Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Parken
Kamperen
Motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Californië
Californië is een enorme staat. De oppervlakte 423.970 km² (ongeveer 10x Nederland) en er wonen maar liefst 38 miljoen mensen.Californië is voor toeristen zeer, zeer interessant en eigenlijk niet over te slaan. Er zijn prachtige parken en ook steden als San Francisco en Los Angeles zijn het bezoeken meer dan waard.


Obsidiaan - vulkanisch glas.

Afkortingen

Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Yosemite NP    
Opp.: 3.081 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Yosemite NP ligt zo'n 250 km ten oosten van San Francisco in de Sierre Nevada. Het is zonder twijfel één van de mooiste parken van de VS. Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, granietformaties, mammoetbomen, rustige alpenweiden, wilde rivieren en spectaculaire dieren. Het is goed ontsloten door een groot aantal wegen. Het is wel erg druk. Er komen elk jaar zo'n 4 miljoen bezoekers naar het park.

Yosemite Valley (Foto: : Edward Stojakovic ).

Het centrum van Yosemite is Yosemite Valley. Dat is, zoals de naam zegt, een prachtige vallei. Door de vallei loopt een rondweg (eenrichtingsverkeer). Die weg komt onder andere langs Yosemite Village, een gehucht met een Visitor Center, winkeltjes etc. Daarnaast vind je in de vallei campings en hotels (Yosemite Lodge en Ahwahnee). Omdat het er erg druk is, wordt aangeraden de gratis shuttle bus te nemen. Yosemite Valley wordt omringd door indrukwekkende kliffen. De bekendste is El Capitan. Vanuit de vallei heb je bovendien goed zicht op Half Dome. Deze granietrots heeft de vorm van een boog. De rotswand is erg populair bij klimmers. Omdat de vallei wordt omringd door bergen en kliffen, zijn er ook veel watervallen te zien, zoals Sentinel falls, Starircase falls, en natuurlijk Bridalveil Fall (190 m hoog) en Yosemite falls. Yosemite Falls bestaat eigenlijk uit drie watervallen: de Upper fall (440 m), Middle cascades (206 m) en Lower fall (98m). In totaal stort het water dus 739 m naar beneden. Yosemite Fall is daarmee de zes-na-hoogste waterval ter wereld. Jammer genoeg staat de waterval in de zomer meestal (bijna) droog. Als je de falls wilt bekijken, moet je eigenlijk in het voorjaar komen.

Tunnel Tree .

Ten zuiden van de vallei ligt de Glacier Point Road. Deze weg brengt je boven op de rotsen die de vallei aan de zuidzijde begrenzen. Vanaf Glacier Point heb je een fabelachtig uitzicht over Yosemite Valley en Half Dome. En als je geluk hebt (en een beetje vroeg bent) kun je hier deltavliegers (hanggliders) aan het werk zien die naar de bodem van de vallei zweven. Helemaal in het zuiden van het park ligt Wawona met de Mariposa Grove of Big Trees. In dat bos zijn de machtige mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) te vinden. De mammoetbomen zijn de zwaarste bomen ter wereld. Ze kunnen 80 meter hoog worden en een omtrek hebben van meer dan 30 meter. In de Mariposa grove staan er ongeveer 200 waaronder de Grizzly Giant. Ooit stond hier ook de tunneltree - een boom waarin een tunnel was uitgezaagd waar een auto doorheen kon. Het Noorden van Yosemite loopt Tioga road. Deze weg loopt over een hoogland. Je vind er prachtige granietplateaus en -formaties, meertjes en rivieren en uiteraard mooie bergweiden. Helemaal bij de westelijke ingang ligt Tolumne grove een ander bos met (een beperkt aantal) mammoetbomen.

Death Valley NP    

Opp.: 13.518 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Death Valley NP is een ander absoluut toppark. Het park ontleent zijn naam aan het dal Death Valley. Dat is het hart van het park. Het wordt omringd door bergketens: in het oosten de Amargosa Range, in het westen de Panamint Range, in het noorden de Sylvania Mountains en in het zuiden de Owlshead Mountains. Het dal kreeg zijn naam in 1849 tijdens de Gold rush van immigranten die door het dal wilden trekken. En die naam draagt het dal met recht. Death Valley is de heetste plek op aarde. Het record staat op 56,7 °C. En dat is niet zomaar een incident. In de zomer gaat de temperatuur vaak in de richting de 50 graden en daar overheen. En dat is dus in de schaduw! De hitte maakt het park gevaarlijk. Zonder water overleef je het maar een paar uur. Het park wordt ontsloten door twee hoofdwegen. Een weg loopt van noord naar zuid en een van west naar oost. Ook kent het park een groot aantal onverharde wegen. Het aantal voorzieningen is beperkt. Als je een camper hebt gehuurd, informeer dan vooraf bij het verhuurbedrijf of er speciale regels gelden voor Death Valley.

