Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Parken
Kamperen
Motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

WashingtonParken in Washington    

-  Cape Flattery
-  Mount Adams
-  Mount Rainier NP
-  Mount St. Helens NVM
-  North Cascades NP
-  Olympic NP
-  Seattle
-  WalvissenAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Algemeen
Washington is de meest Noordwestelijke staat van West-Amerika. De staat is 184.827 km² groot en heeft bijna 7 miljoen inwoners. De Cascaden splijten de staat als het ware in tweeën. Ten westen van de Cascaden regent het veel en is het klimaat gematigd. Ten oosten is het droog tot woestijnachtig en is het klimaat extremer.


Olympic NP    
Opp.: 3.734 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Olympic NP, een van de parels van de National Park Service, bestaat feitelijk uit twee parken. Het grootste deel omvat Mount Olympus en de bossen daar omheen. Het tweede deel is een kuststrook die los ligt van het eerste deel. Het park kent geen doorgaande wegen, maar wordt ontsloten door een aantal toegangswegen. Het park bezoeken, betekent dus dat je om het park heen rijdt en een aantal keer het park binnenrijdt om iets moois te bekijken of te kamperen. Dat is overigens niet heel erg. Ook de route die om het pak heen loopt, is geweldig. De fameuze Highway 101 loopt aan 3 zijden van het park.

De Olympic Mountains.

Als je vanuit Seattle komt is Port Angeles een goede plaats om te beginnen. Port Angeles is een gezellige havenplaats helemaal in het noorden van het Olympic schiereiland. In Port Angeles vind je het Olypic NP Visitor Center. Het ligt aan de weg die van Port Angeles naar Hurricane Ridge leidt. Die weg is trouwens al onderdeel van het park. In het Visitor Center kunnen ze je goed helpen bij het plannen van de rest van je verblijf in het park (en het gebied eromheen). Na een bezoek aan het VC kun je direct door naar Hurricane Ridge. Van daar heb je een spectaculair uitzicht over de bergen waaronder Mount Olympus. Deze hoogste berg van het schiereiland is 2432 m hoog en bedekt door 7 machtige gletsjers. Een wandeling op Hurricane Ridge is zeer de moeite waard. Je loopt dan door bos en over alpenweiden en hebt schitterende vergezichten. Tot in juli kan er hier sneeuw liggen. Een van de redenen dat er bijna de hele zomer prachtige bloemen bloeien. De kans is groot dat je hier wild (deer, mountain goat, marmotten) ziet. Vanaf Hurricane Ridge kun je 'doorrijden' naar Obstruction Peak, het hoogste punt in het park waar je met je auto kunt komen. De weg er naartoe is halfverhard en steil en daarom niet geschikt voor campers. De weg is bovendien alleen open als de sneeuw weg is. Dat is dus vanaf ergens in de zomer. Lees meer...

Mount Rainier NP    
Opp.: 957 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Mt. Rainier NP is een van de oudste nationale parken van de VS (vanaf 1899). Het is gevormd rond de berg/vulkaan Mt. Rainier. In het park liggen twee hoofdwegen. Eén weg loopt aan de oostzijde van het park en een aan de zuidkant. Het park wordt omsloten door staatsbossen met aan de zuidzijde het Gifford Pinchot National Forest waarin Mount St. Helens en Mt. Adams liggen. In het park valt veel, heel veel sneeuw. Veel wegen zijn daardoor tot in juni afgesloten.

Mt. Rainier boven de wolken.

Mt. Rainier is de hoogste berg in de Cascaden en torent met meer dan 4000 meter hoog boven de andere bergen uit. Op de flanken liggen 26 imposante gletsjers. Per jaar proberen 10.000 klimmers de top te bereiken, maar slechts 25% lukt dat. Het is dan ook een technische klim en vereist ervaring als alpinist. Lees meer...

Mount St. Helens NVM    
Opp.: 445 km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Mt. St. Helens torende ongeveer 3000 meter hoog boven de groene Cascaden uit. De berg was kegelvorming en met sneeuw ongeëvenaard mooi... tot zondag 18 mei - 8:32 1980. Toen trilde de aarde onder de berg. Door de aardbeving van 5.1 op de Richterschaal stortte de noordzijde in en klapte deze als een muur van rots en ijs Spirit Lake in, passeerde een bergrug en raasde door de Toutle River verder naar beneden. Een enorme zijwaartse explosie sloeg dwars door de lawine heen. Een hete wolk van gassen en stenen raasde over de bergketens en door de bossen, een spoor van dood en verderf achterlatend. Gelijktijdig vormde zich boven de berg een 10 km grote wolk van as die zich verspreide naar het oosten waar hij de zon compleet verduisterde.

David A. Johnston observeert Mount St. Helens (17 mei 1980 - Foto: CVO Photo Archives).

