Oregon - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

OregonKaart Oregon

Parken in Oregon-  Bagby Hot Springs
-  Columbia River Gorge
-  Crater Lake NP
-  Hells Canyon NRA
-  Highway 101
-  John Day Fossil Beds NM
-  Lewis and Clark NHP
-  Newberry NVM
-  Oregon Caves NM
-  Oregon Trail IC
-  Toketee Falls
-  Umpqua Hot SpringsAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Oregon


Oregon is de middelste van de drie staten aan de grote oceaan (Pacific). De staat is 255.026 km² groot (6x Nederland) en heeft ruim 4 miljoen inwoners. Net als in Washington splijten De Cascaden de staat doormidden. Het oostelijk deel is droog (The Oregon High Desert). Het westelijk deel is 'groen', hoewel het er veel minder regent dan in het westen van Washington.


Crater Lake NP

   
Opp.: 741 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Crater Lake is het enige Nationale park in Oregon. Het park ligt in de Cascaden. In het park sneeuwt het stevig in de winter (tot 20 meter). Hierdoor is het park pas in juli echt goed toegankelijk. De kern van het park is Crater Lake. Het meer ligt in de krater van Mount Mazama. Die vulkaan barstte uit in 5677 voor Christus en liet een enorme krater achter die langzaam volliep met water.

Crater Lake met Wizard Island.
Crater Lake met Wizard Island.

Crater Lake is bijna rond en heeft een diameter van ruim 8 km. Het is het diepste meer van de VS. Lange tijd kon men zelfs niet meten hoe diep en dachten ze dat het oneindig was. Later bleek het 594 meter te zijn. Lees meer...

Oregon Trail Interpretive Center

   
Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO´S  -  BLM

De Oregon Trail Interpretive center is een museum in het noordoosten van Oregon in de buurt van Baker City. Het vertelt het verhaal over de Oregon Trail. Dat is een route van 3400 km van Missouri tot aan de monding van de Columbia Rivier (Washington / Oregon). De route werd in de 19e eeuw gebruikt door pioniers die naar het westen trokken. Die tocht duurde ongeveer een half jaar en was extreem zwaar. Het was heel normaal dat 10% van de pioniers de tocht niet overleefde. Het verhaal en het museum zijn zeer indrukwekkend. Het museum is van het Bureau of Land Managment en de entree is dus gratis als je een Annual Pass bezit.

Oregon Trail Interpretive Center.
Oregon Trail Interpretive Center.

Bagby Hot Springs

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

De Bagby Hot Springs zijn warmwaterbronnen. Bij deze hot springs zijn badhuizen neergezet. Geen moderne, maar replica's van de badhuizen die hier stonden in de cowboytijd. Er zijn een aantal privécabines en een paar ruimten met meer baden. De baden in de privécabines zijn uitgehakte boomstammen.

Lower Bathhouse (Bagby Hot Springs).
Lower Bathhouse (Bagby Hot Springs).

De gemeenschappelijke baden zijn houten vaten. Via een systeem van gootjes kun je warm water in een bad laten lopen, waarna je heerlijk kunt badderen, midden in de natuur. De hot springs en de badhuizen liggen midden in Mount Hood National Forest, 108 km ten zuidoosten van Portland. Je kunt je auto parkeren op de aangegeven coördinaten. Vandaar is het ongeveer 2,5 km lopen door prachtig naaldbos. Lees meer...

Newberry NVM

   
Opp.: 225 km². [VC, CG].
> INFO+FOTO´S  -  KAART -  USFS

Newberry is een National Volcanic Monument. Het ligt in Deschutes National Forest ten zuiden van Bend. Het monument is door middel van een aantal afslagen van Highway 97 te bereiken. Het wordt beheerd door de National Forest Service. Dat betekent dat de nadruk iets minder ligt op de natuurwonderen en iets meer op recreatieve activiteiten zoals kamperen en vissen. Het park oogt daardoor een beetje rommelig, maar het heeft vanuit vulkanisch oogpunt wel veel interessante bezienswaardigheden.

Boomafdruk in de lava.
Boomafdruk in de lava.

Helemaal in het noorden (exit 151 van highway 97) ligt Lava Lands Visitor Center waar je veel informatie kunt krijgen over vulkanen in het algemeen en het monument in het bijzonder. Je kunt daarnaast wandelen door een gigantisch lavabed en je kunt hier met de auto (of de shuttle bus) Lava Butte (een kegelvulkaan) oprijden vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Cascaden. Hier vind je ook de Lava River Cave. Dat is een lavatunnel met een lengte van ongeveer 1,5 km. Wees op tijd in het hoogseizoen. Het kan hier erg druk zijn. En neem natuurlijk zaklampen mee! Lees meer...