Devils Golf Course.

Death Vally NP kent een aantal extreme en prachtige bezienswaardigheden op geologisch vlak. Helemaal in het zuiden van het park ligt Badwater, een zoutmeertje. Dit is het laagste punt van de VS. Het ligt 86 m onder de zeespiegel. Vlakbij Badwater lig Devils Golf Course. Een zoutvlakte die niet vlak is zoals andere zoutvlakten in het park, maar een vlakte waar door erosie tal van ruige zoutformaties zijn ontstaan. Bij Zabriskie point zijn prachtige rotsformaties te zien. Anders maar ook heel mooi is The Artitsts palette (te bereiken via the Artists Drive (geen campers). Rotsen die door de metalen prachtig zijn gekleurd. Iets ten zuiden van de Artists Drive ligt Natural Bridge Canyon met een natuurlijke stenen brug 15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Helemaal in het noorden ligt de beroemde Racetrack. Een meestal droog meer waar de rotsen (sailing stones), gezien de sporen die ze hebben achtergelaten, zelfstandig over de bodem lijken te schuiven. Het beeld wordt veroorzaakt doordat heel soms de rotsen met regenwater meespoelen het meer in.

Death Valley.

Maar dat is nog niet alles: Overal in het park liggen enorme zandduinen zoals The Mesquite Flat Sand Dunes. Ga hier eens op zoek naar sporen van dieren zoals de sidewinder (een ratelslang die steeds zijn lichaam iets optilt i.v.m. de hitte van het zand, waardoor een spoor ontstaat dat bestaat uit een serie parallelle strepen). In het noordwesten van Death Valley ligt Mosaic Canyon. Een canyon in de Tucki Mountain die na zo'n 500 meter een smalle, diepe en kronkelige spleet wordt met gladgepolijste wanden. De Red Cathedral is een prachtig rode klif in de buurt van Zabriskie point. Shoreline Butte was vroeger een eiland. Hierdoor zijn de groeven te verklaren die de zwarte berg kenmerken. Titus Canyon is a nauwe kloof in the Grapevine Mountains met zeer aparte rotsformaties, petroglyphen (rotstekeningen van indianen) en wilde dieren zoals de bighorn sheep. Ubehebe Crater ligt in het noorden van het park in de Cottonwood Mountains. De krater heeft een diameter van 1 kilometer en is ongeveer 250 meter diep. En ... er is nog veel meer moois.

Oude mijn.

Ondanks het extreme klimaat hebben in en bij Death Valey toch nog heel wat mensen hun geluk proberen te vinden. En daar zijn nog vele 'stille getuigen' van. In The Panamint Range liggen bijv. The Charcoal Kilns waar houtskool werd gemaakt. En uit 1939 stamt Scottys Castle. Een villa in de spaans-koloniale strijl. De villa (zomerhuis) is gebouwd door miljonair Albert Johnson in het noordoostelijke deel van het park. Midden in het park ligt the Eagle Borax Works - een raffinaderij waar Borax werd gewonnen uit de vallei-modder. In het park (in de bergen) liggen ook nog verschillende Ghost Towns en vele mijnen die herinneren aan de tijd dat er naar edelmetalen werden gezocht. Panamint City is zo'n ghost town. Andere Ghost towns in het park zijn Skidoo en Leadfield. Een mooi voorbeeld van een oude mijn is de Eureka Mine.

Redwood National and States parks    

Opp.: 456 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Aan de kust van Californie in het noorden liggen de redwoods. In die bossen groeien de Sequoia sempervirens ofwel Coastal Redwoods. Bomen die tot 115 meter hoog worden en een diameter kunnen hebben van 7-8 meter. De bomen worden tot wel 2000 jaar oud en kunnen uitstekend tegen ziekten, plagen en natuurbranden. De redwoods worden omringd door andere reuzen zoals Douglassparren en Sitka sparren. In 1850, was de kust bedekt met ruim 8.100 km² redwood bos. Maar nadat in 1850 het commerciële oogsten van het hout begon, is het areaal snel kleiner geworden.

