Colorado - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

ColoradoKaart Colorado

Parken in Colorado-  Black Canyon of
        the Gunnison NP

-  Canyons of the Ancients
-  Colorado NM
-  Dinosaur NM
-  Mesa Verde NP
-  Rocky Mountain NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Colorado


Colorado is 269.837 km² groot en heeft 5.116.796 inwoners. Het is de enige staat in Amerika die volledig hoger ligt dan 1000 m. Colorado wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. De staat heeft meer dan 100 bergtoppen boven de 4000 m. Mount Elbert (Lake County) is met zijn 4.401 m de hoogste berg van Colorado en tevens de hoogste top van de Rocky Mountains. Als je de Rocky Mountains wilt leren kennen, dan kun je Colorado niet overslaan.

Rocky Mountain NP

   
Opp.: 1.076 km². [VC, CG]

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Bijna vanzelfsprekend ligt in de staat Colorado een nationaal park met de naam Rocky Mountain. Het is vooral veel bergen, bergweiden en bossen. In het park zijn meer dan 100 pieken die tot boven de 3.000 meter hoogte reiken.

Rocky Mountains NP (Bear Lake).
Rocky Mountains NP (Bear Lake).

De belangrijkste ontsluitingsweg van het park is Highway 34 die het park (en de Rocky Mountains) van oost naar west doorsnijdt. Deze weg wordt in het park ook wel de Trail Ridge Road genoemd. Het hoogste punt van deze 69 km lange weg ligt 3.713 meter boven zeeniveau en komt daarmee boven de boomgrens uit. Langs de Trail Ridge Road liggen verschillende visitor centers. Daarnaast is het een continu genieten van de vele vergezichten en de uitzichten op de bergtoppen. In het park valt veel sneeuw. Een groot deel van de Trail Ridge Road is daarom afgesloten van half oktober tot eind mei. Lees meer...

Mesa Verde NP

   
Opp.: 211 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Mesa Verde is een nationaal park in het zuidwesten van Colorado. Het bevindt zich in het overgangsgebied tussen de Rocky Mountains en het droge woestijngebied ten westen van de Rockies. Dat overgangsgebied is een plateau dat boven de woestijn uittorent als een soort groene oase (Mesa Verde betekent groene tafel). Vanaf bijv. Park Point Overlook en Montezuma Valley Overlook kun je genieten van de uitzichten over de Montezuma Valley.

Cliff dwellings in Mesa Verde NP - Cliff Palace.
Cliff dwellings in Mesa Verde NP - Cliff Palace.

In Mesa Verde staat niet zozeer de natuur centraal, als wel de geschiedenis van de indianen (de Anasazi) die hier woonden van grofweg 600-1300 na Christus. In het Mesa Verde plateau zijn door erosie tal van ravijnen ontstaan. In uitsparingen in de ravijnwanden bouwden de Anasazi stenen huizen. Veel van die spectaculaire huizen (cliff dwellings) staan er nog steeds. Lees meer...

Dinosaur NM

   
Opp.: 853 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Dinosaur National Monument ligt in het noordwesten van Colorado en voor een klein deel in Utah. Het monument ontleent zijn naam aan de vindplaats van dinosaurussen in het gedeelte van het monument dat in Utah ligt. In die groeve zijn duizenden fossielen gevonden, waaronder de resten van Allosaurussen, Stegosaurussen en Diplodocussen. De groeve zelf is inmiddels een soort museum (de Quarry Exhibit Hall).

Dino-botten in de Quarry (Dinosaur NM).
Dino-botten in de Quarry (Dinosaur NM).

Naast de dino-botten is ook het landschap in het monument zeer de moeite waard. In het park komen twee rivieren samen: de Green River en de Yampa River. Die rivieren hebben in de bergen enorme canyons uitgesleten (foto op pagina XX). Het mooist zijn die canyons te bekijken door naar Harpers Corner te rijden en vandaar de gelijknamige trail te lopen. Lees meer...


Colorado

Black Canyon of the Gunnison NP

   
Opp.: 124 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

The Black Canyon of the Gunnison NP is pas recentelijk (1999) een Nationaal park geworden. Het park herbergt één van de steilste, donkerste en meest ruige canyons van Amerika. Deze kloof is tot zo'n 600 meter diep en meestal niet meer dan 450 meter breed. De wanden van de kloof bestaan uit grijs tot zwart vulkanisch materiaal.

The Black Canyon of the Gunnison.
The Black Canyon of the Gunnison.

De kloof is met de auto van twee kanten te bereiken. De zuidkant is het best ontsloten en bevat een VC. Dit is dan ook de drukste zijde. In het park zijn een aantal wandelroutes uitgezet, onder andere langs de randen van de canyon. Avonturiers kunnen van de canyonrand naar de rivier afdalen. De routes zijn zwaar en lastig te volgen.

Colorado NM

   
Opp: 83 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  NPS

Colorado NM is een wat kleiner pak (83 km²). Het ligt in het middenwesten van Colorado. Het is een plateau met diepe canyons en mooie rotsformaties, zoals Balanced Rock en Book Cliff. Het park is goed ontsloten. Je kunt er ook uitstekend wandelen.

Colorado National Monument.
Colorado National Monument.

Canyons of the Ancients NM

   
Opp.: 712 km². [-].

> INFO+FOTO┤S  -  KAART  -  BLM

Canyons of the Ancients is een National Monument in het zuidwesten van Colorado. In het monument zijn onder andere 6.000 (!) individuele plekken met ru´nes van pueblo-indianen te vinden. Het monument wordt beheerd door de BLM. Dat betekent zoveel als: heel interessant, maar weinig voorzieningen voor toeristen. Als je naar het monument toe wilt, is eerst een bezoek aan het Anasazi Heritage Center in Dolores, Colorado aan te bevelen.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Colorado</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Colorado is de enige staat in Amerika die volledig hoger ligt dan 1000 m. Colorado wordt gedomineerd door de Rocky Mountains. De staat heeft meer dan 100 bergtoppen boven de 4000 m. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Colorado, Rocky Mountains, Mesa Verde, Dinosaur, Great Sand Dunes, Black Canyon of the Gunnison, Colorado