Arizona - parken en bezienswaarigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

ArizonaKaart Arizona.

Parken in Arizona    

-  Agua Fria NM
-  Antelope Canyon NP
-  Canyon de Chelly NM
-  Casa Grande Ruins NM
-  Chiricahua NM
-  Fort Bowie NM
-  Grand Canyon NP
-  Horseshoe Bend
-  Ironwood-Forest NM
-  Meteor Crater
-  Montezuma Castle NM
-  Monument Valley
-  Organ Pipe Cactus NM
-  Parashant NM
-  Petrified Forest NP
-  Saguaro NP
-  Sonoran Desert NM
-  Tonto NM
-  Tuzigoot NM
-  Vermillion-Cliffs NM
-  Walnut Canyon NM
-  Wupatki NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Arizona


Arizona is een van de zuidelijke staten. De staat is 295.234 km² groot. Er wonen 5.130.632 inwoners. Veel land is in handen van de federale en statelijke overheden. Daarnaast bevinden zich in Arizona grote indianenreservaten. Zo ligt in het noordoosten het Navajo-reservaat dat maar liefst 71.000 km² groot is. Dat is dus een kwart van de staat en bijna 2x Nederland! In Arizona vind je heel veel mooi natuurschoon en ook een groot aantal monumenten met ru´nes van vroegere indianenwoningen.


Grand Canyon NP

   
Opp.: 4.926 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Grand Canyon National Park is het bekendste park in Arizona. Het is feitelijk niet meer dan een diepe kloof die is uitgesleten door de Colorado River. Maar het is niet zomaar een kloof. De Grand Canyon is enorm. De totale lengte is 446 km. Dat is dus anderhalf keer zuid-Limburg - noord-Groningen. Het grootste hoogteverschil is bij Point Imperial (1.830 meter). De breedte varieert tussen de 15 en 29 kilometer. Ondanks die enorme breedte is de andere kant van de canyon overal goed te zien. Dit komt door de extreem lage luchtvochtigheid in het woestijnachtige gebied. De Grand Canyon is een gebied met een enorme variatie. Zo valt aan de noordrand zo┤n 690 mm regen, aan de zuidrand 380 mm en op de bodem slechts 180 mm. Ook de temperatuurverschillen zijn groot. Door die verschillen is ook de vegetatie en het dierenleven heel divers.

Grand Canyon NP.

Het park is slechts voor een beperkt deel met de auto te betreden. De belangrijkste weg aan de zuidzijde is de Highway 64 die van Desert View (oostelijke ingang) tot aan Grand Canyon Village (zuidelijke ingang) loopt. Ten westen van Grand Canyon Village ligt nog een doodlopende weg: de Hermit Road. Deze volgt de zuidrand nog een kilometer of 10 verder naar het westen. In het hoogseizoen is deze weg afgesloten voor privÚ-voertuigen. Je kunt dan met een gratis pendelbus verder gaan en dat is zeker zo prettig. Lees meer...

Petrified Forest NP

   
Opp.: 897 km². [VC].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Petrified Forest National Park is een wat kleiner NP. Het ligt aan weerszijde van de Interstate 40 (onderdeel van Route 66) in het middenoosten van de staat Arizona. Het park is voor auto's goed ontsloten.

Een versteend boomstam.

Het park bestaat eigenlijk uit twee delen. In het zuiden liggen op veel plekken de versteende bomen waaraan het park zijn naam ontleend. Deze bomen zijn de restanten van de enorme bossen met 'Araucarioxylon' die hier zo'n 225 miljoen jaar geleden groeiden. Lees meer...

Organ Pipe Cactus NM

   
Opp.: 1.338 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Organ Pipe Cactus National Monument is een mooi woestijnpark in het zuidwesten van Arizona. De naam komt van de cactus die alleen in dit park voorkomt.

Organ Pipe Cactus NM (Foto: Ken Lund).

Naast de Organ Pipe Cactus zijn er ook veel andere soorten cactussen zoals de Saguaro. Lees meer...

Canyon de Chelly NM

   
Oppervlakte: 339 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Canyon de Chelly (spreek uit Sjee) is een NM dat binnen de grenzen van het Navajo-reservaat ligt. Het Monument bestaat uit vier grote canyons, en veel kleine zijcanyons. De vier grote canyons zijn - van noord naar zuid: Canyon del Muerto, Black Rock Canyon, Canyon de Chelly en Monument Canyon.

Canyon de Chelly met Spider Rock.

