Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Parken
Kamperen
Motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

New MexicoParken in New Mexico    

-  Aztec Ruins NM
-  Bisti Badlands
-  Chaco Culture NM
-  El Morro NM
-  Gila Cliff Dwellings NMAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..
Algemeen
New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km² en zo'n 2 miljoen inwoners. De staat wordt door midden gedeeld door de Rocky Mountains en haar uitlopers. In het deel ten westen van de Rockies (of wat daar voor door kan gaan) liggen geen Nationale Parken. Het enige NP in de staat is is Carlsbad Cavern. Zeer interessante grotten met druipstenen etc. en heel veel vleermuizen. Als gevolg van de gestelde begrenzing van 'ons gebied' behandel ik dat park echter niet. Wel kent 'onze' kant een aantal kleine parkjes en sites die een bezoek waard zijn als je in de buurt bent.


Chaco Culture National Historical Park    
Opp.: 137 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Chaco Culture National Historic Park is een groot gebied met de restanten van Anasazi gebouwen. Anders dan gebruikelijk niet een paar woningen maar een aantal grotere complexen.

Chaco Culture National Historical Park.

Bisti / De-Na-Zin Wilderness    

Opp.: 180 km². [ - ].
> INFO+FOTO´S  -  BLM

Een gebied met 'badlands', veel hoodoos, fraaie rotsformaties en versteend hout. Wat lastig te vinden en te bereiken via onverharde wegen, maar zeer de moeite waard.

Bisti Badlands (Foto BLM).Aztec Ruins NM    

Opp.: 1 km². [VC].
> INFO+FOTO´S
  -  NPS

Een groot complex van Anasazi-gebouwen.

El Morro NM    

Opp.: km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  NPS

Een klein Monument met centraal El Morro, een zeer kenmerkende rots die door vroegere reizigers als baken en rustpunt werd gebruikt. In de rots werden allerlei inscripties achtergelaten die ook nu nog te bekijken zijn. Het ligt vlakbij El Malpais NM.

Gila Cliff Dwellings NM    

Opp.: km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  NPS

Een klein monument (2 km²) met bijzondere rotswoningen (cliff dwellings).


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : New Mexico</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km2 en zo'n 2 miljoen inwoners. De staat wordt door midden gedeeld door de Rocky Mountains en haar uitlopers. In het deel ten westen van de Rockies (of wat daar voor door kan gaan) liggen geen Nationale Parken. Het enige NP in de staat is is Carlsbad Cavern. Zeer interessante grotten met druipstenen etc. en heel veel vleermuizen. Als gevolg van de gestelde begrenzing van 'ons gebied' behandel ik dat park echter niet. Wel kent 'onze' kant een aantal kleine parkjes en sites die een bezoek waard zijn als je in de buurt bent. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, New Mexico, Chaco Culture, White Sands, El Malpais, Bisti Badlands, Kasha Katuwe Tent Rocks, Shiprock, Bandelier, El Morro, Gila Cliff Dwellings