Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Parken
Kamperen
Motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Colorado
Colorado is 269.837 km² en heeft 5.116.796 inwoners. Het is de enige staat in Amerika die volledig hoger ligt dan 1000 m. Colorado wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. De staat heeft meer dan 100 bergtoppen boven de 4000 m.Mount Elbert (Lake County) is met zijn 4.401 m de hoogste berg van Colorado en tevens de hoogste top van de Rocky Mountains. Als je de Rocky Mountains wilt leren kennen, dan kun je Colorado niet overslaan.


Marmotten.

Afkortingen

Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historic Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Rocky Mountain NP    
Opp.: 1.076 km². [VC, CG]
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Bijna vanzelfsprekend ligt in de staat Colorado een nationaal park met de naam Rocky Mountain. Het is vooral veel bergen, bergweiden en bossen. In het park zijn meer dan 100 pieken die tot boven de 3.000 meter hoogte reiken.

Rocky Mountains NP (Bear Lake).

Longs Peak is met z'n 4.346 meter de hoogste. De belangrijkste ontsluitingsweg van het park is highway 34 die het park van oost naar west doorsnijdt. Deze weg wordt in het park ook wel de Trail Ridge Road genoemd. Het hoogste punt van deze 69 km lange weg ligt 3.713 meter boven zeeniveau en komt daarmee boven de boomgrens. Langs de Trail Ridge Road liggen verschillende VC. Daarnaast is het een continu genieten van de vele vergezichten en de uitzichten op de bergtoppen. Voor wandelaars is het park ideaal. Het kent een groot aantal trails. Tijdens de wandelingen is de kans groot wild te treffen. In het park komen tal van diersoorten voor zoals wapiti (elk), herten (mule deer), elanden, zwarte beren en dikhoornschapen.

Mesa Verde NP    

Opp.: 211 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Mesa Verde is een nationaal park in het zuidwesten van Colorado. Het bevindt zich in het overgangsgebied tussen de Rocky Mountains en het droge woestijngebied ten westen van de Rockies. Dat overgangsgebied is een plateau dat boven de woestijn uittorent als een soort groene oase (Mesa Verde betekent 'groene tafel'). In het plateau zijn door erosie tal van ravijnen ontstaan. Mesa Verde is voor auto's goed ontsloten. Er loopt een weg van de noordzijde naar het zuidelijkste puntje en een weg langs de westgrens.

Cliff dwellings in Mesa Verde NP - Cliff Palace.

In Mesa Verde staat niet zozeer de natuur centraal, maar de geschiedenis van de indianen (de Anasazi) die hier woonden van grofweg 600-1300 na Christus. De Anasazi bouwden stenen huizen in uitsparingen in de ravijnwanden (the cliff dwellings). Veel van die spectaculaire huizen staan er nog steeds. Voorbeelden zijn: Balcony house, Cliff Palce, Long House, Mug House, Oak Tree House, Spruce Tree House en Square Tower House. De natuur is uiteraard ook prachtigj. En vergeet tijdens je verblijf ook niet te genieten van de uitzichten over de Montezuma Valley vanaf o.a. North Rim Overlook, Spectacular Panoramic View en Montezuma Valley Overlook.

Dinosaur NM    

Opp.: 853 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Dinosaur NM ligt in het noordwesten van Colorado en deels ook nog in Utah. Het park ontleent zijn naam aan de vindplaats van dinosaurussen die aan de Utah/kant van het park ligt. In die groeve zijn duizenden fossielen gevonden, waaronder de resten van Allosaurussen, Stegosaurussen en Diplodocussen. De groeve zelf is inmiddels een soort museum (the Quarry Exhibit Hall).

Dino-botten in de Quarry (Dinosaur NM).

Naast de dino-botten is ook het landschap in het park zeer de moeite waard. In het monument komen twee rivieren samen: The Green River en The Yampa River. Die rivieren hebben in de bergen enorme canyons uitgesleten. Het mooist zijn die canyons te bekijken door naar Harpers corner te rijden en vandaar de gelijknamige trail te lopen. De Echo Park Road loopt langs de Canyon van de Yampa River. Deze weg is echter alleen geschikt voor 4-wheel-drives. Het is ook mogelijk door de canyons te varen (raften). Er zijn commerciële tochten van 1 dag en van 4 en 5 dagen. Naast de canyons herbergt het monument prachtige rotsformaties en mooie petroglyphen (rotstekeningen van indianen).
Canyons of the Ancients NM    

Opp.: 712 km². [-].
> FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Canyons of the Ancients is een National Monument in het zuidwesten van Colorado. In het monument zijn onder andere 6.000 (!) individuele plekken met ruīnes van pueblo-indianen te vinden. Het monument wordt beheerd door de BLM. Dat betekent zoveel als: heel interessant, maar weinig voorzieningen voor toeristen. Als je naar het monument toe wilt, is eerst een bezoek aan het Anasazi Heritage Center in Dolores, Colorado aan te bevelen.

Black Canyon of the Gunnison NP    

Opp.: 124 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

The Black Canyon of the Gunnison NP is pas recentelijk (1999) een Nationaal park geworden. Het park herbergt één van de steilste, donkerste en meest ruige canyons van Amerika. Deze kloof is tot zo'n 600 meter diep en meestal niet meer dan 450 meter breed. De wanden van de kloof bestaan uit grijs tot zwart vulkanisch materiaal.

The Black Canyon of the Gunnison.

De kloof is met de auto van twee kanten te bereiken. De zuidkant is het best ontsloten en bevat een VC. Dit is dan ook de drukste zijde. In het park zijn een aantal wandelroutes uitgezet, onder andere langs de randen van de canyon. Avonturiers kunnen van de canyonrand naar de rivier afdalen. De routes zijn zwaar en lastig te volgen.

Colorado NM    

Opp: 83 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Colorado NM is een wat kleiner pak (83 km²). Het ligt in het middenwesten van Colorado. Het is een plateau met diepe canyons en mooie rotsformaties, zoals Balanced Rock en Book Cliff. Het park is goed ontsloten. Je kunt er ook uitstekend wandelen.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Colorado</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Colorado is de enige staat in Amerika die volledig hoger ligt dan 1000 m. Colorado wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. De staat heeft meer dan 100 bergtoppen boven de 4000 m. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Colorado, Rocky Mountains, Mesa Verde, Dinosaur, Great Sand Dunes, Black Canyon of the Gunnison, Colorado