Oregon

John Day Fossil Beds NM

   
Painted Hills Unit: Opp.: 13 km². [ - ].
Sheep Rock Unit: Opp.: 36 km². [ VC ].
Clarno Unit: Opp.: 8 km². [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART -  NPS

John Day Fossil Beds NM is een National Monument dat bestaat uit drie redelijk ver uit elkaar gelegen en min of meer zelfstandige eenheden. De grootste is Sheep Rock Unit met o.a. de Thomas Condon Paleontology Center (met presentaties over fossielen en geologie) en uiteraard de opvallende Sheep Rock. In de Clarno Unit (ten westen van het plaatsje Fossil (waar je zelf fossielen kunt gaan zoeken en vinden!) zijn mooie kliffen en een trail met verschillende fossielen (van o.a. bomen en bladeren). De Painted Hills is een ruim 1000 ha groot gebied met prachtig gekleurde heuvels.

John Day Fossil Beds.
John Day Fossil Beds.

Umpqua Hot Springs

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

Nog een hot springs die het bezoeken zeker waard is. Bij deze hot springs zijn zeer natuurlijk aandoende rotsbaden aangelegd. Het is een geweldige ervaring om midden in het bos, 40 meter boven de Umpqua River te genieten van een heerlijk natuurlijk warm waterbad. Goed te combineren met Crater Lake. Tegenwoordig vraagt de Forest Service entreegeld, dus dat is wel jammer. Naaktrecreatie is toegestaan.

Umqua Hot Springs.
Umqua Hot Springs.

Hells Canyon NRA

   
Opp.: 2.641 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Hells Canyon is een 16 km breed ravijn in het noordoosten van Oregon. Het is diepste kloof van de VS (tot zo'n 2500 meter diep). De kloof is uitgeslepen door The Snake River. Het gebied rond de kloof is de Hells Canyon National Recreation Area. Deze NRA ligt ook deels in Idaho. Het gebied wordt beheerd door de Forest Service. De faciliteiten zijn beperkt. De kloof is spectaculair.

Oregon Caves NM

   
Opp.: 2 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Grotten met o.a. een aantal druipsteenformaties in de Siskiyou Mountains in het zuidwesten van Oregon. De grotten zijn onder begeleiding te bezoeken.

Oregon Caves.

Lewis and Clark NHP

   
Opp.: 0.5 km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Een park rond Lewis and Clark, de mannen die in 1805-1806 dit deel van het land 'ontdekten'. Er is een museum en uiteraard Fort Clatsop. Dat is het (nagebouwde) fort waar Lewis en Clarke in de winter van 1805/1805 verbleven tijdens hun grote ontdekkingstocht. In de zomer zijn er ook acteurs. Het museum wordt beheerd door de National Park Service en is dus gratis als je een Annual Pass hebt. Het ligt in het noordwestelijke puntje van Oregon bij Astoria.

Columbia River Gorge

   
Opp.: -. [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  STATE

De Columbia River vormt de grens tussen Washington en Oregon. Na de Mississippi is het wat watervolume betreft de grootste rivier van de VS. Het dal waar de rivier door de Cascaden slingert (de Columbia River Gorge) is werkelijk prachtig. Het is dan ook aangewezen als National Scenic Area. En het is de moeite waard om de Interstate 84 te nemen die ten zuiden van de Columbia River in de Gorge ligt. Nog beter is het om de Historic Columbia River Highway te nemen. Dat is de oude hoofdweg door de River Gorge die door de I84 is 'vervangen'. Lees meer...

Oregon Caves.
De Columbia River Gorga vanaf Vista House.

Highway 101

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S 

Highway 101 loopt langs de gehele kust van Oregon. Zeer de moeite waard. Mooie stranden, maar vooral ook mooie rotsen.

Toketee Falls

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  USFS

De Cascaden zijn werkelijk vergeven van de watervallen. Lang niet de hoogste ('slechts' 36m in totaal), maar absoluut de mooiste die ik heb gezien, is Toketee Falls. Het water van The North Umpqua River stroomt in een in basalt uitgesleten bassin en stort vervolgens naar beneneden in een prachtig meertje omringd door lieflijk naaldbos. Goed te combineren met Crater Lake.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Oregon</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Oregon is de middelste van de drie staten aan de grote oceaan (Pacific). Net als in Washington splijten De Cascaden de staat doormidden. Het oostelijk deel is droog (The Oregon High Desert). Het westelijk deel is 'groen', hoewel het er veel minder regent dan in het westen van Washington. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Oregon, Crater Lake, Newberry Crater, Oregon Trail Interpretive Center, Bagby Hot springs, Columbia River Gorge, John Day Fossil beds, Umpqua hot springs, Hells Canyon, Oregon Caves, Fort Clatsop, Toketee falls