Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen en pakken
Vliegen
Auto
Parken
Kamperen en motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Arizona
Arizona is een van de zuidelijke staten. De staat is 295.234 km² groot. Er wonen 5.130.632 inwoners.

Veel land is in handen van de federale en statelijke overheden. Daarnaast bevinden zich in Arizona grote indianenreservaten. Zo ligt in het noordoosten het Navajo-reservaat dat maar liefst 71.000 km² groot is. Dat is dus een kwart van de staat en bijna 2x Nederland! In Arizona vind je heel veel mooi natuurschoon en ook een groot aantal monumenten met ru´nes van vroegere indianenwoningen.


Wupatki NM.

Afkortingen

Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Grand Canyon NP    
Opp.: 4.926 km². [VC, CG].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Grand Canyon National Park is het bekendste park in Arizona. Het is feitelijk niet meer dan een diepe kloof die is uitgesleten door de Colorado River. Maar het is niet zomaar een kloof. De Grand Canyon is enorm. De totale lengte is 446 km. Dat is dus anderhalf keer zuid-Limburg - noord-Groningen. Het grootste hoogteverschil is bij Point Imperial (1.830 meter). De breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer. Ondanks die enorme breedte is de andere kant van de canyon overal goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied. De Grand Canyon is een gebied met een enorme variatie. Zo valt aan de noordrand zo┤n 690 mm regen, aan de zuidrand 380 mm en op de bodem slechts 180 mm. Ook de temperatuurverschillen zijn groot. Door die verschillen is ook de vegetatie en het dierenleven heel divers.

Grand Canyon NP.

Het park is slechts voor een beperkt deel met de auto te betreden. De belangrijkste weg aan de zuidzijde is de Highway 64 die van Desert View (oostelijke ingang) tot aan Grand Canyon Village (zuidelijke ingang) loopt. Ten westen van Grand Canyon Village ligt nog een doodlopende weg: de Hermit Road. Deze volgt de zuidrand nog een kilometer of 10 verder naar het westen. In het hoogseizoen is deze weg afgesloten voor privÚ-voertuigen. Je kunt dan met een gratis pendelbus verder gaan en dat is zeker zo prettig. Op de zuidrand bevinden zich ook de meeste voorzieningen. Deze zijn vooral te vinden in Grand Canyon Village met o.a. winkels, een bezoekerscentrum, hotels e.d. De noordkant is een stuk minder goed ontsloten dan de zuidkant. Er loopt een weg het park in tot de Grand Canyon Lodge en verder wat kleinere wegen min of meer langs de rand. De meeste toeristen bezoeken daarom alleen de zuidkant van het park.

The Desert View Watchtower.

Ga tijdens je bezoek in ieder geval naar het Visitor Center in de Grand Canyon Village en bezoek ÚÚn of verschillende Ranger Programs. Als je geluk hebt, kun je mee met een ranger die je vertelt over de Condors die in het gebied leven en je meeneemt naar een plek waar je ze goed kan zien. De laatste keer dat ik er was vloog een condor met een vleugelspanwijdte van 3 meter slechts twintig meter over ons heen. Bezoek ook zeker de Desert View Watchtower. Een prachtige oude stenen uitkijktoren.

Bright Angel Trail.

Wat je ook moet doen, is een stukje de canyon ingaan. Er zijn twee belangrijke trails: de Bright Angel Trail en South Kaibab Trail. Beide beginnen bij de Village en voeren je langzaam naar beneden naar de rivier (en verder naar de Phantom Ranch en de Bright Angel Campground). De Bright Angel Trail is wat lichter dan de South Kaibab Trail en onderweg kun je op drie plekken water krijgen. De totale afstand (enkel) tot aan de Colorado River bedraagt ruim 12 kilometer (heen en terug dus 24 km). Het totale hoogteverschil is ongeveer 1.359 meter. De South Kaibab Trail is korter (10 Km) maar kent wel een groter hoogteverschil (1.457 meter). Het wordt ten zeerste afgeraden de canyon in ÚÚn dag helemaal tot aan de rivier af te dalen en weer terug te lopen. Dus alleen doen als je erg fit bent en weet wat zo'n tocht inhoudt. Maar je hoeft ook niet helemaal tot de rivier. Ook het afdalen van de Bright Angel Trail tot een van de tussenpunten geeft je een prachtig beeld van de canyon.

Petrified Forest NP    
Opp.: 897 km². [VC].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Petrified Forest National Park is een wat kleiner NP. Het ligt aan weerszijde van de Interstate 40 (onderdeel van Route 66) in het middenoosten van de staat Arizona. Het park is voor auto's goed ontsloten.

Een versteend boomstam.

