Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Parken
Kamperen
Motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

OregonParken in Oregon    

-  Bagby Hot Springs
-  Columbia River Gorge
-  Crater Lake NP
-  Hells Canyon NRA
-  Highway 101
-  John Day Fossil Beds NM
-  Lewis and Clark NHP
-  Newberry NVM
-  Oregon Caves NM
-  Oregon Trail IC
-  Toketee Falls
-  Umpqua Hot SpringsAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Algemeen
Oregon is de middelste van de drie staten aan de grote oceaan (Pacific). De staat is 255.026 km² groot (6x Nederland) en heeft ruim 4 miljoen inwoners. Net als in Washington splijten De Cascaden de staat doormidden. Het oostelijk deel is droog (The Oregon High Desert). Het westelijk deel is 'groen', hoewel het er veel minder regent dan in het westen van Washington.


Crater Lake NP    
Opp.: 741 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Crater Lake is het enige Nationale park in Oregon. Het park ligt in de Cascaden. In het park sneeuwt het stevig in de winter (tot 20 meter). Hierdoor is het park pas in juli echt goed toegankelijk. De kern van het park is Crater Lake. Het meer ligt in de krater van Mount Mazama. Die vulkaan barstte uit in 5677 voor Christus en liet een enorme krater achter die langzaam volliep met water. Crater Lake is bijna rond en heeft een diameter van ruim 8 km. Het is het diepste meer van de VS. Lange tijd kon men zelfs niet meten hoe diep en dachten ze dat het oneindig was. Later bleek het 594 meter te zijn.

Crater Lake met Wizard Island.

Door die diepte van het meer weerkaatst alleen het blauwe licht terug, waardoor de prachtig blauwe kleur verklaard wordt. Je kunt langs de gehele kraterrand rijden via de The Rim Drive. De lengte van The Rim Drive is 50 km. Van verschillende uitkijkpunten heb je spectaculaire uitzichten over het immens blauwe meer, het eilandje Wizard Island en de rotspiek Phantom ship die uit het water opreist. Rim Village is het middelpunt van de toeristische activiteiten. Bij Cleetwood (noordzijde Rim Drive) kun je vanaf de kraterrand naar het meer (Cleetwood Cove) toelopen. Het is een redelijk pittige afdaling, maar zeer de moeite waard! Vanaf Cleetwood Cove vertrekken van half juni / begin juli bootjes die je o.a. naar Wizard Island kunnen brengen. Zo'n boottochtje kost uiteraard geld. Neem ook je zwembroek mee. Bij Cleetwood Cove kun je zwemmen en van een klif afduiken. Het water is vrij koud, maar zwemmen in het glasheldere water is een unieke ervaring.

Oregon Trail Interpretive Center    

Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO´S  -  BLM

De Oregon Trail Interpretive center is een museum in het noordoosten van Oregon in de buurt van Baker City. Het vertelt het verhaal over de Oregon Trail. Dat is een route van 3400 km van Missouri tot aan de monding van de Columbia Rivier (Washington / Oregon). De route werd in de 19e eeuw gebruikt door pioniers die naar het westen trokken. Die tocht duurde ongeveer een half jaar en was extreem zwaar. Het was heel normaal dat 10% van de pioniers de tocht niet overleefde. Het verhaal en het museum zijn zeer indrukwekkend. Het museum is van het Bureau of Land Managment en de entree is dus gratis als je een Annual Pass bezit.

Oregon Trail Interpretive Center.

Bagby Hot Springs    

Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

Bagby Hot Springs zijn warmwaterbronnen die liggen in de bossen van Oregon. Jarenlang waren ze een favoriete plek van de indianen. In 1880 was Bob Bagby die de hot springs als eerste blanke 'ontdekte'. In de 1920's werd bij de Hot Springs een badhuis gebouwd, wat in 1979 afbrandde. Het badhuis werd later herbouwd, samen met enkele nieuwe badhuizen. Momenteel zijn er drie badhuizen op de locatie. De Main Bathhouse heeft 5 houten baden gemaakt uit een reusachtige cederboomstam. Elk bad staat in z'n eigen privé cabine (met uitzicht op de hemel). De Lower Bathhouse heeft 3 cederbaden en een grote ronde ton. Die staan allemaal in één open ruimte. De Upper Bathhouse heeft 1 grote ton op een open dek.

