New Mexico - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

New MexicoKaart New Mexico

Parken in New Mexico-  Aztec Ruins NM
-  Bisti Badlands
-  Chaco Culture NM
-  El Morro NM
-  Gila Cliff Dwellings NMAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..
De staat New Mexico


New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km² en zo'n 2 miljoen inwoners. De staat wordt door midden gedeeld door de Rocky Mountains en haar uitlopers. In het deel ten westen van de Rockies (of wat daar voor door kan gaan) liggen geen Nationale Parken. Het enige NP in de staat is is Carlsbad Cavern. Zeer interessante grotten met druipstenen etc. en heel veel vleermuizen. Als gevolg van de gestelde begrenzing van 'ons gebied' behandel ik dat park echter niet. Wel kent 'onze' kant een aantal kleine parkjes en sites die een bezoek waard zijn als je in de buurt bent.


Chaco Culture National Historical Park

   
Opp.: 137 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Chaco Culture National Historical Park is een vrij groot park met restanten van Anasazi woningen die in de Chaco Canyon zijn gebouwd. In veel gevallen gaat het om grotere complexen (great houses) met honderden kamers. Een voorbeeld van zo'n great house is Chetro Ketl dat ongeveer één hectare groot is. Een ander voorbeeld is Pueblo Bonito. Ook zijn er kleinere gebouwen en andere herinneringen aan de indianen die hier woonden (zoals petroglyphen). Bijna alle gebouwen/ruines zijn te bezoeken.

Chaco Culture National Historical Park.
Chaco Culture National Historical Park.

Om het park te bereiken moet je een aardig stuk over onverharde wegen rijden. De noordelijke toegangsweg (de 7950) is het best te doen (20 km onverhard). De weg vanuit het zuiden (de 57) is wat slechter (32 km onverhard) en niet echt geschikt voor campers. Maar als het droog weer is, kun je er met een personenwagen wel overheen (spannend). Lees meer...

Bisti / De-Na-Zin Wilderness

   
Opp.: 180 km². [ - ].
> INFO+FOTO´S  -  BLM

Bisti / De-Na-Zin Wilderness was ooit een rivierdelta waarin allerlei sedimenten zijn afgezet. Nadat de delta droog kwam te liggen en erosie zijn werk had gedaan, was er een komvormig gebied ontstaan met allerlei prachtige rots- zandsteen- en kleiformaties in allerlei vormen en kleuren. Zeer fotogeniek.

Bisti Badlands.
Bisti Badlands.

Eigenlijk zijn de Bisti Badlands en de De-Na-Zin Wilderness twee gebieden die beide beheerd worden door BLM. Er zijn dus geen voorzieningen. Kamperen kan eventueel bij de parkeerterreinen of in de badlands zelf (lekker met de rugzak eropuit). Neem een GPS mee. Lees meer...


New Mexico

Aztec Ruins NM

   
Opp.: 1 km². [VC].
> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Aztec Ruins is een monument met ruines van indianengebouwen in wat nu het dorpje Aztec is. Een van de complexen (de West Ruin) is mooi bewaard gebleven en geheel te bezichtigen. Het complex bestaat uit een groot aantal kamers, gebouwd rond de Central Plaza (binnenplaats).

El Morro NM

   
Opp.: km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Een klein Monument met centraal El Morro, een zeer kenmerkende rots die door vroegere reizigers als baken en rustpunt werd gebruikt. In de rots werden allerlei inscripties achtergelaten die ook nu nog te bekijken zijn. Het ligt vlakbij El Malpais NM. Lees meer...

El Morro / Inscription Rock.
El Morro / Inscription Rock.

Gila Cliff Dwellings NM

   
Opp.: km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Een klein monument (2 km²) met bijzondere rotswoningen (cliff dwellings). Lees meer...


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : New Mexico</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat New Mexico heeft een oppervlakte van 315.194 km2 en zo'n 2 miljoen inwoners. De staat wordt door midden gedeeld door de Rocky Mountains en haar uitlopers. In het deel ten westen van de Rockies (of wat daar voor door kan gaan) liggen geen Nationale Parken. Het enige NP in de staat is is Carlsbad Cavern. Zeer interessante grotten met druipstenen etc. en heel veel vleermuizen. Als gevolg van de gestelde begrenzing van 'ons gebied' behandel ik dat park echter niet. Wel kent 'onze' kant een aantal kleine parkjes en sites die een bezoek waard zijn als je in de buurt bent. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, New Mexico, Chaco Culture, White Sands, El Malpais, Bisti Badlands, Kasha Katuwe Tent Rocks, Shiprock, Bandelier, El Morro, Gila Cliff Dwellings