Washington - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

WashingtonKaart Washington

Parken in Washington-  Cape Flattery
-  Hanford Reach NM
-  Mount Adams
-  Mount Rainier NP
-  Mount St. Helens NVM
-  North Cascades NP
-  Olympic NP
-  Seattle
-  WalvissenAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Washington


Washington is de meest Noordwestelijke staat van West-Amerika. De staat is 184.827 km² groot en heeft bijna 7 miljoen inwoners. De Cascaden splijten de staat als het ware in tweeën. Ten westen van de Cascaden regent het veel en is het klimaat gematigd. Ten oosten is het droog tot woestijnachtig en is het klimaat extremer.


Olympic NP

   
Opp.: 3.734 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Olympic NP, een van de parels van de National Park Service, bestaat feitelijk uit twee parken. Het grootste deel omvat Mount Olympus en de bossen daar omheen. Het tweede deel is een kuststrook die los ligt van het eerste deel. Het park kent geen doorgaande wegen, maar wordt ontsloten door een aantal toegangswegen. Het park bezoeken, betekent dus dat je om het park heen rijdt en een aantal keer het park binnenrijdt om iets moois te bekijken of te kamperen. Dat is overigens niet heel erg. Ook de route die om het pak heen loopt, is geweldig. De fameuze Highway 101 loopt aan 3 zijden van het park.

De Olympic Mountains.
De Olympic Mountains.

Als je vanuit Seattle komt is Port Angeles een goede plaats om te beginnen. Port Angeles is een gezellige havenplaats helemaal in het noorden van het Olympic schiereiland. In Port Angeles vind je het Olypic NP Visitor Center. Het ligt aan de weg die van Port Angeles naar Hurricane Ridge leidt. Die weg is trouwens al onderdeel van het park. In het Visitor Center kunnen ze je goed helpen bij het plannen van de rest van je verblijf in het park (en het gebied eromheen). Lees meer...

Mount Rainier NP

   
Opp.: 957 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Mt. Rainier NP is een van de oudste nationale parken van de VS (vanaf 1899). Het is gevormd rond de berg/vulkaan Mt. Rainier. In het park liggen twee hoofdwegen. Eén weg loopt aan de oostzijde van het park en een aan de zuidkant. Het park wordt omsloten door staatsbossen met aan de zuidzijde het Gifford Pinchot National Forest waarin Mount St. Helens en Mt. Adams liggen. In het park valt veel, heel veel sneeuw. Veel wegen zijn daardoor tot in juni afgesloten.

Mt. Rainier boven de wolken.
Mt. Rainier boven de wolken.

Mt. Rainier is de hoogste berg in de Cascaden en torent met meer dan 4000 meter hoog boven de andere bergen uit. Op de flanken liggen 26 imposante gletsjers. Per jaar proberen 10.000 klimmers de top te bereiken, maar slechts 25% lukt dat. Het is dan ook een technische klim en vereist ervaring als alpinist. Lees meer...

Mount St. Helens NVM

   
Opp.: 445 km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Mt. St. Helens torende ongeveer 3000 meter hoog boven de groene Cascaden uit. De berg was kegelvorming en met sneeuw ongeëvenaard mooi... tot zondag 18 mei - 8:32 1980. Toen trilde de aarde onder de berg. Door de aardbeving van 5.1 op de Richterschaal stortte de noordzijde in en klapte deze als een muur van rots en ijs Spirit Lake in, passeerde een bergrug en raasde door de Toutle River verder naar beneden. Een enorme zijwaartse explosie sloeg dwars door de lawine heen. Een hete wolk van gassen en stenen raasde over de bergketens en door de bossen, een spoor van dood en verderf achterlatend. Gelijktijdig vormde zich boven de berg een 10 km grote wolk van as die zich verspreide naar het oosten waar hij de zon compleet verduisterde.

David A. Johnston observeert Mount St. Helens (17 mei 1980 - Foto: CVO Photo Archives).
David A. Johnston observeert Mount St. Helens (17 mei 1980 - Foto: CVO Photo Archives).

