New Mexico - Chaco Culture National Monument
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

New MexicoKaart New Mexico

Parken in New Mexico-  Aztec Ruins NM
-  Bisti Badlands
-  Chaco Culture NM
-  El Morro NM
-  Gila Cliff Dwellings NMAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Chaco Culture National Historical Park

   
Opp.: 137 km². [VC, CG].

Chaco Culture National Historical Park is een vrij groot park met restanten van Anasazi woningen die in de Chaco Canyon zijn gebouwd. In veel gevallen gaat het om grotere complexen (great houses) met honderden kamers. Een voorbeeld van zo'n great house is Chetro Ketl dat ongeveer één hectare beslaat. Een ander voorbeeld is Pueblo Bonito. Ook zijn er kleinere gebouwen en andere herinneringen aan de indianen die hier vroeger woonden (zoals petroglyphen). Bijna alle gebouwen/ruines zijn te bezoeken.

Chaco Culture National Historical Park.
Chaco Culture National Historical Park.

Om het park te bereiken moet je een aardig stuk over onverharde wegen rijden. De noordelijke toegangsweg (de 7950) is het best te doen (20 km onverhard). De weg vanuit het zuiden (de 57) is wat slechter (32 km onverhard) en niet echt geschikt voor campers. Maar als het droog weer is, kun je er met een personenwagen wel overheen (spannend). Het park zelf is wel goed ontsloten door middel van de 15 kilometer lange, verharde Canyon Loop Drive. De meeste ruines liggen in de buurt van deze weg. Voor sommige moet je echter een stukje lopen.

Om bij het monument te komen, moet je een stuk over onverharde wegen.
Om bij het monument te komen, moet je een stuk over onverharde wegen.

Er zijn korte, maar ook een paar mooie langere wandelingen uitgezet. Zo kun je vanaf de parkeerplaats bij Pueblo del Arroya een rondwandeling van 8 km over het noordelijke plateau maken langs onder andere het Pueblo Alto Complex. Vanaf dezelfde parkeerplaats kun je ook kiezen voor een wandeling van 12 km (round trip) door Chaco Canyon naar Penasco Blanco. In de zomermaanden moet je wel op tijd vertrekken en veel water meenemen in verband met de hitte.


Internetlinks    

>  KAART Chaco Culture NM 

>  Website NPS


FOTO's    

Kin Kletso.
Kin Kletso.

Pueblo Bonito.Pueblo Bonito.

Pueblo Bonito.Pueblo Bonito.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : New Mexico - Chaco Culture National Monument</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Chaco Culture National Historical Park is een vrij groot park met restanten van Anasazi woningen die in de Chaco Canyon zijn gebouwd. In veel gevallen gaat het om grotere complexen (great houses) met honderden kamers. <p> Trefwoorden: Amerika, New Mexico, Chaco Culture