Redwood NP.

Nu resteren er nog maar een paar snippers (4%) van het oorspronkelijke bos. Die snippers zijn voor een belangrijk deel te vinden in Redwood NP en enkele aangrenzende state parks (Jedediah Smith SP, Del Norte Coast Redwoods SP en Prairie Creek SP). Samen vormen ze de Redwood National and States Parks. De belangrijkste ontsluitingsweg van deze parken is de 101. Via deze weg kun je alle mooie punten bereiken. In het park zijn verschillende Visitor Centers waar je meer kunt leren over het bos en de bomen. Ook zijn er veel trails. Een aantal zeer fraaie trails liggen in de buurt van Prairie Creek Visitor Center. Ook de kust zelf is een bezoek waard.

San Francisco    

Opp.: 121 km² (land). [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART 

San Francisco is een van de weinige steden in de VS die echt het bezoeken waard is. Het is voor Amerikaanse begrippen een compacte stad. Dat komt deels omdat het op een schiereiland ligt dat zit ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de San Francisco Bay. De totale oppervlakte van de stad is 'slechts' 121 km². Het aantal inwoners bedraagt 750.000. Dat klinkt niet zoveel, maar die getallen vertekenen wel een beetje, omdat rond de San Francisco Bay een groot aantal andere plaatsen liggen, zoals San Jose, Berkeley, Fremont en Oakland. In de totale agglomeratie rond de baai (the San Francisco Bay Area) wonen 7.2 miljoen inwoners. San Francisco wordt verbonden met steden aan de andere zijde van de baai door middel van een aantal zeer beroemde bruggen. De bekendste is de Golden Gate Bridge. Deze hangbrug ligt over de Golden Gate zeestraat en verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. De brug is 2737 m lang, en overspant 1280 m water. De Bay Bridge (San Francisco - Oakland Bay Bridge) verbindt Oakland en San Francisco. De brug bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door Yerba Buena Island. De totale lengte is meer dan 7 km.

San Francisco vanaf Twin Peaks.

San Francisco is gebouwd op 43 heuvels. Vanaf het populaire Twin Peaks heb je een prachtig uitzicht over de stad. Sommige van die heuvels zijn heel steil. Een voorbeeld is Russian Hill. Omdat die zo steil is, kent Lombard Street (de weg naar de top) maar liefst acht haarspeldbochten over een lengte van 400 meter. De weg staat daarom bekend als de crookedest (bochtigste) weg ter wereld. Door de heuvels kent San Francisco ook een bijzondere vorm van vervoer: de Cable Cars. Een soort trams die worden voortgetrokken door kabels die in de grond zitten. Opvallende gebouwen in San Francisco zijn o.a. de Ferry Building, het stadhuis, Coit tower en The Transamerica Pyramid. Vanaf The Ferry Building aan het begin van Market Street (1898) vertrokken (en vertrekken nog steeds) veerboten naar o.a. de andere kant van de baai. Het stadhuis uit 1899 heeft de op vier-na-grootste koepel ter wereld. Coit Tower is een uitkijktoren op Telegraph Hill in Art Deco stijl. De toren is 64 meter hoog en werd gebouwd in 1934. The Transamerica Pyramid is de hoogste flat van San Fransico en heeft een zeer opvallende pyramidevorm. Bekende pleinen / parkje zijn Union Square (11.000 m2) en Alamo Square. Aan de oostzijde van dat laatste park staan de zes beroemde Victoriaanse huizen aan de Steiner Street, bekend als de Painted Ladies.

Golden Gate Bridge.

De stad kent verschillende opvallende wijken. Meest bekend is China Town waar heel veel chinezen wonen en werken. Je kunt er heerlijk eten. Fisherman's Wharf is een oude zeeliedenbuurt. De wijk is een bezienswaardigheid en heel toeristisch. Op Pier 39 van Fisherman's Wharf was altijd een grote groep van Californische zeeleeuwen te vinden. Sinds december 2009 zijn ze echter vertrokken. Op de pier zijn er nu nog maar een paar te zien. In de baai van San Francisco ligt het alom bekende gevangeniseiland Alcatraz. Vroeger zaten hier de grootste misdadigers van de VS. één van de bekendste gevangenen van het eiland was Al Capone. Slechts drie gevangenen hebben het gepresteerd te ontsnappen uit deze zwaarbeveiligde gevangenis. Of zij levend het vasteland hebben weten te bereiken is onbekend. Het eiland is nu een drukbezocht museum.

