Amerika - Parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

Parken en andere bezienswaardigheden in West-AmerikaEen van de doelen van je reis naar de VS zal zonder twijfel zijn om bezienswaardigheden te gaan zien. En daar zijn er in het westen van de VS heel veel van. Op deze site worden op andere pagina's de bezienswaardigheden beschreven. Op deze pagina vind je algemene informatie over National Parks, National Monuments, State Parks, National Recreation Areas, steden, dorpen etc.

Yosemite NP.
Yosemite NP.

Steden, dorpen, gebouwen


Amerika is natuurlijk niet alleen maar natuur. Er zijn ook heel veel steden en dorpen. Die zijn in het algemeen niet zo boeiend voor een Europeaan. Maar je moet tijdens je trip natuurlijk ook ervaren hoe Amerikanen leven. Het is interessant om te zien hoe er in sommige steden spectaculair groots wordt gebouwd, en hoe efficiënt deze steden zijn ingericht met hun blokvormige bebouwing en rastervormige wegennetten. Enkele steden zijn wel de moeite waard. Een echte highlight is Las Vegas. Ook als je geen gokker bent, is deze stad bijna een must om te bezoeken met al haar spectaculaire casino's.

Las Vegas.
Las Vegas.

Ook San Francisco is een echte aanrader met een aantal zeer bijzondere bezienswaardigheden zoals de Golden Gate Bridge, Lombard Street en de Cable carts. Hetzelfde geldt voor Los Angeles met o.a. Holywood, Venice beach, Disneyland en Universal studios. Tijdens je reis moet je ook zeker eens een idyllisch dorpje bezoeken. De oudere dorpen hebben vaak nog een kenmerkende brede hoofdweg. Die zijn zo breed omdat de postkoets er dan makkelijk kon draaien.

Nationale Parken (NP)De nationale parken van de VS zijn stuk voor stuk prachtige gebieden met uitzonderlijke natuur. In het westen van de VS waren in 2015 achtentwintig nationale parken aangewezen. Je zult waarschijnlijk van plan zijn een aantal van deze parken te bezoeken... en zo niet, dan wordt het tijd je plannen te herzien.

Death Valley NP.
Death Valley NP.

Autowegen


Om met je auto een park te bezoeken, zijn wegen uiteraard van belang. De mate waarin de nationale parken voor auto’s zijn ontsloten, is wisselend. Meestal kun je heel goed met de auto de belangrijkste attracties bereiken. Er zijn echter ook parken die minder goed voor auto’s ontsloten zijn. Bij veel parken zijn de wegen, of een deel van de wegen, niet doorgaand. Je moet dan een eind om het park heenrijden om bij een andere ingang te komen.

Entree / Annual Pas


Een bezoek aan een nationaal park kost geld. De entree bedraagt meestal iets tussen de 10 en 30 dollar voor een auto (ongeacht het aantal inzittenden). Voor dat bedrag mag je 7 dagen het park in. De entree moet je meestal betalen bij de ingang van het park.

Entree Rocly Mountain NP.
Entree Rocly Mountain NP.

Als je meer parken gaat bezoeken, en dat zal zonder twijfel het geval zijn, is het verstandig om bij het eerste park waar je komt een Annual Pass te kopen. In 2015 kostte die 80 dollar. Met de pas mag je een jaar lang alle parken, monumenten, maar ook sommige musea bezoeken. Een Annual Pass is geldig voor een auto ongeacht het aantal inzittenden (of vier personen in geval van een museum). De pas is gekoppeld aan één persoon. Je moet een handtekening op de pas zetten. Als je een park in wilt, toon je de pas samen met je rijbewijs. In totaal mogen er twee personen hun handtekening zetten op de pas. Op bijvoorbeeld Marktplaats.nl kun je daardoor eventueel een tweedehands pas aanschaffen die nog maar één keer is ondertekend. Als je een park ingaat, krijg je bij de ingang een folder met onder andere de plattegrond van het park en een krantje met alle actuele informatie.

