Idaho - parken en bezienswaardigheden
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

IdahoKaart Idaho

Parken in Idaho-  City of Rocks NR
-  Craters of the Moon NM
-  EBR 1 NHL
-  Hagerman Fossil Beds NM
-  Three Island Crossing SPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..De staat Idaho


Idaho is 216.632 km² groot ofwel ongeveer 5x Nederland. Er wonen 1,6 miljoen inwoners. Een groot deel van de staat is bergachtig (Rocky Mountains). In de staat liggen (nog) geen nationale parken.


Craters of the Moon NM

   
Opp.: 1.879 km² (2.893 km²). [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Craters of the Moon is een National Monument. Desondanks is het erg groot. In totaal beslaat het park en het aangrenzende preserve 2.893 km² (het monument zelf is 1.879 km²). Het monument staat op de nominatie om National Park te worden. dat zou dan het eerste zijn van Idaho. Het monument bestaat vooral uit lavavelden en steppes met sagebrush. De lava van de lavavelden kwam uit de Great Rift. Dat is een spleet/barst in de aardkorst van 85 km lengte met vulkanische activiteit. In het park zijn ook veel kegelvulkanen te vinden.

Craters of the moon NM.
Craters of the moon NM.

Het monument is niet erg goed toegankelijk. Alleen in het noordelijke deel ligt een verharde weg: de Loop Drive. Deze drive van 11 km lang leidt je naar een aantal interessante vulkanische formaties, zoals de North Crater Flow (een lavaveld), Devils Orchard (een lavaveld met opvallende lavamonolieten), Inferno Cone, Snow Cone en Spatter Cones (kegelvulkanen). Lees meer...

EBR-I NHL

   
Opp.: - km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  INL

EBR-I ofwel Experimental Breeder Reactor I is een oude onderzoeksfaciliteit waar onderzoek werd gedaan naar atoomenergie. In 1964 werd de centrale uitgeschakeld en in 1965 werd het een National Historic Landmark. De centrale werd toen opengesteld voor het publiek.


Idaho

City of Rocks NR

   
Opp.: 58 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

City of Rocks is een wat kleiner park met opvallende granieten rotsformaties. Deze formaties, liggend in een landschap met sagebrush, zijn tot zo'n 200 meter hoog en hebben vaak bijzondere vormen. Bijzondere formaties zijn o.a. Treasure Rock, Elephant Rock en Twin Sisters. De rotsen zijn voor klimmers erg uitdagend. Klimmen is dan ook een belangrijke activiteit in het park.

City of Rocks.
City of Rocks.

Three Island Crossing SP

   
Opp.: 2 km². [VC, CG].

> INFO+FOTO´S  -  IDAHO SP

Three Island Crossing is een State Park. Het is een plek waar emigranten, die via de Oregon Trail naar Oregon reisden, de Snake River overstaken. Vlakbij het park is de Oregon Trail Interpretive Site te vinden. Dat is een leuk museum waarin je alles kan leren over de Oregon Trail.

Hagerman Fossil Beds NM

   -
Opp.: 17 km². [VC].

> INFO+FOTO´S  -  KAART  -  NPS

Hagerman Fossil Beds NM is een klein park vlakbij het plaatsje Hagerman. Het is bekend van de fossielen die er gevonden zijn en dan met name de fossielen van de Hagerman Horse, één van de oudste fossielen van een paard. Het monument zelf is niet toegankelijk. Wel is er in het plaatsje Hagerman een klein visitor center waar een replica van het skelet van een Hagerman Horse te vinden is. Niet echt de moeite waard om helemaal naartoe te rijden.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Idaho</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Amerikaanse staat Idaho is 216.632 km2 groot ofwel ongeveer 5x Nederland. Er wonen 1.4 miljoen inwoners. Een groot deel van de staat is bergachtig (Rocky Mountains). In de staat liggen geen Nationale parken en maar een National Monument. <p> Trefwoorden: Amerika, West-amerika, reis, reizen, rondreis, rondreizen, park, parken, monument, monuments, Idaho, Craters of the Moon