Lassen Volcanic NP     ()

Opp.: 431 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Lassen Volcanic NP is het meest zuidelijke park in de Cascaden. Het park is genoemd naar Lassen Peak, de vulkaan die het park domineert. Deze vulkaan is in 1914 voor het laatst uitgebarsten. Het park wordt ontsloten door een weg van 47 km lengte die min of meer van noord naar zuid loopt. Net als andere parken in de Cascaden valt er veel sneeuw, waardoor het park vaak pas eind juni/begin juli goed toegankelijk is.

Lake Helen en Lassen Peak.

Lassen Peak is te vinden in het zuidwestelijke deel van het park. Deze vulkaan is met z'n 3187 meter het hoogste punt van het park. Iedereen die een beetje fit is kan de berg beklimmen. Er loopt een trail vanaf een parkeerplaats langs de hoofdparkweg naar de top. De tocht is ongeveer 4 km lang. De totale stijging ongeveer 600 meter. De wandeling heen en terug duurt 3 - 5 uur. In het park zijn naast Lassen Peak nog tal van andere vulkanen van allerlei typen te vinden. Een heel erg mooie kegelvulkaan is te vinden in het noordoosten (Cinder Cone). Om die te kunnen bereiken, moet je wel om het park heenrijden en de noordoostelijke ingang nemen. Vlakbij Cinder Cone liggen nog de prachtige Painted dunes en de spectaculaire Fantastic Lava Beds.

Bumpass Hell.

In Lassen Volcanic is nog redelijk wat vulkanische activiteit beleefbaar, zoals hot springs, pruttelende mud pots en sissende fumaroles. Sulphur Works and Little Hot Springs Valley zijn eenvoudig bereikbaar met de auto. Spectaculairder, naar minder makkelijk bereikbaar is het 6.5 ha grote Bumpass Hell. Voor Bumpass Hell moet je 2.5 km lopen vanaf de hoofdweg. Maar dat is het zeker waard. In het zuidoosten en relatief lastig te bereiken (je moet met de auto omrijden naar de zuidoostelijke ingang en dan nog een aardig eindje lopen) liggen nog Devils Kitchen (hotsprings, mudpots en fumaroles) en Terminal Geyser (geen geiser maar een stoompijp).

Sequoia en Kings Canyon NP    

Opp.: 1.635 km² en 1.869 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Sequoia National Park (1.635 km²) en Kings Canyon National Park (1.869 km²) liggen beide in de Sierra Nevada. Ze grenzen aan elkaar en worden als geheel beheerd. De parken zijn niet heel goed ontsloten. De Generals Highway doorsnijdt de noordwestelijke kant van Sequioa. Enkele zijwegen kunnen door auto's (geen campers) worden gebruikt om bij enkele bezienswaardigheden te komen. Door Kings Canyon NP loopt een weg door de Kings Canyon waardoor je een stukje het park in kunt. In de parken zijn wel heel veel trails door het 'achterland' waardoor je prachtige meerdaagse trektochten kunt maken.

Kings Canyon.

Sequoia NP (het zuidelijkste park) is vooral bekend om z'n Sequoia's (mammoetbomen - eigenlijk sequoiadendron). Je vindt er onder andere de boom met het grootste volume ter wereld: de General Shermanboom. In 2002 is het volume geschat op 1.486 m³. De boom zou 2200 jaar oud zijn en is 84 m hoog. Naast deze boom staan nog vier van de tien massiefste bomen ter wereld in het Giant Forest. Naast de Sequoia's vind je in het park Mount Whitney die met z'n 4.421 m de hoogste top is in de 48 aaneengesloten staten. De berg wordt omringd door een groot aantal andere vierduizenders in en buiten het park. In Sequoia bevinden zich een groot aantal grotten. Op dit moment zijn er zo'n 250 bekend. Al deze grotten zijn ontstaan doordat water het kalksteen (limestone) oploste. De langste is Lilburn Cave die maar liefst 32 km meet. Alleen Crystal Cave is opengesteld voor het publiek. Een bezoek kan alleen onder begeleiding van een gids. In deze 5,5 km lange grot zijn o.a. stalactieten en stalagmieten te vinden.

General Sherman Tree.

