Washington - Mount St. Helens National Volcanic Monument
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

WashingtonKaart Washington

Parken in Washington-  Cape Flattery
-  Hanford Reach NM
-  Mount Adams
-  Mount Rainier NP
-  Mount St. Helens NVM
-  North Cascades NP
-  Olympic NP
-  Seattle
-  WalvissenAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Mount St. Helens NVM

   
Opp.: 445 km². [VC].

Mt. St. Helens torende ongeveer 3000 meter hoog boven de groene Cascaden uit. De berg was kegelvorming en met sneeuw ongeëvenaard mooi... tot zondag 18 mei - 8:32 1980. Toen trilde de aarde onder de berg. Door de aardbeving van 5.1 op de Richterschaal stortte de noordzijde in en klapte deze als een muur van rots en ijs Spirit Lake in, passeerde een bergrug en raasde door de Toutle River verder naar beneden. Een enorme zijwaartse explosie sloeg dwars door de lawine heen. Een hete wolk van gassen en stenen raasde over de bergketens en door de bossen, een spoor van dood en verderf achterlatend. Gelijktijdig vormde zich boven de berg een 10 km grote wolk van as die zich verspreide naar het oosten waar hij de zon compleet verduisterde. De uitbarsting duurde 9 uur en daarna was niets meer zoals het was. De noordkant van de ooit zo mooie berg was verdwenen, het bos was weg en alles was grijs. 57 mensen waren overleden waaronder Harry Truman, een bewoner van het gebied rond Mt St. Helens die koppig had geweigerd zijn huis te verlaten, en David Johnston, een vulkanoloog die vlak voor zijn dood enthousiast door de radio naar zijn hoofkantoor brulde: 'Vancouver! Vancouver! This is it!'

David A. Johnston observeert Mount St. Helens (17 mei 1980 - Foto: CVO Photo Archives).
David A. Johnston observeert Mount St. Helens (17 mei 1980 - Foto: CVO Photo Archives).

En nu is Mt. St. Helens een prachtig nationaal monument dat je eigenlijk niet mag missen als je in Washington bent. De belangrijkste toegang tot het park is Highway 504. Deze komt uit bij Johnston Ridge, de plek waar David Johnston de vulkaan in de gaten hield, en vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op de berg. Langs de 504 zijn verschillende visitor centers. De eerste (Mount St. Helens VC - vlakbij Interstate 5) en de laatste (Johnston Ridge Observatory) zijn de interessantste. Met name vanaf de JRO zijn een aantal prachtige trails uitgezet, o.a. naar Spirit Lake. Je kunt Mt. St. Helens ook vanaf de oostzijde benaderen. Het belangrijkste punt aan de oostkant is Windy Ridge. Van daar heb je een prachtig zicht op Mt. St. Helens en op Spirit Lake. Deze oostkant is alleen via via boswegen te bereiken.

Mt. St. Helens vanaf de Johnston Ridge Observatory .
Mt. St. Helens vanaf de Johnston Ridge Observatory .

Vanuit het zuiden is Mt. St. Helens minder mooi te zien. Wel zijn hier andere zeer interessante vulkanische fenomenen te bezichtigen, zoals The Ape Cave, The trail of two forests en Lava Canyon. The Ape Cave (genoemd naar de padvinders die hem verkenden) is een enorme lavagang van bijna 4 km lengte die je zelf mag verkennen. Neem zaklampen en reservebatterijen mee. The Trail of Two Forests leidt je door een lavavlakte waarin je de afdrukken van in de lava gevangen bomen kunt terugvinden. Lava canyon is een spectaculair ravijn met prachtige watervallen die je oversteekt m.b.v. een spannende hangbrug. Vanaf de zuidkant is het mogelijk Mt. St. Helens te beklimmen. Je hebt dan wel een permit nodig die je via de website www.mshinstitute.org kunt aanvragen. Klimmers beginnen meestal vanaf Climber's Bivouac.
Internetlinks    

>  KAART Mount St. Helens 

>  Website USFS


FOTO's    

Mount St. Helens (1986).
Mount St. Helens (1986).

Spirit Lake.Spirit Lake.

Mount St. Helens (18 mei 1980) (Foto: Public Domain).Mount St. Helens (18 mei 1980) (Foto: Public Domain).

Ape Cave.Ape Cave.

Trail of Two Forests.Trail of Two Forests.


Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Washington - Mount St. Helens National Volcanic Monument</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Mt. St. Helens torende ongeveer 3000 meter hoog boven de groene Cascaden uit. De berg was kegelvorming en met sneeuw ongeėvenaard mooi... tot zondag 18 mei - 8:32 1980. Toen trilde de aarde onder de berg. Door de aardbeving van 5.1 op de Richterschaal stortte de noordzijde in en klapte deze als een muur van rots en ijs Spirit Lake in, passeerde een bergrug en raasde door de Toutle River verder naar beneden. Een enorme zijwaartse explosie sloeg dwars door de lawine heen. Een hete wolk van gassen en stenen raasde over de bergketens en door de bossen, een spoor van dood en verderf achterlatend. Gelijktijdig vormde zich boven de berg een 10 km grote wolk van as die zich verspreide naar het oosten waar hij de zon compleet verduisterde. De uitbarsting duurde 9 uur en daarna was niets meer zoals het was. De noordkant van de ooit zo mooie berg was verdwenen, het bos was weg en alles was grijs. 57 mensen waren overleden waaronder Harry Truman, een bewoner van het gebied rond Mt St. Helens die koppig had geweigerd zijn huis te verlaten, en David Johnston, een vulkanoloog die vlak voor zijn dood enthousiast door de radio naar zijn hoofkantoor brulde: 'Vancouver! Vancouver! This is it!' <p> Trefwoorden: Amerika, Washington, Mt. St. Helens