Visitor centers


Als je naar een nationaal park gaat, is het altijd verstandig eerst even bij een visitor center langs te gaan. Daar kun je alle informatie krijgen over het gebied, de dieren, de campgrounds, de toestand van de wegen etc. Ook is er vaak een boeiende tentoonstelling en wordt er een film gedraaid over het park. Als je nog geen kaart hebt, kun je die ook hier gratis krijgen.

Visitor center in Zion NP.
Visitor center in Zion NP.

Kamperen


Alleen door in de parken te kamperen, kun je ze echt beleven. Meer informatie bij 'kamperen'.

Wandelen


In alle parken kun je geweldige wandelingen maken. Er zijn altijd veel routes uitgezet. Volg de uitgezette routes of ga zelf op ontdekkingsreis. Plan tijdens je vakantie minimaal een paar tochten in van een halve of een hele dag. De echte avonturiers kunnen ook meerdaagse tochten maken. Dat vereist natuurlijk wel de juiste uitrusting (rugzakken, drinken en eten etc.) en voorbereiding (informatie).

Campfire programs, Ranger activities


In de parken worden allerlei activiteiten georganiseerd. Dat kunnen gewone excursies zijn, maar ook lezingen bij het kampvuur. De activiteiten zijn bijna altijd gratis en altijd interessant, dus doe er af en toe aan mee. Kinderen kunnen deelnemen aan een Junior Ranger Program. Ze moeten dan een aantal opdrachten uitvoeren. Als ze daarmee klaar zijn, kunnen ze Junior Ranger worden. Dat gaat heel officieel. Zo wordt onder andere een eed afgenomen, krijgen ze een certificaat en een badge. Leuk!

Ranger program in Yellowstone NP.
Ranger program in Yellowstone NP.

Top 5


In het westen van de VS zijn zoveel parken, monumenten en andere bezienswaardigheden dat het normaal gesproken onmogelijk is ze allemaal tijdens één vakantie te bezoeken. Je zult dus keuzes moeten maken. Op andere pagina´s beschrijf ik de parken (en meer). Ik heb daar door middel van sterren aangegeven wat ik de meest interessante bezienswaardigheden vind. Hieronder vind je alvast mijn top 5:

1 Yellowstone National Park: De absolute topper (by far). Enorm van omvang, prachtige natuur, geisers, dieren, geweldig.
2 Yosemite National Park: Schitterende granietrotsen, overweldigend dal, de hoogste waterval van de VS (als er water is tenminste) en onwaarschijnlijk dikke bomen.
3 Grand Canyon National Park: Bijna onmetelijk groot en diep. De canyon zelf is wel wat lastig echt te beleven. Er zijn een paar paden naar beneden, maar die zijn zwaar.

Olympic NP.
Olympic NP.

4 Death Valley National Park: Het is al een avontuur om er door heen te rijden. Indrukwekkende rotsen, zoutvlakten, schuivende stenen, maar vooral onbeschrijfelijk heet in de zomer.
5 Olympic National Park: Imposante bergen en dalen, een gematigd regenwoud en 110 kilometer ongerepte kust. Alles in één park. Zeer, zeer de moeite waard.Canyons in Dinosaur NM.
Canyons in Dinosaur NM.

National Monuments (NM)


De Nationale parken worden beheerd door de National Park Service. Maar de NP Service beheert meer, zoals de National Monuments. Een National Monument is een bijzondere plek (bijv. een oud fort of een natuurfenomeen) of een bijzonder gebied. Of iets een Park wordt of een Monument wordt bepaald door de politiek. Het aanwijzen van een Monument gebeurt door de President van de USA en kan relatief eenvoudig. Het aanwijzen van een Nationaal Park is lastiger (het vereist de toestemming van het congres). Omdat een National Park meer geld krijgt dan een National Monument en een park toch wel een bepaalde grootte moet hebben, zijn de Monuments vaak iets minder van kwaliteit en/of zijn ze een stuk kleiner dan de parken. Toch zijn ook de Monuments zeer de moeite waard om te bezoeken, zeker als ze een beetje op de route liggen. En er zijn monumenten die goed kunnen wedijveren met de parken, zoals Mount St. Helens, Dinosaur en Craters of the moon.

