Utah - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

UtahKaart Utah

Parken in Utah-  Arches NP
-  Bears Ears NM
-  Bryce Canyon NP
-  Canyonlands NP
-  Capitol Reef NP
-  Cedar Breaks NM
-  Dead Horse Point SP
-  Glen Canyon NRA
-  Goblin Valley SP
-  Golden Spike NHS
-  Goosenecks SP
-  Grand Staircase
                Escalante NM

-  Great Salt Lake
-  Great Salt Lake Desert
-  Hovenweep NM
-  Natural Bridges NM
-  Salt Lake City
-  Valley of the Gods
-  Zion NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Utah


Utah (219.887 km², 3 miljoen inwoners) is vooral bekend van de mormonen. 63% van de inwoners van deze staat zijn ingeschreven bij The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De staat is ook beroemd om zijn prachtige, diverse maar ook ruige natuur. Vooral de rotsformaties 'gebeeldhouwd' in het rode zandsteen zijn onwaarschijnlijk fraai.


Bryce Canyon NP

   
Opp.: 145 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Bryce Canyon is een echt top park. Het park is beroemd om zijn unieke geologische rotsformaties. Door de samenwerkende krachten van vriezen en regenwater zijn rotsformaties langzaam geërodeerd en zijn er tal van hoodoos ontstaan (pilaren van steen). Door de kleuren van het zandsteen (roze, oranje, rood, wit) zijn ze oogverblindend mooi.

Bryce Canyon.
Bryce Canyon.

Je kunt het park in met de auto. Maar je kunt ook met een shuttle bus naar alle 13 uitzichtpunten, die langs de 29 km lange weg zijn aangelegd. En zo'n shuttle bus is best prettig als je toch al zoveel moet rijden. Lees meer...

Arches NP

   
Opp.: 309 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Arches is wat kleiner park (309 km²), Ook in dit park is het rode zandsteen overal om je heen. Centraal in het park staan de Arches (steenbogen) die hier in grote getalen voorkomen. Er zouden er maar liefst 1700 zijn in alle soorten en maten. Het park is goed ontsloten. Je kunt me de auto dicht bij de belangrijkste plekken komen. Om de bogen te bereiken, moet je wel vaak een korte wandeling maken.

Delicate Arch.
Delicate Arch.

Bijzondere bogen zijn onder andere, Parade of the Elephants (een serie bogen die lijkt op een rij olifanten), North Window en South Window (2 zeer grote bogen), Turret Arch (zo genoemd omdat hij eindigt in een toren), Double Arch (twee arches die in een hoek samenkomen), Tower Arch (ook een arch die in een toren uitloopt), Landscape Arch (een fragiele boog - met z'n 93 meter de langste boog van het park) en natuurlijk Delicate Arch. Lees meer...

Zion NP

   
Opp.: 593 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Zion is een van de bekendste Nationale Parken van de VS. Het ligt in het zuiden van Utah. Het drukste deel van het park is Zion Canyon. Het is een mooie Canyon waar je vroeger met de auto doorheen mocht. Tegenwoordig is het zo druk dat je gebruik moet maken van de gratis shuttlebussen, maar daar is natuurlijk niks mis mee.

Zion Canyon vanaf Angels Landing.
Zion Canyon vanaf Angels Landing.

De Zion Canyon mondt uit in de Narrows. In dat deel is de Canyon heel smal. Zo smal dat er geen plek meer is voor iets anders dan The Virgin River. Je kunt de Narrows zelf verkennen. Speciale waterschoenen zijn te huren in het plaatsje Springdale. Lees meer...

Canyonlands NP

   
Opp.: 1.349 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Canyonlands is van alle parken in Utah de grootste (1.349 km²). De Colorado River loopt dwars door het park, net als de Green River die in het park uitkomt in de Colorado River. Beide rivieren hebben grote delen van het park gevormd. Door hun eroderende werking zijn tal van tafelbergen en canyons ontstaan. Wind, regen, zand en vorst hebben de rotsen vervolgens uitgehouwen tot grillige maar prachtige objecten. De twee rivieren delen het park in drie delen: The Maze, The Needles en Island in the Sky. Al die drie delen zijn zeer de moeite waard, maar niet allemaal zijn ze even makkelijk bereikbaar.