Kings NP bestaat uit twee delen. De General Grant Grove sectie is het kleinst (10% van de oppervlakte). Hier bevinden zich een aantal bossen met sequoias, waaronder de General Grant Grove met de beroemde General Grant Tree, en de Redwood Mountain Grove, het grootste sequoiabos in de wereld (1.300 ha met 15.800 sequoias dikker dan 30 cm). De tweede sectie van het park is veel groter. In dit deel ligt onder andere Kings Canyon dat met zijn diepte van 2500 meter een van de diepste canyons van de USA is. In het park komen verder een groot aantal zeer hoge pieken voor zoals North Pallisade die met z'n 4.343 m het hoogste punt van het park is.

Mojave National Preserve    

Opp.: 6.224 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Mojave National Preserve is een woestijnpark van 6211 km² in het uiterste zuiden van Californie. Het is het twee-na-grootste park in de aaneengesloten staten. Het park is goed ontsloten door verharde en onverharde wegen. Het is een woestijnpark met zijn kenmerkende vegetatie waaronder Joshua trees (het Joshua tree bos langs de Cima Road is het grootste Joshua Tree bos in de wereld). Net als de andere woestijnparken zou je het park het best in de winter kunnen bezoeken. In de zomer is het er heet en droog. Neem altijd zeer veel drinken mee, maak geen lange trektochten en blijf bij je auto als je pech krijgt.

Mohave National Preserve is groot, droog, leeg en heet.

Het park kent een groot aantal bezienswaardigheden. De Kelso Dunes is een gebied van duinen van 120 km² in het westen van het park. De hoogste duin is 200 meter. Als je van een duintop langzaam naar beneden glijdt, maakt het zand een grommend geluid. Dat fenomeen wordt singing sand genoemd. De Kelso duinen liggen vlakbij Kelso, een ghost town waar ooit 2000 mensen woonden. Het dorpje is opgezet als steunpunt voor de Los Angeles and Salt Lake Railroad. Het oude Kelso Depot bestaat nog steeds en dient nu als Visitors Center en restaurant. In het park liggen nog verschillende andere gebouwen en bouwsels die wijzen op menselijke bewoning. Uit de tijd dat goud werd gewonnen zijn er nog een aantal mijnen zoals de Vulcan Mine en de Morning Star Mine. In het oosten liggen nog de ruines van Fort Piute, een 'fort' van het leger dat stamt uit 1859. In het park ligt verder de Cima Dome & Volcanic Field National Natural Landmark met o.a. Cima Dome, een oude vulkaan van 460 meter, een groot lavabed en een lavatunnel. In het midden van het park ligt verder nog Hole-in-the-Wall Canyon. Dat is een rotswand met zeer kenmerkende gaten. Daar vlakbij liggen ook de Provedence Mountains met de Mitchel Carverns. Deze grotten met o.a. stalactieten en stalagmieten kunnen in het weekend bezocht worden onder begeleiding van een gids.

Los Angeles    

Opp.: 1.214,4 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART 

Los Angeles (of LA) is een grote, uitgestrekte massa van gebouwen en wegen. Er wonen bijna 4 miljoen mensen. En in de Los Angeles Metropolitan Area (LA met de steden er omheen) wonen maar liefst 12 miljoen. Ondanks de drukte is Los Angeles toch zeer de moeite waard om te bezoeken.

Los Angeles genomen vanaf het Griffith Observatory.

Los Angeles is o.a. het centrum van de filmindustrie. Wie heeft bijv. nog nooit van Hollywood gehoord? Oorspronkelijk was dat een zelfstandig stadje, maar al langere tijd is het onderdeel van Los Angeles. In Hollywood is veel aardigs te vinden, zoals de bekende Hollywood Sign: de witte letters die de naam van het plaatsje spellen. Ze zijn 15 meter hoog en werden in 1923 geplaatst. Ook de Hollywood Boulevard is zeer bekend. Aan deze straat ligt o.a. Grauman's Chinese Theatre. Dat is een oude bioscoop (uit 1927), die bekend is vanwege de vele betonnen tegels waar beroemdheden hun hand- en voetafdrukken hebben achtergelaten. Een andere bekende bioscoop/theater is Het Kodak Theatre waar jaarlijks de Academy Awards (Oscars) uitgereikt worden. In het trottoir langs Hollywood Boulevard zijn meer dan 2000 grote kleurige tegels in de vorm van een ster aangebracht, elk met de naam van een beroemdheid uit de wereld van film, televisie, radio, muziek en/of theater. Deze stoep heet daarom de Hollywood Walk of Fame. Een andere plek die veel met films te maken heeft is Beverly Hills. Dat is de wijk (of eigenlijk de stad, want het is een zelfstandige plaats) waar de sterren en andere gefortuneerden wonen in hun enorme huizen. Als je eens wilt zien en horen hoe het hier toegaat, dan kun je het best een Beverly Hills Tour boeken.