Lower Bathhouse (Bagby Hot Springs).

Bagby Hot Springs ligt midden in Mount Hood National Forest ruim 108 km ten zuidoosten van Portland. Vanaf de parkeerplaats is het nog ongeveer 2.5 km lopen door prachtig naaldbos. Bezoek en gebruik is gratis en wordt gegarandeerd één van de meest memorabele belevenissen van je vakantie! Bagby Hot Springs is 24 uur per dag open (dus je kunt ook naar bad onder de sterren). In het weekend kan het redelijk druk zijn. Naaktrecreatie is toegestaan.

Newberry NVM    

Opp.: 225 km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  KAART -  USFS

Newberry is net als Mount St. Helens een National Volcanic Monument. Het ligt in Deschutes National Forest ten zuiden van Bend. Het monument is door middel van een aantal afslagen van highway 97 te bereiken. Het wordt beheerd door de National Forest Service. Dat betekent dat de nadruk iets minder ligt op de natuurwonderen en iets meer op recreatieve activiteiten zoals kamperen en vissen. Het park oogt daardoor een beetje 'rommelig', maar het heeft vanuit vulkanisch oogpunt wel veel interessante bezienswaardigheden.

Boomafdruk in de lava.

Helemaal in het noorden ligt Lava Lands Visitor Center waar je veel informatie kunt krijgen over vulkanen in het algemeen en het monument in het bijzonder. Je kunt verder wandelen door een gigantisch lavabed en je kunt hier met de auto Lava Bute (een kleine vulkaan) oprijden vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over o.a. de Cascaden (Lava Bute Lookout). Iets naar het zuiden (exit 153) ligt de Lava River Cave. Dat is een lavatunnel met een lengte van ongeveer 1.5 km. Neem zaklampen mee als je de tunnel gaat verkennen. Nog weer iets verder naar het zuiden (exit 151) vind je Lava Cast Forest: een lavavlakte met o.a. de afdrukken van de bomen die hier ooit hebben gestaan.

Paulina Lake Newberry NVM.

Helemaal in het zuiden van het monument ligt Newberry Crater zelf. Een enorme krater met een diameter van ongeveer 32 km. Bij Paulina kun je de krater in en vind je ook Paulina Falls (30 meter hoog) en het Paulina Visitor Center. Het hoogste punt van de rand van Newberry Crater is Paulina Peak, ongeveer 460 meter boven de bodem van de krater. Vandaar heb je een prachtig uitzicht over Newberrey Crater NVM. In de krater liggen twee meren: Paulina Lake en East Lake. Daarnaast is een bezoek aan de enorme Big Obsidian Flow (3 km²) een must. Dat gebied bestaat uit Obsidiaan, zwart vulkanisch glas waarvan indianen vroeger hun pijlpunten maakten.

John Day Fossil Beds NM    

Painted Hills Unit: Opp.: 13 km². [ - ].
Sheep Rock Unit: Opp.: 36 km². [ VC ].
Clarno Unit: Opp.: 8 km². [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART -  NPS

John Day Fossil Beds NM is een National Monument dat bestaat uit drie redelijk ver uit elkaar gelegen en min of meer zelfstandige eenheden. De grootste is Sheep Rock Unit met o.a. de Thomas Condon Paleontology Center (met presentaties over fossielen en geologie) en uiteraard de opvallende Sheep Rock. In de Clarno Unit (ten westen van het plaatsje Fossil (waar je zelf fossielen kunt gaan zoeken en vinden!) zijn mooie kliffen en een trail met verschillende fossielen (van o.a. bomen en bladeren). De Painted Hills is een ruim 1000 ha groot gebied met prachtig gekleurde heuvels.

