dan een NP of NM van de Park Service. <p> Trefwoorden: Amerika, Utah - Grand Staircase Escalante National Monument