Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links

   West-Amerika
Plannen en pakken
Vliegen
Auto
Parken
Kamperen en motels
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Utah
Utah (219.887 km², 3 miljoen inwoners) is vooral bekend van de mormonen. 63% van de inwoners van deze staat zijn ingeschreven bij The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints.De staat is ook beroemd om zijn prachtige, diverse maar ook ruige natuur. Vooral de rotsformaties 'gebeeldhouwd' in het rode zandsteen zijn onwaarschijnlijk fraai.


Spooky slot canyon in Grand Staircase-Escalante NM.

Afkortingen

Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Bryce Canyon NP    
Opp.: 145 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Bryce Canyon is een echt top park. Het park is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en regenwater zijn rotsformaties langzaam geërodeerd en zijn er tal van hoodoos ontstaan (pilaren van steen). Door de kleuren van het zandsteen (roze, oranje, rood, wit) zijn ze oogverblindend mooi.

Bryce Canyon.

Je kunt het park in met de auto. Maar je kunt ook met een shuttle bus naar alle 13 uitzichtpunten, die langs de 29 km lange weg zijn aangelegd. En zo'n shuttle bus is best prettig als je toch al zoveel moet rijden. Vanaf de uitzichtpunten zie je het spektakel van bovenaf. Om het park echt te ervaren, moet je ook een paar van de trails nemen die de Canyon ingaan. Bij elk uitzichtpunt vind je wel zo'n trail. Je loopt dan langs de hoodoos en onder de hoodoos en door de slot canyons (de smalle kieren die in de rots zijn uitgesleten. Je kunt ook trails combineren. De Queens/Navajo Combination Loop is 'World's best 3-mile hike'). Dit park mag je eigenlijk niet overslaan als je in de buurt bent.

Arches NP    
Opp.: 309 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Arches is wat kleiner park (309 km²), Ook in dit park is het rode zandsteen overal om je heen. Centraal in het park staan de Arches (steenbogen) die hier in grote getalen voorkomen. Er zouden er maar liefst 1700 zijn in alle soorten en maten. Het park is goed ontsloten. Je kunt me de auto dicht bij de belangrijkste plekken komen. Om de bogen te bereiken, moet je wel vaak een korte wandeling maken.

Delicate Arch.

Bijzondere bogen zijn onder andere, Parade of the Elephants (een serie bogen die lijkt op een rij olifanten), North Window en South Window (2 zeer grote bogen), Turret Arch (zo genoemd omdat hij eindigt in een toren), Double Arch (twee arches die in een hoek samenkomen), Tower Arch (ook een arch die in een toren uitloopt), Landscape Arch (een fragiele boog - met z'n 93 meter de langste boog van het park) en natuurlijk Delicate Arch. Die boog is het symbool van het park. Het mooie aan Delicate Arch is dat hij helemaal vrijstaat. doordat al het steen rond de boog is weggeërodeerd. De trail naar deze boog is vrij pittig. Je bent al gauw een uur bezig hem te bereiken. Naast de arches zijn er nog tal van andere geologische wonderen te ontdekken, zoals Balanced Rock. Deze rots balanceert op een piek en vanuit een bepaalde hoek elk moment lijkt te kunnen vallen. Fiery Furnice is een doolhof van zandstenen rotswanden. Bij zonsondergang lijken deze rotsen wel in brand te staan. En helemaal in het noordwesten van het park ligt The Marching Men. Dat is een rotsformatie met een aantal indrukwekkende rotspilaren.

Zion NP    
Opp.: 593 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Zion is een van de bekendste Nationale Parken van de VS. Het ligt in het zuiden van Utah. Het drukste deel van het park is Zion Canyon. Het is een mooie Canyon waar je vroeger met de auto doorheen mocht. Tegenwoordig is het zo druk dat je gebruik moet maken van de gratis shuttlebussen, maar daar is natuurlijk niks mis mee. De Zion Canyon mondt uit in de Narrows. In dat deel is de Canyon heel smal. Zo smal dat er geen plek meer is voor iets anders dan The Virgin River. Je kunt de Narrows zelf verkennen. Speciale waterschoenen zijn te huren in het plaatsje Springdale.

Zion Canyon vanaf Angels Landing.