De uitbarsting duurde 9 uur en daarna was niets meer zoals het was. De noordkant van de ooit zo mooie berg was verdwenen, het bos was weg en alles was grijs. 57 mensen waren overleden waaronder Harry Truman, een bewoner van het gebied rond Mt St. Helens die koppig had geweigerd zijn huis te verlaten, en David Johnston, een vulkanoloog die vlak voor zijn dood enthousiast door de radio naar zijn hoofkantoor brulde: 'Vancouver! Vancouver! This is it!' Lees meer...
North Cascades NP    
Opp.: 2.043 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

North Cascades NP is onderdeel van het North Cascades National Park Complex, dat bestaat uit North Cascades NP (Noord- en Zuid-unit), Ross Lake National Recreation Area en Lake Chelan National Recreation Area. Het park ligt in het uiterste noorden van Washington. Het heeft als nadeel dat het relatief slecht toegankelijk is. Er is slechts 1 hoofdweg: de North Cascade Highway, die feitelijk door het park snijdt.

North Cascades NP (Foto Brewbooks).

De ligging en de relatieve slechte toegankelijkheid zijn redenen dat het park vooral wordt bezocht door klimmers en rugzaktoeristen die de wildernis willen ervaren en wordt overgeslagen door toeristen uit Europa. Een andere reden is dat het park niet kan bogen op een echte 'trekker' die je gezien moet hebben, of het moet Mt. Baker zijn. Dat wil niet zeggen dat het park niet prachtig is. Het is ruig met vele bergtoppen, mooie bossen, rivieren, watervallen en 317 gletsjers. Dat is meer dan de helft van alle gletsjers in de 48 aaneengesloten staten van de VS. Ook in dit park valt veel sneeuw. Hierdoor zijn veel kleinere wegen tot in juni/juli afgesloten.

Cape Flattery    

Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  MAK

Cape Flattery is het meest noordwestelijke puntje van de 48 aaneengesloten staten van de VS. Het maakt onderdeel uit van het Makah Indian Reservation. Het ligt vlakbij Olympic NP. De kaap is werkelijk prachtig en een bezoek meer dan waard. Bezoek tijdens dit uitstapje ook het Makah Museum. En stop eens bij een rokerij en probeer de verse gerookte zalm (Smoked Salmon) - ongeëvenaard lekker!

Cape Flattery.

Walvissen    

Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S 

Whale watching is zeker een aantrekkelijk 'tussendoortje' omdat je de orka's (en soms grijze walvissen) van dichtbij kunt bekijken. De boten vertrekken onder andere uit Port Angeles en het iets oostelijker gelegen Port Townsend. De boottochten duren zo'n 3-4 uur. Ze zijn wel prijzig. Reken op minimaal $75 voor een volwassene.

Seattle    

Opp.: . [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART 

Seattle is de grootste stad van de staat Washington. De stad heeft ruim 608.660 inwoners en een agglomeratie met bijna 3,8 miljoen inwoners. Het is het economische hart van het noordwesten met bedrijven zoals Microsoft en Boeing. De stad ligt mooi gelegen aan de baai Puget Sound met zijn vele eilanden. Blikvanger van de stad is de Space needle. Een werkelijk zeer elegante en fotogenieke toren die is gebouwd in 1962 in het kader van de toenmalige wereldtentoonstelling.

Mount Adams     ()

Opp.: -. [CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Mt. Adams is net zoals Mt. Rainier en Mt. St. Helens een vulkaan die in de Cascaden ligt. Het is een prachtige berg die boven de Cascaden uittorent. Het leuke aan Mt. Adams is dat die ook door niet-bergbeklimmers beklommen kan worden.

Beklimmen van Mt. Adams.

Het is geen technische klim en niet gevaarlijk. Vanaf augustus kun je met alleen stokken (dus zonder stijgijzers) naar boven lopen. Het is wel erg lang en zwaar (10 km heen en 10 km terug en ongeveer 2000 meter stijgen - reken op zo'n 12-13 uur). Een beklimming wordt gegarandeerd een van de mooiste belevenissen van je leven. Maar je moet wel geluk hebben met het weer. En je moet heel vroeg je bed uit, want je kunt het best al in het donker beginnen met de klim. Meer informatie is te verkrijgen het Ranger Station in Trout Lake. Daar kunnen ze je ook vertellen over de andere wonderen van het gebied, zoals het 'Het grote lavabed', de rivieren en watervallen, lavagangen etc.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Washington</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Je bent op de site Alles over GPS. Met deze site willen we je graag enthousiast maken voor het wandelen en fietsen met een GPS. De site bevat alle informatie die je nodig hebt om zelf op pad te kunnen gaan met een GPS. Daarnaast besteden we aandacht aan de achtergronden en de techniek. We denken namelijk dat als je een beetje weet hoe een en ander werkt, je ook beter met je GPS kunt omgaan. De informatie van deze site komt uit het boekje Alles over GPS in 20 pagina's. De dikte van dat boekje geeft aan dat we niet uitputtend ingaan op alle details. Het is niet de bedoeling dat je dagen bezig bent met het bestuderen van de materie. Het is de bedoeling dat je gaat wandelen of fietsen met je GPS. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Washington, Olympic, Mt Rainier, Mt. St. Helens, North Cascades, Cape Flattery, Seattle, Mount Adams, Walvissen