De (ondiepe) rivier de Chinle Wash stroomt door de canyons heen. In het westen zijn de canyons slechts 10 meter diep, maar ze worden steeds dieper als je naar het oosten gaat. Tot zo'n 300 meter. Met de auto kun je langs de noord- en langs de zuidrand rijden. Op tal van plekken zijn uitzichtspunten. Lees meer...

Vermillion Cliffs NM

   
Oppervlakte: 1.888 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  BLM

Vermillion Cliffs NM is een zeer groot natuurgebeid in Arizona (en een stukje Utah). Het wordt beheerd door de BLM. Dat betekent weinig voorzieningen en moeilijk te verkennen met een auto. Je kunt om het park heenrijden. Een deel daarvan is asfalt, een deel (de House Rock Valley Rd) is onverhard. Over deze weg kun je met een gewone auto (geen camper) rijden, maar je moet wel wat om keien heen laveren. Als het geregend heeft, is de weg niet begaanbaar voor normale auto's omdat de normaal harde kleilaag dan blubber is geworden.

The Wave en Coyote Buttes North.

Vermillion Cliffs is dus lastig te verkennen, maar wel extreem fraai. Het is wat rotsformaties betreft ÚÚn van de meest bijzondere parken van West-Amerika. Een aantal van de wonderen kun je vanaf de House Rock Valley Road te voet bereiken. Je kunt o.a. naar Edmaiers Secret wandelen waar bijzondere rotsformaties zijn te vinden die lijken op hersenen. Lees meer...

Wupatki NM + Sunset Crater VNM

   
Opp.: 170 km². Voorz.: [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Wupatki is een klein National Monument. Het ligt vrij centraal in Arizona. Het is een mooi woestijngebied met een aantal restanten van woningen van de Sinagua-indianen.

Sunset Crater VNM.

Sunset Crater Volcano National Monument ligt er bijna tegenaan. Het monument bestaat hoofdzakelijk uit een sintelkegelvulkaan met de naam Sunset Crater. Beide parken zijn verbonden door een toeristische weg die o.a. langs een lavaveld loopt.

Chiricahua NM

   
Opp.: 48 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Een relatief klein Monument in het zuidoosten van Arizona met een zeer opmerkelijke landschap dat bestaat uit duizenden smalle rotspilaren en balancerende rotsblokken. Om het Monument goed te kunnen zien is het verstandig een flinke wandeling te maken over de vele wandelpaden. De meest populaire route is de combinatie van de Echo Canyon Trail, de Hailstone Trail en de Ed Riggs Trail. Je kunt ook om 8.30 uur mee met de shuttle bus naar de trailhead voor de Echo Canyon Trail en vandaar teruglopen naar het Visitor Center.


Arizona

Monument Valley

   
Opp.: 371 km². [VC].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NAV

Monument Valley is een gebied binnen het Navajo indianenreservaat met zeer opvallende rotsformaties van rood zandsteen. Deze rotsformaties zijn over de hele wereld bekend omdat ze veelvuldig worden gebruikt als hét symbool van het Westen. Bekende rotsformaties zijn West Mitten, East Mitten en Merrick Butte.

Monument Valley.
Monument Valley.

Monument Valley is niet echt een park. Je rijdt langs de rotsformaties als je over de HighWay 163 rijdt. Er is ook een zogenaamde Valley Drive waarvoor je entreegeld voor moet betalen. Je komt dan wat dichter bij de rotsformaties en je kunt ze ziet ze vanuit een ander perspectief. Vooral 'de handschoenen' zijn dan mooi te zien.

Saguaro NP

   
Opp.: 370 km². [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Suguaro is ook een woestijnpark. Het ligt meer in het zuidoosten van de staat. Het bestaat uit twee losse districten die zo'n 58 km uit elkaar liggen. In het park komen meer dan duizend inheemse plantensoorten voor. De meest opvallende is de Saguaro, de cactus die je zo vaak in strips ziet. Het is een indrukwekkende plant die tot 15 meter hoog kan worden. Missen kun je ze niet. In het park komen er 1.6 miljoen voor.

Montezuma Castle NM

   
Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Montezuma Castle is een klein monument met als belangrijkste trekpleister een kalkstenen rotswand met daarin een door de Anasazi gemaakt gebouw van steen en mortel.

Montezuma Castle NM.
Montezuma Castle NM.

Het gebouw is vijf verdiepingen hoog en het bevat 20 kamers waar 50 mensen konden wonen. De overhangende rotswand beschermt het gebouw tegen de regen. In een ander deel van de rotswand zijn de resten van een nog grotere woning gevonden.