Canyonlands.
Canyonlands.

Het drukste bezochte deel is Island in The Sky in het noorden van het park. Dit deel is ook vrij goed ontsloten door een verharde weg. Op verschillende plekken zijn uitzichtpunten over het park en de Canyons. Vanaf verschillende plekken zijn korte en pittige wandelingen te maken naar rotsformaties, arches, zoutkoepels en andere geologisch interessante zaken, zoals Whale Rock, Upheavel Dome (een krater), Aztec Butte en Mesa Arch. Lees meer...

Grand Staircase Escalante National Monument

   
Opp.: 7.609 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Grand Staircase Escalante National Monument is bij de meeste toeristen onbekend. Het is echter een Monument dat alle Nationale Parken in Utah maar tuintjes laat lijken. In totaal meet GSENM 7.609 km². Dat is ongeveer 2x zo groot als alle vijf de Nationale Parken van Utah bij elkaar.

Grand Staricase Escalante National Monument.
Grand Staricase Escalante National Monument.

Het Nationale Monument wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Alles is daardoor veel minder gelikt dan in een NP of NM van de Park Service. De ontsluiting is dus matig tot slecht en er zijn weinig tot geen voorzieningen. In de plaatsen rond het monument zijn verschillende Visitor Centers. Lees meer...

Capitol Reef NP

   
Opp.: 978 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

In het Nationale Park Capitol Reef ook weer een spectaculaire verzameling van kleurrijke rotsen, massieve blokken, canyons en bogen. Het park is redelijk goed ontsloten. In vergelijking met de andere vier parken in Utah vind ik dit toch wel de minste.

Capitol Reef NP.
Capitol Reef NP.

Salt Lake City

   
Opp.: 282 km². [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART 

Salt Lake City is de hoofdstad van Utah. aan de oostkust van het Great Salt Lake Het is op zich geen heel grote stad met 'slechts' 200.000 inwoners. Maar uiteraard liggen er weer tal van steden aan vast. Lees meer...

The Salt Lake City Temple.
The Salt Lake City Temple.


Utah

Great Salt Lake

    ()
Opp.: 5.100 km². [ - ]. [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  SP

The Great Salt Lake is een groot meer (5.100 km²) in het noorden van Utah. Het is zeer zout. Het zoutgehalte is 27% en dat is dus veel hoger dan dat van zeewater (Noordzee: 3,5%, Dode zee: 33%). Antelope Island State Park aan de zuidwestkant is een mooie plek om het meer te bekijken. Hier kun je op sommige plekken ook een poging doen in het meer te drijven. Je moet wel een eindje lopen en niet bang zijn voor garnaaltjes, maar als je nog niet eerder in een zoutmeer hebt gelegen, is het echt een geweldig aanrader.

Drijven in Great Salt Lake.
Drijven in Great Salt Lake.

Antelope Island is verder interessant door de ruige natuur en de dieren die je er veelvuldig kunt zien, zoals de vele waadvogels, bizons, herten en gaffelantilopen.

Bears Ears NM

   
Opp.: 5.470 km². [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  BLM

Bears Ears is een enorm monument in het zuidoosten van Utah. Het wordt beheerd door de BLM en dat betekent dus weinig voorzieningen. Door het park lopen wel een aantal verharde doorgangswegen. Het monument is genoemd naar de bergformatie Bears Ears die moeten lijken op twee berenoortjes.

Valley of the Gods

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART 

Het landschap van Valley of the Gods lijkt erg op dat van Monument Valley, dat zo'n 30 mijl verder naar het zuiden ligt. Ook in Valley of the Gods bijzondere rotsformaties die verspreid staan in een verder leeg woestijnlandschap. Door de Valley gaat een 27 kilometer lange, onverharde en vrij ruige weg (niet voor campers). De toegang is gratis.

Valley of the Gods.
Valley of the Gods.