Hand- en voetafdrukken bij het Chinese Theatre.

Als je zelf wilt meemaken wat het maken van een film of tv-show inhoudt, dan kun je in Hollywood proberen een kaartje te bemachtigen om een show bij te wonen... Of je kunt naar Universal Studios Hollywood. Dat is een prachtig pretpark en filmstudio waar je o.a. kunt zien hoe films gemaakt worden. Daarnaast kun je door allerlei sets van bekende films rijden, shows bijwonen en 'gewone' pretpark-dingen doen. Een ander pretpark bij LA (in de plaats Anaheim) is het wereldberoemde Disneyland (tegenwoodig heet het Disneyland Park). Het park is in 1955 geopend en is de eerste van een aantal Disneyparken geweest waaronder Disneyland Paris. Ook kun je in LA naar Rancho La Brea Tar Pits. Dit zijn een aantal teer- / asfaltputten in Hancock Park, in het centrum van Los Angeles. Asfalt/teer (brea in Spaans) kwam hier aan de oppervlakte. Vaak bleef er water op het staan waarvan dieren kwamen drinken. Als ze in het water stapten konden ze er vervolgens niet meer uit en zonken ze weg in de teer. Hun botten bleven zo bewaard. Bij de teerputten staat het George C. Page Museum waar duizenden botten en schedels van o.a mammoeten, wolharige neushoors, reuzenluiaarden en sabeltandtijgers worden getoond.

Rancho La Brea Tar Pits.

Een ander bijzonder museum is het Griffith Observatory in het enorme Griffith Park (1740 ha - ook wel Central Park of LA). Het zeer opvallende gebouw herbergt een aantal ruimtevaart- en wetenschapstentoonstellingen. Als je liever naar het strand gaat, dan is dat geen probleem. Los Angeles heeft een aantal prachtige en zeer bekende stranden zoals de stranden van Santa Monica, Malibu, Venice en Huntington Beach. Met name de stranden van Venice zijn het bezoeken meer dan waard. Het heeft een drukke boulevard met leuke straatartiesten, De bijbehorende buurt Venice heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse Venetië; dit omdat er in Venice veel kleine kanalen en sloten door de buurt lopen.
Pinnacles NP    

Opp.: 108 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Pinnacles is een klein NP (slechts 107 km²) waarbij de status NP eigenlijk iets teveel van het goede is. Er zijn resten van een oude vulkaan en wat grotten.

Joshua Tree National Park    

Opp.: 3.199 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Joshua Tree is een park dat gekenmerkt wordt door twee totaal verschillende woestijnlandschappen: de Colorado Desert in het zuidoosten en de Mojave Desert in het noordwesten. De Colorado Desert ligt iets lager dan de Mojave desert en is daardoor warmer en droger. Er groeien onder andere Opuntia en struikgewassen).

Joshua Tree NP.

De Mojave desert ligt dus iets hoger en is daardoor vochtiger en iets koeler. In deze woestijn groeien de "Joshua trees" (Yucca brevifolia), een plantensoort uit het geslacht Yucca, waar het park zijn naam aan dankt. Het park is goed ontsloten door een weg die in het noorden nog eens vertakt. In het park komen veel opvallende rotsformaties (vaak uiteengevallen tot een berg rotsblokken) voor zoals Old Woman Rock en Giant Marbles. Deze zijn ook populair bij klimmers. Je kunt in het park goed wandleen, maar in de zomer is het daarvoor eigenlijk te warm.

Channel Islands NP    

Opp.: 1.010 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Channel Islands NP bestaat uit vijf eilanden en de zee er omheen. De eilanden zijn ruig en rotsachtig. Er komen veel bijzondere planten- en diersoorten voor. Er is een bezoekerscentrum op het vaste land in Ventura. Vanuit onder andere Ventura worden boottochten georganiseerd naar het NP door private maatschappijen. Je kunt dan een halve of hele dag naar een of enkele eilanden. De overtocht is prijzig (50-100 dollar pp afhankelijk van de bestemming). Reserveren is verplicht. Kamperen op de eilanden is ook een optie. De kampeerterreinen zijn klein en primitief. Ook voor het kamperen moet je vooraf reserveren.