In het park liggen veel wandelroutes die je langs prachtige ravijnen, meertjes en poelen, bossen e.d. brengen. Een zeer bijzondere trail is de Angels Landing Trail. De trail is heen en terug 8,7 km lang en leidt je naar Angels Landing, een 454 meter hoge rotsformatie. De route gaat o.a. over een smal pad met links en rechts een afgrond van een meter of 500. Absoluut niet geschikt voor kinderen en mensen met hoogtevrees.

Canyonlands NP    
Opp.: 1.349 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Canyonlands is van alle parken in Utah de grootste (1.349 km²). De Colorado River loopt dwars door het park, net als de Green River die in het park uitkomt in de Colorado River. Beide rivieren hebben grote delen van het park gevormd. Door hun eroderende werking zijn tal van tafelbergen en canyons ontstaan. Wind, regen, zand en vorst hebben de rotsen vervolgens uitgehouwen tot grillige maar prachtige objecten. De twee rivieren delen het park in drie delen: The Maze, The Needles en Island in the Sky. Al die drie delen zijn zeer de moeite waard, maar niet allemaal zijn ze even makkelijk bereikbaar.

Canyonlands (Foto Karen Blaha).

Het drukste bezochte deel is Island in The Sky in het noorden van het park. Dit deel is ook vrij goed ontsloten door een verharde weg. Op verschillende plekken zijn uitzichtpunten over het park en de Canyons. Vanaf verschillende plekken zijn korte en pittige wandelingen te maken naar rotsformaties, arches, zoutkoepels en andere geologisch interessante zaken, zoals Whale Rock, Upheavel Dome (een krater), Aztec Butte en Mesa Arch. In dit deel worden door touroperators ook verschillende activiteiten aangeboden waaraan je mee kunt doen als je dat leuk vindt (en er voor wilt betalen), zoals een boottocht over de Colorado (met rubberboten), mountainbiken en met een terreinwagen het gebied verkennen. Als je echt de cayons in wilt, moet je naar het zuidelijk gelegen The Needles. Hier vind je een enorme verzameling van arches, tafelbergen, canyons, hoodoos etc. Ook zijn er nog Anasazi-ruines zoals in Horse Canyon. Maar dat is wel een stevig stuk wandelen. The Needles is (redelijk) goed met de auto te bezoeken. Maar echt ontdekken doe je The Needles te voet. In dit deel zijn goede mogelijkheden voor meerdaagse voettochten. Wandelen kan in de zomer erg zwaar zijn in verband met de hitte en de droogte. Een alternatief is met de mountainbike op pad.

Canyonlands (Mesa Arch).

In het westen ligt dan nog The Maze. Ook hier vind je een mix van alles wat de natuur van zandsteen kan maken. The Maze is zeer slecht ontsloten. Alleen met terreinwagens en te voet kun je het gebied bereiken. Met de 'normale' auto kun je tot bij Hans Flat Ranger Station komen. Vandaar is het nog wel zo'n 20 km voordat je echt in The Maze bent. Bereid je goed voor als je van plan bent dit deel van het gebied te bezoeken. Canyonlands heeft ook nog een vierde deel, en dat is Horseshoe Canyon. Horseshoe Canyon is een aparte unit. Het ligt een stukje ten westen van het 'echte' park. In deze unit zijn erg mooie petroglyphen (rotstekeningen van indianen) te zien.

Grand Staircase Escalante National Monument    
Opp.: 7.609 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Grand Staircase Escalante National Monument is bij de meeste toeristen onbekend. Het is echter een Monument dat alle Nationale Parken in Utah maar tuintjes laat lijken. In totaal meet GSENM 7.609 km². Dat is ongeveer 2x zo groot als alle vijf de Nationale Parken van Utah bij elkaar. Het Nationale Monument wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Alles is daardoor veel minder gelikt dan in een NP of NM van de Park Service. De ontsluiting is dus matig tot slecht en er zijn weinig tot geen voorzieningen. In de plaatsen rond het monument zijn verschillende Visitor Centers.

Grand Staricase Escalante National Monument.

