Montana - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

MontanaKaart Montana

Parken in Montana-  Glacier NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Montana


Montana is met z'n 380.800 km² ongeveer 9x Nederland. Er wonen echter slechts 1 miljoen mensen. Het oosten van de staat is relatief vlak. Het westen wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Van Montana ligt maar een beperkt deel in 'het westen' zoals ik dat van tevoren heb gedefinieerd. In dat deel ligt één nationaal park: Glacier NP (en een beetje van Yellowstone natuurlijk).


Glacier NP

   
Opp.: 4.100 km². [VC, CG].

> INFO+FOTOS  -  KAART  -  NPS

Glacier NP ligt in de Rocky Mountains. Het is een echt bergpark. In het park komen honderdvijftig bergpieken van 2.400 meter en hoger voor en zes van meer dan 3.000 meter. Samen met het (veel kleinere) Canadese park Waterton Lakes vormt het het internationale park Waterton Glacier International Peace Park. Het park is ruig en bijna ongerept.

Glacier NP.
Glacier NP.

In het park komen veel diersoorten voor waaronder bijna alle grote grazers van de VS, zoals wapiti's (elk), elanden, herten, dikhoornschapen en sneeuwgeiten en alle grote predatoren zoals grizzlyberen, zwarte beren, wolven en poema's. Het park is relatief slecht ontsloten. De belangrijkste weg loopt van oost naar west. De weg wordt de Going-To-The-Sun Road genoemd. Hij verbindt twee valleien met elkaar en gaat over de Logan Pass. Als je over de weg rijdt, heb je prachtige uitzichten over de bergen, de valleien en de meren waaronder het enorme Lake McDonald. Voor Glacier geldt een beetje hetzelfde als voor North Cascades NP: de ligging en de relatieve slechte toegankelijkheid zijn redenen dat het park vooral wordt bezocht door klimmers en rugzaktoeristen die rust zoeken en wordt 'vergeten' door toeristen uit Europa. Een andere reden is dat het park niet kan bogen op een echte 'trekker'.


Montana

Een pika (Foto: Public Domain).Een pika (Foto: Public Domain).
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Montana</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Montana is met z'n 381.156 km2 ongeveer 9x Nederland. Er wonen echter slechts 1 miljoen mensen. Het oosten van de staat is relatief vlak. Het westen wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. Van Montana ligt maar een beperkt deel in 'het westen' zoals ik dat van tevoren heb gedefinieerd. In dat deel ligt een nationaal park: Glacier NP (en een beetje van Yellowstone natuurlijk). <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Montana, Glacier