National Forests (NF)


Een groot deel van het westen van de VS bestaat uit bos en heel veel van dat land is in overheidshanden. Dat bos wordt beheerd door de USFS (United States Forest Service). Ook deze overheidsbossen zijn voor toeristen zeer interessant. Het zijn niet zomaar bosjes, maar enorme gebieden met schitterende natuur, bergen, meren, rivieren etc.

Zwemmen in Thompson reservoir in Fremont NF (Or.).
Zwemmen in Thompson reservoir in Fremont NF (Or.).

Ik zelf heb een aantal maanden in het Gifford Pinchot NF gewerkt. Dat bos is ongeveer 553.700 ha groot. Dat is dus bijna 2x zo groot als al het bos in Nederland bij elkaar en net zo groot als Gelderland. Het gebied bestaat uit bergen to 2 km hoog, bevat tal van rivieren, meren en watervallen. Ook bevinden zich in het NF twee reusachtige vulkanen (Mt. St. Helens en Mt. Adams) en verder tal van restanten van vulkanische activiteit zoals een lavaveld van zo'n 50 km2 met kleinere vulkanen en lavagrotten. Omdat ze zo groot zijn, worden de NF doorgaans onderverdeeld in districten (Gifford Pinchot kent er 5). Elk district heeft een eigen ranger station. Als je eens in een NF wilt rondkijken, dan kun je daar alle informatie ophalen die je nodig hebt. Soms zijn er stukken waar je een 'entree' moet betalen (Recreational Fee). Maar als je een Annual Pas hebt, hoeft dat niet. Die zijn ook in de NF geldig.

Landen van BLM


Naast de Park Service en de Forest Service speelt ook Het Bureau of Landmanagement een belangrijke rol bij het beheer van terreinen in de VS.

Grand Staircase-Escalante National Monument.
Grand Staircase-Escalante National Monument.

Je zult er zeker door een aantal heenrijden. Ze beslaan namelijk in totaal bijna 11 miljoen ha - ofwel 2 en half keer Nederland. Ze zijn doorgaans niet ingericht voor toeristen en dus slecht tot niet ontsloten. Langzaam veranderd dat een beetje. En ze zijn soms erg interessant, zoals Grand Staircase-Escalante National Monument. Dat gebeid is 7609 km2 groot en bevat zo'n beetje alles wat Utah mooi maakt.

National Recretional Areas (NRA)


De federale overheid beheert ook een aantal gebieden die speciaal zijn bedoeld voor recreatie: de National Recreation Area's. Onderschat ook deze NRA's niet. Ze zijn vaak groot en kennen spectaculaire natuur. Een bekend voorbeeld is de Glen Canyon Recreation Area. Die NRA is feitelijk een stuwmeer in een enorme cayon plus alle omliggende natuur. In totaal is de Glen Canyon Recreation Area zo'n 480.000 ha groot (toch ook bijna Gelderland) en bevat het o.a. het prachtige Rainbow Bridge NM.

Glen Canyon NRA.
Glen Canyon NRA.

Stateparks (SP)


Naast de federale parken kent Amerika ook staatsparken die beheerd worden door de staat zelf. In het algemeen zijn dat minder spectaculaire parken waar de recreatie (vissen, varen etc.) voorop staat. Op zich meer iets voor de Amerikanen zelf.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Parken</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Als je naar Amerika gaat, zul je zonder twijfel als doel hebben om veel en aparte dingen te gaan zien. En daar zijn er in de VS heel veel van. Er zijn prachtige parken, maar ook sommige steden zijn zeer de moeite waard om te bezoeken. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, parken, Arizona, California, Californie, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Oregon, Utah, Washington, Wyoming