John Day Fossil Beds.

Umpqua Hot Springs    
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

Nog een hot springs die het bezoeken meer dan waard zijn, zijn de Umqua Hot Springs. Bij deze hot springs zijn zeer natuurlijk aandoende rotsbaden aangelegd. Het is een geweldige ervaring om midden in het bos, 40 meter boven de Umpqua River te genieten van een heerlijk natuurlijk warm waterbad. Doen als je in de buurt bent! Goed te combineren met Crater Lake. Gratis als je een Anual Pass hebt. Naaktrecreatie is toegestaan.

Umqua Hot Springs.

Hells Canyon NRA    

Opp.: 2.641 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

Hells Canyon is een 16 km breed ravijn in het noordoosten van Oregon. Het is diepste kloof van de VS (tot zo'n 2500 meter diep). De kloof is uitgeslepen door The Snake River. Het gebied rond de kloof is de Hells Canyon National Recreation Area. Deze NRA ligt ook deels in Idaho. Het gebied wordt beheerd door de Forest Service. De faciliteiten zijn beperkt. De kloof is spectaculair.

Oregon Caves NM    

Opp.: 2 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  NPS

Grotten met o.a. een aantal druipsteenformaties in de Siskiyou Mountains in het zuidwesten van Oregon. De grotten zijn onder begeleiding te bezoeken.

Lewis and Clark NHP    

Opp.: 0.5 km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  NPS

Een park rond Lewis and Clark, de mannen die in 1805-1806 dit deel van het land 'ontdekten'. Er is een museum en uiteraard Fort Clatsop. Dat is het (nagebouwde) fort waar Lewis en Clarke in de winter van 1805/1805 verbleven tijdens hun grote ontdekkingstocht. In de zomer zijn er ook acteurs. Het museum wordt beheerd door de National Park Service en is dus gratis als je een Annual Pass hebt. Het ligt in het noordwestelijke puntje van Oregon bij Astoria.

Fort Clatsop.

Columbia River Gorge    

Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO´S 

De Columbia River vormt de grens tussen Washington en Oregon. Na de Mississippi is het (wat watervolume betreft) de grootste rivier van de VS. Het dal waar de rivier door de Cascaden slingert (The Gorge) is werkelijk prachtig. Het is dan ook zeer de moeite waard om de Interstate 84 te nemen die ten zuiden van de Columbia River in de Gorge ligt. Spectaculair zijn de Multnomah Falls ergens halverwege the Gorge. Deze waterval bestaat uit twee delen: the Upper Falls (165 m) en the Lower Falls (21 m). Inspannend maar prachtig is de wandeling naar de top van de waterval.

Highway 101    

Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S 

Highway 101 loopt langs de gehele kust van Oregon. Zeer de moeite waard. Mooie stranden, maar vooral ook mooie rotsen.

Toketee Falls    

Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

De Cascaden zijn werkelijk vergeven van de watervallen. Lang niet de hoogste ('slechts' 36m in totaal), maar absoluut de mooiste die ik heb gezien, is Toketee Falls. Het water van The North Umpqua River stroomt in een in basalt uitgesleten bassin en stort vervolgens naar beneneden in een prachtig meertje omringd door lieflijk naaldbos. Goed te combineren met Crater Lake.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Oregon</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Oregon is de middelste van de drie staten aan de grote oceaan (Pacific). Net als in Washington splijten De Cascaden de staat doormidden. Het oostelijk deel is droog (The Oregon High Desert). Het westelijk deel is 'groen', hoewel het er veel minder regent dan in het westen van Washington. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Oregon, Crater Lake, Newberry Crater, Oregon Trail Interpretive Center, Bagby Hot springs, Columbia River Gorge, John Day Fossil beds, Umpqua hot springs, Hells Canyon, Oregon Caves, Fort Clatsop, Toketee falls