Meteor crater

   
Opp. -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  -  BAR

Meteor Crater is gevormd toen een meteoriet met een doorsnede van 50 meter 50.000 jaar geleden op aarde insloeg met een snelheid van bijna 50.000 km per uur. De klap moet enorm geweest zijn. De krater zelf heeft een doorsnee van 1200 meter en een diepte van 170m. De randen torenen 45m boven het omringende land uit. De Krater is privé-bezit van de familie Barringer. Zij exploiteren het gebied. Als het gebied van de overheid zou zijn, dan zou de krater zeker een NM zijn. De krater ligt redelijk centraal in Arizona en wordt wel de best bewaarde meteorietenkrater van de wereld genoemd.

Antelope Canyon

   
Opp.: -. [ ].

> INFO+FOTO┤S  -  NAV

Antelope Canyon bestaat eigenlijk uit twee canyons: de Upper en de Lower Antelope Canyon. Het zijn beide slot canyons ofwel zeer smalle kloven. De Upper is 90m en de Lower 400m lang. Beide zijn heel fotogeniek. Ze worden beheerd door de Navaho-indianen. Je moet dus (een vrij forse) entreeprijs betalen om ze te kunnen zien.

Antelope Canyon.
Antelope Canyon.

Tonto NM

    >br> Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Een klein NM (4.5 km²) met rotshuizen (cliff dwellings) en Saguaro cactussen in het midden van Arizona.

Horseshoe Bend

   
Opp.: -. [ ].

> INFO+FOTO┤S 

Horseshoe Bend is een door de Colorado River uitgesleten bocht (meander) in het rotsplateau van zo'n 180 graden.

Horseshoe Bend.
Horseshoe Bend.

Tuzigoot NM

   
Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Een klein park met ruines van stenen huizen van de Pueblo indianen rotshuizen vlakbij Montezuma Castle.

Sonoran Desert NM

   
Opp.: 2.009 km². [ ].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  BLM

Een mooi voorbeeld van de Sonora woestijn. Het monument is echter zeer slecht toegankelijk en er zijn geen voorzieningen.

Fort Bowie NHS en Apache Pass

   
Opp. -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Historische locaties waar rond 1860 gevechten waren tussen net Amerikaanse leger en de Apachen. Van het fort Bowie (vanaf 1861) resteren nog wat muurtjes.

Fort Bowie.
Fort Bowie.

Casa Grande Ruins NM

   
Opp. -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Oude Pueblo ru´nes

Walnut Canyon NM

   
Opp. -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Nog meer oude Pueblo ru´nes (cliff dwellings) in een prachtigje canyon.

Agua Fria NM

   -
Opp. -. [VC].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  BLM

Een monument met o.a. oude Pueblo ru´nes. Het wordt beheerd door de BLM, heeft geen voorzieningen en is slecht ontsloten.

Ironwood Forest NM

   -
Opp. 763. [ - ].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  BLM

Een groot natuurgebied met veel Ironwood, een bijzondere struik. Verder veel cactussen waaronder saguaro. Het gebied wordt door de BLM beheerd en is zeer slecht ontsloten.

Grand Canyon-Parashant NM

   -
Opp. 4.242 km². [ - ].

> INFO+FOTO┤S  - KAART  -  NPS

Grand Canyon - Pharasant National Monument is een enorm park dat wordt beheerd door de Park Service en de BLM. Erg ruig en zeer slecht toegankelijk.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Arizona</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Arizona is een van de zuidelijke staten. De staat is 295.254 km2 groot. Er wonen 5.130.632 inwoners (17 per km2). Veel land is in handen van de federale en statelijke overheden. Daarnaast bevinden zich in Arizona grote indianenreservaten. Zo ligt in het noordoosten het Navajo-reservaat dat maar liefst 71.000 km2 groot is. Dat is dus een kwart van de staat en bijna 2x Nederland! In Arizona vind je heel veel mooi natuurschoon en dan vooral heel veel mooie en aparte rotsformaties. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Arizona, Grand Canyon, Monument Valley, Petrified Forest, Organ Pipe Cactus, Canyon de Chelly, Saguaro, Sunset Crater Volcano, Wupatki, Chiricahua, Meteor crater, Coal Mine Canyon, Horseshoe Bend, Tonto, Tuzigoot, Montezuma Castle, Sonoran Desert, Fort Bowie en Apache Pass