Als je het Monument in wilt gaan dan is het verstandig vooraf bij een VC te vragen welke wegen berijdbaar zijn voor standaard auto's. Het park ingaan is een uitdaging, maar kan je ook geweldige ervaringen opleveren. Je vindt er namelijk alles wat zuid-Utah mooi maakt: tafelbergen, canyons, slot canyons, bogen, balancerende steen etc. Hoogtepunten zijn o.a. de slot canyons of Peekaboo en Spooky, Zebra Slot Canyon, Tunnel Slots, The Rimrocks (verzamelnaam voor een groot aantal hoodoo's waaronder Toadstool hoodoo en Hoodoo forest), Brimstone Canyons, Bull Valley Gorge (ook een slot canyon), Willis Creek, Lick Wash, Wahweap Hoodoos, Grosvenor Arch, Broken Bow Arch en The Devil's Garden (een prachtig gebied met veel hoodoos, steenbogen) etc. Kortom: heel veel en zeer de moeite waard.

Dinosaurussporen vastgelegd in het zandsteen.

Iets ten zuiden van Grand Staircase-Escalante NM in de Coyote Buttes (maar wel onder beheer van het GSENM) ligt The Wave. Dat is een zeer fotogenieke zandstenen formatie. Om The Wave te mogen bezoeken heb je een permit nodig. Omdat er slechts 20 permits per dag worden afgegeven, is het niet eenvoudig er één te bemachtigen. Het verdelen van de permits gebeurt d.m.v. een loterij. 10 permits worden vier maanden voor de permit-datum via internet verloot en 10 ‘ter plekke’ op de dag voorafgaand aan de dag dat je The Wave mag bezoeken.
Capitol Reef NP    

Opp.: 978 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

In het Nationale Park Capitol Reef ook weer een spectaculaire verzameling van kleurrijke rotsen, massieve blokken, canyons en bogen. Het park is redelijk goed ontsloten. In vergelijking met de andere vier parken in Utah vind ik dit toch wel de minste.

Capitol Reef NP.

Salt Lake city    

Opp.: 282 km². [ - ].
> FOTO´S  -  KAART 

Salt Lake City is de hoofdstad van Utah. aan de oostkust van het Great Salt Lake Het is op zich geen heel grote stad met 'slechts' 200.000 inwoners. Maar uiteraard liggen er weer tal van steden aan vast. Salt Lake City is gesticht door de Mormonen en geldt als het centrum van hun godsdienst. Een belangrijkste bezienswaardigheid is Temple Square met onder andere the Salt Lake City Temple, de Salt Lake Assembly Hall, de Salt Lake Tabernacle, de Salt Lake Conference Center en het Beehive House (huis van Brigham Young). Over smaak valt te twisten, maar indrukwekkend is het zeker. Ook zeer interessant is de Family History Library. In deze bibliotheek kun je op zoek gaan naar de mensen waar jij van afstamt. De bibliotheek wordt beheerd door FamilySearch. Dat is de genealogische tak van The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. Een bezoek is gratis. De bibliotheek ligt naast (ten westen van) Temple Square.

The Salt Lake City Temple.

Great Salt Lake     ()
Opp.: 5.100 km². [ - ]. [VC].
> FOTO´S  -  KAART  -  SP

The Great Salt Lake is een groot meer (5.100 km²) in het noorden van Utah. Het is zeer zout. Het zoutgehalte is 27% en dat is dus veel hoger dan dat van zeewater (Noordzee: 3,5%, Dode zee: 33%). Antelope Island State Park aan de zuidwestkant is een mooie plek om het meer te bekijken. Hier kun je op sommige plekken ook een poging doen in het meer te drijven. Je moet wel een eindje lopen en niet bang zijn voor garnaaltjes, maar als je nog niet eerder in een zoutmeer hebt gelegen, is het echt een geweldig aanrader.

Drijven in Great Salt Lake.

Antelope Island is verder interessant door de ruige natuur en de dieren die je er veelvuldig kunt zien, zoals de vele waadvogels, bizons, herten en gaffelantilopen.

Valley of the Gods    

Opp.: -. [ - ].
> FOTO´S  -  KAART 

Het landschap van Valley of the Gods lijkt erg op dat van Monument Valley, dat zo'n 30 mijl verder naar het zuiden ligt. Ook in Valley of the Gods bijzondere rotsformaties die verspreid staan in een verder leeg woestijnlandschap. Door de Valley gaat een 27 kilometer lange, onverharde en vrij ruige weg (niet voor campers). De toegang is gratis.

