Wyoming - Yellowstone National Park
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

WyomingKaart Wyoming

Parken Wyoming-  Fossil Butte NM
-  Grand Teton NP
-  Yellowstone NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Yellowstone National Park

    +
Opp.: 8.983 km². [VC, CG].

Yellowstone is een park dat je gezien moet hebben, ook al ligt het een beetje uit de buurt en je er dus wel een 'stukje' voor om moet rijden. Het is het oudste nationale park ter wereld, opgericht in 1872. En het is een reusachtig park. In totaal is het zo'n 9.000 km² groot (grofweg dus 90 bij 100 km). Dat is bijna een kwart van Nederland. Het park is gelukkig goed ontsloten. Er is ongeveer 800 km verharde weg. Je kunt dus heel veel moois met de auto bereiken.

Bizons in Yellowstone NP.
Bizons in Yellowstone NP.

Het meest bijzondere aan Yellowstone is zo groot dat heel veel toeristen het over het hoofd zien. Het is de Yellowstone Caldera (de krater van de Yellowstone vulkaan). Die krater beslaat een groot deel van het park. De krater is ongeveer 640.000 jaar geleden ontstaan tijdens de laatste grote uitbarsting van de Yellowstone Supervolcano. Het woord supervulkaan is in deze niet overdreven. De Yellostone Caldera is ongeveer 3900 km² groot. In vergelijking: de caldera van Mt. St. Helens meet ongeveer 5 km². En in 1980 blies Mt. St. Helens in 15 minuten ongeveer 1000 km³ as de lucht in. Dat klinkt heel veel en is heel veel. Maar 640.000 jaar geleden ging het om 8.000.000 km³ as en stenen ofwel 8000 x Mt. St. Helens. Als de Yellowstone Supervolcano weer uitbarst, zijn de gevolgen niet te overzien. Dat zal het einde van de mensheid kunnen zijn. Gelukkig barst hij niet heel vaak uit. Slechts eens per 600.000 jaar... Dus als de laatste keer 640.000 jaar gelden was, dan duurt het nog... Geniet er nog maar even van.

Geiser basin.
Geiser basin.

De hotspot onder Yellowstone is nog steeds superactief. Overal in het park zijn daar bewijzen van te vinden in de vorm van hotsprings, geisers, mud pots, fumarols (stoom) etc. In Yellowstone zijn meer vulkanische verschijnselen te vinden dan in de rest van de wereld tezamen! De bekendste geiser is Old Faithful. De geiser heet zo omdat hij zeer regelmatig spuit (om de 1 à 2 uur) en zeer goed valt te bepalen wanneer hij weer spuit op basis van de hoeveelheid water die hij de laatste keer de lucht in heeft geblazen. Het is zeker niet de hoogste geiser van het park, maar met zijn 32-56 meter ook zeker geen kleintje. Old Faithful is mooi te zien vanaf Observation point. Je moet dan wel een stukje klimmen. Vlakbij Observation point ligt ook Solitary Geyser die om de 7 minuten spuit. Old Faithfull is onderdeel van het Old Faithful Historic District met daarin ook een aantal gebouwen zoals de Oldfaithful Inn en een VC. Old Faithfull is niet de enige geiser bij het Old Faitfull Historic District. Er zijn er meer en samen vormen zij het Upper Geyser Basin.

Thermische activiteit.
Thermische activiteit.

In de buurt van het Upper Geyser Basin liggen nog een aantal geiser-basins zoals het Biscuit Basin, Black Sand Basin, Midway Geyser Basin en Lower Geyser Basin. Ook zijn er nog enkele geysers die min of meer op zich zelf lijken te staan zoals de Lone Star Geyser (leuk!) en de Imperial Geyser. Meer naar het Noorden liggen nog het Norris Geyser Basin met o.a. Steamboat Geyser. En nog verder noordwaarts is Roaring Mountain te vinden. Een berg die puft en sist doordat er continu stoom ontsnapt. Helemaal in het noorden liggen de Mammoth Hot Springs. Deze hot springs hebben door calcium carbonaat af te zetten, prachtige terrassen gevormd. Vlakbij de hot springs liggen het Mammoth Hot Springs Historic District met Fort Yellowstone (een vroegere legerbasis met onder andere een museum), Mammoth Hot Springs Hotel and Dining Room, een benzinestation en winkeltjes. Meer aan de oostkant liggen nog Mud volcano en Sulphur Caldron. Zelfs in Yellowstone Lake is op sommige plekken geothermische activiteit te zien.