Het park bestaat eigenlijk uit twee delen. In het zuiden liggen op veel plekken de versteende bomen waaraan het park zijn naam ontleend. Deze bomen zijn de restanten van de enorme bossen met 'Araucarioxylon' die hier zo'n 225 miljoen jaar geleden groeiden. De stammen zijn overdekt geraakt door vulkaanas en modder. Het silicium uit het vulkaanas verving vervolgens langzaam het organische materiaal in de stammen waardoor ze versteenden. Toen het zuidwesten van de Verenigde Staten langzaam begon te stijgen, kwamen op enkele plaatsen, waaronder Petrified Forest NP, de versteende boomstammen weer aan de oppervlakte te liggen. In het Noordelijke deel van het park (noord van de I40) ligt de Painted Desert. In dat gebied liggen prachtig gekleurde heuvels. In het park zijn ook nog restanten te zien van de Anasazi-beschaving, zoals de Puerco Pueblo (een ru´ne van een 75 kamers tellende Anasazi-nederzetting), Newspaper Rock (een wand van zandsteen met petroglyphen - indianentekeningen) en Agate House (een Anasazi-huis van versteend hout).

Organ Pipe Cactus NM    

Opp.: 1.338 km². [VC, CG].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Organ Pipe Cactus National Monument is een mooi woestijnpark in het zuidwesten van Arizona. De naam komt van de cactus die alleen in dit park voorkomt.

Organ Pipe Cactus NM (Foto: Ken Lund).

Naast de Organ Pipe Cactus zijn er ook veel andere soorten cactussen zoals de Saguaro.

Canyon de Chelly NM    

Oppervlakte: 339 km². [VC, CG].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Canyon de Chelly (spreek uit Sjee) is een NM dat binnen de grenzen van het Navajo-reservaat ligt. Het Monument bestaat uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons. De vier grote canyons zijn - van noord naar zuid: Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon. De (ondiepe) rivier de Chinle Wash stroomt door de canyons heen. In het westen zijn de canyons slechts 10 meter diep, maar ze worden steeds dieper als je naar het oosten gaat. Tot zo'n 300 meter.

Canyon de Chelly met Spider Rock.

Met de auto kun je langs de noord- en langs de zuidrand rijden. Op tal van plekken zijn uitzichtspunten. Bij Spider Rock Overlook heb je een mooi uitzicht op Spider Rock, een spectaculaire zandstenen toren die 240 meter uit de bodem van de kloof oprijst op de plek waar Canyon de Chelly en Monument Canyon elkaar ontmoeten. Op de rots zou Spider Woman wonen. Zij zou kinderen opeten die zich niet gedragen. De top van Spider Rock is wit, wat zou komen door de botten van de kinderen die hier verzameld worden. In de Canyons staan op veel plekken nog ruines van gebouwen die indianen hier ooit hebben neergezet, zoals The White House waar je via The White House trail naartoe kunt gaan.
Monument Valley    

Opp.: 371 km². [VC].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NAV

Monument Valley is een gebied binnen het Navajo indianenreservaat met zeer opvallende rotsformaties van rood zandsteen. Deze rotsformaties zijn over de hele wereld bekend omdat ze veelvuldig worden gebruikt als hét symbool van het Westen. Bekende rotsformaties zijn West Mitten, East Mitten en Merrick Butte.

Monument Valley.

Monument Valley is niet echt een park. Je rijdt langs de rotsformaties als je over de HighWay 163 rijdt. Er is ook een zogenaamde Valley Drive waarvoor je entreegeld voor moet betalen. Je komt dan wat dichter bij de rotsformaties en je kunt ze ziet ze vanuit een ander perspectief. Vooral 'de handschoenen' zijn dan mooi te zien.

Saguaro NP    

Opp.: 370 km². [VC].
> FOTO┤S  - KAART west  - KAART oost  -  NPS

Suguaro is ook een woestijnpark. Het ligt meer in het zuidoosten van de staat. Het bestaat uit twee losse districten die zo'n 58 km uit elkaar liggen. In het park komen meer dan duizend inheemse plantensoorten voor. De meest opvallende is de Saguaro, de cactus die je zo vaak in strips ziet. Het is een indrukwekkende plant die tot 15 meter hoog kan worden. Missen kun je ze niet. In het park komen er 1.6 miljoen voor.

Wupatki NM + Sunset Crater VNM    

Opp.: 170 km². Voorz.: [VC, CG].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Wupatki is een klein National Monument. Het ligt vrij centraal in Arizona. Het is een mooi woestijngebied met een aantal restanten van woningen van de Sinagua-indianen.

Sunset Crater VNM.

Sunset Crater Volcano National Monument ligt er bijna tegenaan. Het monument bestaat hoofdzakelijk uit een sintelkegelvulkaan met de naam Sunset Crater. Beide parken zijn verbonden door een toeristische weg die o.a. langs een lavaveld loopt.