Valley of the Gods.

Goblin Valley State Park    

Opp.: 5 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  SP

Goblin Valley is een klein State Park met duizenden wonderlijk gevormde rotsfiguren van enkele meters hoog. De vallei wordt ook wel Mushroom Valley genoemd omdat veel van de rotsfiguren op paddenstoelen lijken.

Natural Bridges National Monument    

Opp.: 30 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Natural Bridges National Monument is een klein monument met als grootste trekkers de drie natuurlijke bruggen Kachina, Owachomo en Sipapu (de een-na-langste natuurlijke brug van de wereld / hij is 67 meter hoog en heeft een spanwijdte van 82 meter).

Glen Canyon NRA / Lake Powell    

Opp.: 5.076 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

De Glen Canyon NRA is een gebied in het zuiden van Utah van maar liefst 5.076 km². Lake Powell is het hart van deze NRA. Het is een stuwmeer dat is ontstaan door een dam in de Glen Canyon. Doordat het meer in een oude canyon ligt, is het zeer grillig van vorm. Er zijn ook in dit park heel erg mooie en aparte geologische formaties te zien, zoals de Rainbow Bridge (groot en zeer hoog). Het gebied is vooral voor mensen met boten het ideale speelterrein. Er lopen echter ook wegen doorheen/omheen, zodat ook toeristen met de auto het nodige kunnen bekijken.

Glen Canyon Dam.

Cedar Breaks NM    

Opp.: 24 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Cedar Breaks NM is een klein NM met rotsen die wat weg hebben van de rotsen van Bryce Canyon.

Dead Horse Point State Park    

Opp.: -. [VC, CG].
> FOTO´S  -  SP

Dead Horse Point State Park is een klein park, dat vooral bekend is dankzij het schitterende uitzicht van Dead Horse Point Overlook over de Colorado River die daar met een prachtige meander door het rotsplateau stroomt, 600 meter onder het uitzichtpunt.

Goosenecks SP    

Opp.: -. [CG].
> FOTO´S  -  SP

Een klein State Park met uitzicht over de schitterende meanderende rivier San Juan.

Kamperen in Goosenecks SP.

Hovenweep NM    

Opp.: 3 km². [VC, CG].
> FOTO´S  -  NPS

Een klein NM met vooral ruines van Anasazi indianen.

Great Salt Lake Desert    

Opp.: 10.360 km². [ - ].
> FOTO´S 

The Great Salt Lake Desert is een woestijn die grenst aan het Great Salt Lake. De Desert is een geheel witte vlakte doordat na verdamping van het meer dat hier eerst lag alleen het zout overbleef. De zoutwoestijn is maar liefst 10.360 km² en bekend van onder andere de snelheidsrecords die hier gevestigd zijn met o.a. auo's en motoren. Die recordpogingen gebeuren in de Great Salt Lake Desert omdat de zoutvlakte op sommige plekken perfect glad is.

Golden Spike NHS    

Opp.: -. [VC].
> FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Golden Spike National Historic Site is de plek waar de Golden Spike werd geslagen. De Golden Spike was de nagel die de First Transcontinental Railroad completeerde. Door deze spoorlijn konden mensen uit het oosten met de trein naar het westen reizen.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Utah</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Utah is vooral bekend van de mormonen. 63% van de inwoners van deze staat zijn ingeschreven bij The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De staat is ook beroemd om zijn prachtige, diverse maar ook ruige natuur. Vooral de rotsformaties 'gebeeldhouwd' in het rode zandsteen zijn onwaarschijnlijk fraai. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Utah, Bryce Canyon, Canyonlands, Arches, Zion, Grand Staircase Escalante National Monument, Great Salt Lake, Valley of the Gods, Goblin Valley State Park, Capitol Reef NP, Salt Lake city, Natural Bridges National Monument, Glen Canyon NRA / Lake Powell, Cedar Breaks, Dead Horse Point State Park, Goosenecks, Hovenweep, Great Salt Lake Desert