Grand Canyon of the Yellowstone.
Grand Canyon of the Yellowstone.

De Yellowstone River is de grootste rivier die door het park stroomt. De rivier begint iets ten zuiden van Yellowstone en stroomt vervolgens 'door' Yellowstone lake naar het noorden waar de rivier het park verlaat. Yellowstone Lake is een enorm meer in het zuidelijk deel van het park. De kustlengte is maar liefst 177 km. Dat is ongeveer een-derde van de het IJsselmeer. In de winter ligt er op het water een ijslaag van ongeveer een meter. In het noorden van het park snijdt de Yellowstone River door de Grand Canyon of the Yellowstone. Een enorme kloof van ongeveer 38 km lengte, tussen de 400 meter en 1200 meter breed en tussen de 244 en 366 meter diep. Het gesteente van de kloof is geel. Hier dankt de rivier en ook het park zijn naam aan. Bij Canyon Village (waar je o.a. een VC vindt, en een camping, een hotel, een postkantoortje etc.) heb je een prachtige uitzicht op de canyon en ook de Upper en Lower Yellowstone Falls. De Upper Falls zijn 33 meter hoog en de Lower falls 94 m (2x zo hoog als de Niagara watervallen). Wat volume betreft zijn de watervallen de grootste van de Rocky Mountains.

Elk (wapiti).
Elk (wapiti).

Yellowstone is natuurlijk ook bekend om de verscheidenheid aan dieren die je tijdens je bezoek gegarandeerd zult zien. Meest opvallende verschijningen zijn de bizons. Er zijn er ongeveer 4000. Ook veelvuldig te zien (zeker als je 's ochtends vroeg op pad gaat) zijn de wapiti's of elk. Andere grote grazers die je tegen kunt komen zijn: elanden (Moose), herten (Deer), dikhoornschapen (Bighornsheep), gaffelantilopen (Pronghorn) en sneeuwgeiten (Mountain Goat). Ook alle grote jagers komen in het park voor. Met wat geluk (of pech) kun je beren (grizzly's en zwarte beren), poema's, bobcats en Canadese lynxen, wolven en coyotes treffen. Let tijdens je tocht door Yellowstone op of je mensen met grote telescopen langs de weg ziet zitten. Die weten precies waar ze moeten zijn voor beren en wolven. Er leven ook veel vogelsoorten in het park, zoals Bald Eagles, visarenden (Osprey), kraanvogels en pelikanen, Kom nooit te dicht bij een wild dier. Hou bij gevaarlijke dieren (beren) minimaal 100 meter afstand en bij de grote grazers minimaal 25 meter.
Internetlinks    

>  KAART Yellowstone NP

>  Website NPS


FOTO's    

Geisers
Geisers

Yellowstone Lake.Yellowstone Lake.

Noord-ingang.Noord-ingang.

Noordelijke hoogvlakte.Noordelijke hoogvlakte.

Old Faithful.Old Faithful.

In afwachting van Old Faithful.In afwachting van Old Faithful.

Old Faithful vanaf Inspiration Point.Old Faithful vanaf Inspiration Point.

Wachten op beren.Wachten op beren.

Een bizon op en in de weg.Een bizon op en in de weg.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Wyoming - Yellowstone National Park</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Yellowstone is een park dat je gezien moet hebben, ook al ligt het een beetje uit de buurt en je er dus wel een 'stukje' voor om moet rijden. Het is het oudste nationale park ter wereld, opgericht in 1872. En het is een reusachtig park. In totaal is het zo'n 9.000 kmē groot (grofweg dus 90 bij 100 km). Dat is bijna een kwart van Nederland. Het park is gelukkig goed ontsloten. Er is ongeveer 800 km verharde weg. Je kunt dus heel veel moois met de auto bereiken. <p> Trefwoorden: Amerika, Wyoming, Yellowstone