Mono Basin NSA     ()

Opp.: 183 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Mono Basin National Scenic Area is een gebied aan de oostzijde van Yosemite NP. Belangrijkste trekker is Mono Lake. Dat is een meer met zeer zout water. Onderwater hebben zich allerlei kalksteentorens ontwikkeld (Tufa's). Doordat het meer minder water bevat dan vroeger, zijn die nu prachtig te zien in en rond het meer (o.a. bij South Tufa).

Tufa's bij Mono Lake.

Bij Navy Beach kun je in het meer drijven, zoals je dat ook in Salt Lake (Utah) en de dode zee kunt doen. Heel bijzonder. Doen als je dat nog nooit gedaan hebt en niet naar Utah gaat. Ten zuiden van Mono Lake liggen de Mono Craters. Dat zijn cinder cones (kegelvulkanen). Panum Crater is het makkelijkst te bereiken. Je kunt Panum Crater beklimmen. Bij de krater kun je bovendien Obsidiaan (vulkanisch glas) vinden.

Lava Beds NM    

Opp.: 189 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Lavas Beds is een groot National Monument met o.a. grote lavavelden, kleinere vulkanen (kegelvulkanen) en heel veel lavatunnels. Het monument is zeer goed ontsloten. Ook is er een Visitor Center. De moeite waard. Zaklampen meenemen.

Highway 1    

Opp.: -. [-].
> FOTO´S 

Highway 1 loopt langs (een deel van) de Californische kust en die is letterlijk prachtig. Mooie strandjes, ruige rotsen en als je een beetje je best doet, zie je ook nog zeeleeuwen, zeehonden en allerlei soorten watervogels zoals pelikanen

De kust .

Alabama Hills    

Opp.: 121 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Mooie rotsformaties in het oosten van de Sierra Nevada in de Owens Valley ten westen van Lone Pine. Het heeft meer weg van de formaties in Utah dan van de Sierra Nevada zelf. Je vind er veel rode rondgeslepen rotsen ('potato shaped') en ook arches, zoals Mobius Arch en Lathe Arch. Het gebied regelmatig gebruikt voor filmopnames. Namen van rotsen etc. doen hieraan denken.

Devils postpile NM    

Opp.: 3 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Devils Postpile NM is een klein monument. Het is genoemd naar de kenmerkende muur van basaltzuilen die de basis van het park vormen. Een shuttle bus brengt je bij de zuilen.

Devils Postpile.

Hearst Castle    

Opp.: -. [ - ].
> FOTO´S  -  ORG

Hearst Castle is een historisch landhuis aan de kust tussen San Francisco en Los Angeles. Het landhuis werd tussen 1919 en 1947 gebouwd voor de krantenmagnaat William Randolph Hearst. Het gebouw kent 56 slaapkamers, 61 badkamers, 19 zitkamers. In de tuinen van ruim 50 ha bevinden zich zwembaden, een openluchtbioscoop, een vliegveld en werelds grootste privé-dierentuin. Het gebouw is te bezichtigen en dat gebeurt dan ook veelvuldig. Jaarlijks trekt het ongeveer 1 miljoen bezoekers.

San Diego    

Opp.: 840 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART 

San Diego is een stad helemaal in het zuidwesten van de VS. Het is vooral bekend vanwege SeaWorld, een soort uitvergroot Dolfinarium Harderwijk met z'n bekende spatterende orka's.

Carrizo Plain NM    

Opp.: 998 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Een enorm grasgebied beheerd door de BLM.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Ameika : Californie</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Californie is enorm. De oppervlakte 411.049 km2 (ongeveer 10x Nederland) en er wonen maar liefst 38 miljoen mensen. Californie is voor toeristen zeer, zeer interessant en eigenlijk niet over te slaan. Er zijn prachtige parken en ook steden als San Francisco en Los Angeles zijn het bezoeken meer dan waard. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Califormie, Yosemite, Death Valley, Redwood, San Francisco, Lassen Volcanic Sequoia en Kings Canyon, Mojave, Los Angeles, Pinnacles, Joshua Tree, Channel Islands, Lava Beds, Alabama Hills, Mono Lake, Devils postpiles , Hearst Castle, San Diego