Goblin Valley SP

   
Opp.: 5 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  SP

Goblin Valley is een klein State Park met duizenden wonderlijk gevormde rotsfiguren van enkele meters hoog. De vallei wordt ook wel Mushroom Valley genoemd omdat veel van de rotsfiguren op paddenstoelen lijken.

Natural Bridges NM

   
Opp.: 30 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Natural Bridges National Monument is een klein monument met als grootste trekkers de drie natuurlijke bruggen Kachina, Owachomo en Sipapu (de een-na-langste natuurlijke brug van de wereld / hij is 67 meter hoog en heeft een spanwijdte van 82 meter).

Natural Bridges NM.
Natural Bridges NM.

Glen Canyon NRA / Lake Powell

   
Opp.: 5.076 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

De Glen Canyon NRA is een gebied in het zuiden van Utah van maar liefst 5.076 km². Lake Powell is het hart van deze NRA. Het is een stuwmeer dat is ontstaan door een dam in de Glen Canyon. Doordat het meer in een oude canyon ligt, is het zeer grillig van vorm. Er zijn ook in dit park heel erg mooie en aparte geologische formaties te zien, zoals de Rainbow Bridge (groot en zeer hoog). Het gebied is vooral voor mensen met boten het ideale speelterrein. Er lopen echter ook wegen doorheen/omheen, zodat ook toeristen met de auto het nodige kunnen bekijken.

Glen Canyon Dam.
Glen Canyon Dam.

Cedar Breaks NM

   
Opp.: 24 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Cedar Breaks NM is een klein NM met rotsen die wat weg hebben van de rotsen van Bryce Canyon.

Dead Horse Point SP

   
Opp.: -. [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  SP

Dead Horse Point State Park is een klein park, dat vooral bekend is dankzij het schitterende uitzicht van Dead Horse Point Overlook over de Colorado River die daar met een prachtige meander door het rotsplateau stroomt, 600 meter onder het uitzichtpunt.

Goosenecks SP

   
Opp.: -. [CG].

> INFO+FOTO´S  -  SP

Een klein State Park met uitzicht over de schitterende meanderende rivier San Juan.

Kamperen in Goosenecks SP.
Kamperen in Goosenecks SP.

Hovenweep NM

   
Opp.: 3 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Een klein NM met vooral ruines van Anasazi indianen.

Great Salt Lake Desert

   
Opp.: 10.360 km². [ - ].

> INFO+FOTO´S 

The Great Salt Lake Desert is een woestijn die grenst aan het Great Salt Lake. De Desert is een geheel witte vlakte doordat na verdamping van het meer dat hier eerst lag alleen het zout overbleef. De zoutwoestijn is maar liefst 10.360 km² en bekend van onder andere de snelheidsrecords die hier gevestigd zijn met o.a. auo's en motoren. Die recordpogingen gebeuren in de Great Salt Lake Desert omdat de zoutvlakte op sommige plekken perfect glad is.

Golden Spike NHS

   
Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Golden Spike National Historic Site is de plek waar de Golden Spike werd geslagen. De Golden Spike was de nagel die de First Transcontinental Railroad completeerde. Door deze spoorlijn konden mensen uit het oosten met de trein naar het westen reizen.

Golden Spike NM.
Golden Spike NM.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Utah</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Utah is vooral bekend van de mormonen. 63% van de inwoners van deze staat zijn ingeschreven bij The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints. De staat is ook beroemd om zijn prachtige, diverse maar ook ruige natuur. Vooral de rotsformaties 'gebeeldhouwd' in het rode zandsteen zijn onwaarschijnlijk fraai. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Utah, Bryce Canyon, Canyonlands, Arches, Zion, Grand Staircase Escalante National Monument, Great Salt Lake, Valley of the Gods, Goblin Valley State Park, Capitol Reef NP, Salt Lake city, Natural Bridges National Monument, Glen Canyon NRA / Lake Powell, Cedar Breaks, Dead Horse Point State Park, Goosenecks, Hovenweep, Great Salt Lake Desert