De uitbarsting duurde 9 uur en daarna was niets meer zoals het was. De noordkant van de ooit zo mooie berg was verdwenen, het bos was weg en alles was grijs. 57 mensen waren overleden waaronder Harry Truman, een bewoner van het gebied rond Mt St. Helens die koppig had geweigerd zijn huis te verlaten, en David Johnston, een vulkanoloog die vlak voor zijn dood enthousiast door de radio naar zijn hoofkantoor brulde: 'Vancouver! Vancouver! This is it!' Lees meer...


Washington

North Cascades NP

   
Opp.: 2.043 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

North Cascades National Park is onderdeel van het North Cascades National Park Complex. Dat bestaat uit North Cascades NP (Noorden Zuid-unit), Ross Lake NRA en Lake Chelan NRA. Het park ligt in het uiterste noorden van Washington. Het heeft als nadeel dat het met de auto relatief slecht toegankelijk is. Er is slechts één hoofdweg: de North Cascades Highway, die door het National Park Complex snijdt. Lees meer...

North Cascades NP (Foto Brewbooks).
North Cascades NP (Foto Brewbooks).

Cape Flattery

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  MAK

Cape Flattery is het meest noordwestelijke puntje van de 48 aaneengesloten staten van de VS. Het maakt onderdeel uit van het Makah Indian Reservation. Het ligt vlakbij Olympic NP. De kaap is werkelijk prachtig en een bezoek meer dan waard. Bezoek tijdens dit uitstapje ook het Makah Museum. En stop eens bij een rokerij en probeer de verse gerookte zalm (Smoked Salmon) - ongeëvenaard lekker!

Cape Flattery.
Cape Flattery.

Walvissen

   
Opp.: -. [ - ].

> INFO+FOTO´S 

Whale watching is zeker een aantrekkelijk 'tussendoortje' omdat je de orka's (en soms grijze walvissen) van dichtbij kunt bekijken. De boten vertrekken onder andere uit Port Angeles en het iets oostelijker gelegen Port Townsend. De boottochten duren zo'n 3-4 uur. Ze zijn wel prijzig. Reken op minimaal $75 voor een volwassene.

Seattle

   
Opp.: . [ - ].

> INFO+FOTO´S  -  KAART 

Seattle is de grootste stad van de staat Washington. De stad heeft ruim 608.660 inwoners en een agglomeratie met bijna 3,8 miljoen inwoners. Het is het economische hart van het noordwesten met bedrijven zoals Microsoft en Boeing. De stad ligt mooi gelegen aan de baai Puget Sound met zijn vele eilanden. Blikvanger van de stad is de Space needle. Een werkelijk zeer elegante en fotogenieke toren die is gebouwd in 1962 in het kader van de toenmalige wereldtentoonstelling.

Seattle: Space Needle.
Seattle: Space Needle.

Mount Adams

    ()
Opp.: -. [CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFS

Mt. Adams is net zoals Mt. Rainier en Mt. St. Helens een vulkaan die in de Cascaden ligt. Het is een prachtige berg die boven de Cascaden uittorent. Het leuke aan Mt. Adams is dat die ook door niet-bergbeklimmers beklommen kan worden. Lees meer...

Beklimmen van Mt. Adams.
Beklimmen van Mt. Adams.

Hanford Reach NM

   -
Opp.: 787. [-].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  USFWS

Hanford Reach National Monument is één van de twee monumenten in de VS die worden beheerd door de U.S. Fish and Wildlife Service. Het monument bestaat uit twee grote eenheden. Eén daarvan grenst aan de Columbia River. Het is vooral veel woestijnlandschap. Er zijn nauwelijks faciliteiten voor toeristen.Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Washington</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Washington is de meest Noordwestelijke staat van West-Amerika. De staat is 184.827 km² groot en heeft bijna 7 miljoen inwoners. De Cascaden splijten de staat als het ware in tweeën. Ten westen van de Cascaden regent het veel en is het klimaat gematigd. Ten oosten is het droog tot woestijnachtig en is het klimaat extremer. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Washington, Olympic, Mt Rainier, Mt. St. Helens, North Cascades, Cape Flattery, Seattle, Mount Adams, Walvissen