Chiricahua NM    
Opp.: 48 km². [VC, CG].
> FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Een relatief klein Monument in het zuidoosten van Arizona met een zeer opmerkelijke landschap dat bestaat uit duizenden smalle rotspilaren en balancerende rotsblokken. Om het Monument goed te kunnen zien is het verstandig een flinke wandeling te maken over de vele wandelpaden. De meest populaire route is de combinatie van de Echo Canyon Trail, de Hailstone Trail en de Ed Riggs Trail. Je kunt ook om 8.30 uur mee met de shuttle bus naar de trailhead voor de Echo Canyon Trail en vandaar teruglopen naar het Visitor Center.

Montezuma Castle NM    
Opp.: -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Montezuma Castle is een klein monument met als belangrijkste trekpleister een kalkstenen rotswand met daarin een door de Anasazi gemaakt gebouw van steen en mortel.

Montezuma Castle NM.

Het gebouw is vijf verdiepingen hoog en het bevat 20 kamers waar 50 mensen konden wonen. De overhangende rotswand beschermt het gebouw tegen de regen. In een ander deel van de rotswand zijn de resten van een nog grotere woning gevonden.

Meteor crater    

Opp. -. [VC].
> FOTO┤S  -  BAR

Meteor Crater is gevormd toen een meteoriet met een doorsnede van 50 meter 50.000 jaar geleden op aarde insloeg met een snelheid van bijna 50.000 km per uur. De klap moet enorm geweest zijn. De krater zelf heeft een doorsnee van 1200 meter en een diepte van 170m. De randen torenen 45m boven het omringende land uit. De Krater is privé-bezit van de familie Barringer. Zij exploiteren het gebied. Als het gebied van de overheid zou zijn, dan zou de krater zeker een NM zijn. De krater ligt redelijk centraal in Arizona en wordt wel de best bewaarde meteorietenkrater van de wereld genoemd.

Antelope Canyon    
Opp.: -. [ ].
> FOTO┤S  -  NAV

Antelope Canyon bestaat eigenlijk uit twee canyons: de Upper en de Lower Antelope Canyon. Het zijn beide slot canyons ofwel zeer smalle kloven. De Upper is 90m en de Lower 400m lang. Beide zijn heel fotogeniek. Ze worden beheerd door de Navaho-indianen. Je moet dus (een vrij forse) entreeprijs betalen om ze te kunnen zien.

Antelope Canyon.

Coal Mine Canyon    
Opp.: -. [ ].
> FOTO┤S 

CoalMine Cayon is een prachtig gekleurde Canyon in het noordoosten van Arizona gelegen op de grens van het Hopi- en het Navajo-indianenreservaat met erg fraaie rotsformaties. De rotsen doen wat denken aan Bryce Canyon.

Tonto NM    
Opp.: -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Een klein NM (4.5 km²) met rotshuizen (cliff dwellings) en Saguaro cactussen in het midden van Arizona.

Horseshoe Bend    
Opp.: -. [ ].
> FOTO┤S 

Horseshoe Bend is een door de Colorado River uitgesleten bocht (meander) in het rotsplateau van zo'n 180 graden.

Horseshoe Bend.

Tuzigoot NM    
Opp.: -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Een klein park met ruines van stenen huizen van de Pueblo indianen rotshuizen vlakbij Montezuma Castle.

Sonoran Desert NM    
Opp.: 2.009 km². [ ].
> FOTO┤S  -  BLM

Een mooi voorbeeld van de Sonora woestijn. Het monument is echter zeer slecht toegankelijk en er zijn geen voorzieningen.

Fort Bowie NHS en Apache Pass    
Opp. -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Historische locaties waar rond 1860 gevechten waren tussen net Amerikaanse leger en de Apachen. Van het fort Bowie (vanaf 1861) resteren nog wat muurtjes.

Casa Grande Ruins NM    
Opp. -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Oude Pueblo ru´nes

Walnut Canyon NM    
Opp. -. [VC].
> FOTO┤S  -  NPS

Nog meer oude Pueblo ru´nes.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Arizona</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Arizona is een van de zuidelijke staten. De staat is 295.254 km2 groot. Er wonen 5.130.632 inwoners (17 per km2). Veel land is in handen van de federale en statelijke overheden. Daarnaast bevinden zich in Arizona grote indianenreservaten. Zo ligt in het noordoosten het Navajo-reservaat dat maar liefst 71.000 km2 groot is. Dat is dus een kwart van de staat en bijna 2x Nederland! In Arizona vind je heel veel mooi natuurschoon en dan vooral heel veel mooie en aparte rotsformaties. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Arizona, Grand Canyon, Monument Valley, Petrified Forest, Organ Pipe Cactus, Canyon de Chelly, Saguaro, Sunset Crater Volcano, Wupatki, Chiricahua, Meteor crater, Coal Mine Canyon, Horseshoe Bend, Tonto, Tuzigoot, Montezuma Castle, Sonoran Desert, Fort Bowie en Apache Pass