Washington - Olympic National Park
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

WashingtonKaart Washington

Parken in Washington-  Cape Flattery
-  Hanford Reach NM
-  Mount Adams
-  Mount Rainier NP
-  Mount St. Helens NVM
-  North Cascades NP
-  Olympic NP
-  Seattle
-  WalvissenAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Olympic National Park

   
Opp.: 3.734 km². [VC, CG].

Olympic NP, een van de parels van de National Park Service, bestaat feitelijk uit twee parken. Het grootste deel omvat Mount Olympus en de bossen daar omheen. Het tweede deel is een kuststrook die los ligt van het eerste deel. Het park kent geen doorgaande wegen, maar wordt ontsloten door een aantal toegangswegen. Het park bezoeken, betekent dus dat je om het park heen rijdt en een aantal keer het park binnenrijdt om iets moois te bekijken of te kamperen. Dat is overigens niet heel erg. Ook de route die om het pak heen loopt, is geweldig. De fameuze Highway 101 loopt aan 3 zijden van het park.

De Olympic Mountains.
De Olympic Mountains.

Als je vanuit Seattle komt is Port Angeles een goede plaats om te beginnen. Port Angeles is een gezellige havenplaats helemaal in het noorden van het Olympic schiereiland. In Port Angeles vind je het Olypic NP Visitor Center. Het ligt aan de weg die van Port Angeles naar Hurricane Ridge leidt. Die weg is trouwens al onderdeel van het park. In het Visitor Center kunnen ze je goed helpen bij het plannen van de rest van je verblijf in het park (en het gebied eromheen). Na een bezoek aan het VC kun je direct door naar Hurricane Ridge. Van daar heb je een spectaculair uitzicht over de bergen waaronder Mount Olympus. Deze hoogste berg van het schiereiland is 2432 m hoog en bedekt door 7 machtige gletsjers. Een wandeling op Hurricane Ridge is zeer de moeite waard. Je loopt dan door bos en over alpenweiden en hebt schitterende vergezichten. Tot in juli kan er hier sneeuw liggen. Een van de redenen dat er bijna de hele zomer prachtige bloemen bloeien. De kans is groot dat je hier wild (deer, mountain goat, marmotten) ziet. Vanaf Hurricane Ridge kun je 'doorrijden' naar Obstruction Peak, het hoogste punt in het park waar je met je auto kunt komen. De weg er naartoe is halfverhard en steil en daarom niet geschikt voor campers. De weg is bovendien alleen open als de sneeuw weg is. Dat is dus vanaf ergens in de zomer.

Een hert (deer) bij Hurricane Ridge.
Een hert (deer) bij Hurricane Ridge.

Lake Crescent ligt een stukje naar het westen langs de 101. Het is enorm en uitermate fotogeniek. Als je het wat beter wilt bekijken, kun je het best aan de oost- of westzijde een afslag van de 101 nemen. Iets ten westen van Lake Crescent is een afslag naar Sol Duc. Sol Duc is vooral bekend vanwege zijn warmwaterbronnen. Dat klinkt overigens fraaier dan het is, omdat in 1911 bij deze bronnen het Sol Duc Hot Springs resort is gebouwd. Wel zeer fraai zijn de Sol Duc Falls. Deze watervallen liggen ongeveer 1.5 km lopen van het einde van de weg naar Sol Duc.

Het regenwoud bij Hoh.
Het regenwoud bij Hoh.

Naast bergen met gletsjers en subalpiene bossen bestaat een groot deel van Olympic NP uit regenwoud. Dat is geen tropisch regenwoud maar gematigd regenwoud. Het regenwoud is het best te bekijken bij Hoh aan de westzijde van het park. Door de overvloedige regenval (tot zo'n 4 m per jaar!) groeien de bomen hier uit tot reuzen, wordt elke millimeter grond bedekt door varens en mossen en groeien op de bomen epifyten (planten die niet in de grond wortelen, maar al het vocht en bouwstoffen uit de lucht halen). Ook bij Hoh is een VC. Van daar lopen een aantal trails door het regenwoud. Vooral de Hall of Mosses Trail is zeer aan te raden. Als je dieper het regenwoud in wilt trekken, kun je de Hoh River Trail nemen. Die route is 27 km lang en loopt naar Glacier Meadows. Dat is het basiskamp voor de mensen die Mount Olympus willen beklimmen. Een andere plek om het regenwoud te bekijken is Quinault. Dat ligt iets zuidelijker dan Hoh. Tussen Hoh en Quinault ligt verder nog Queets, waar je kunt genieten van de Queets River. De Queets River is een van de vele enorme rivieren die zijn oorsprong vindt in de gletsjers van de bergen. Als je van avontuur houdt, kun je op zoek gaan naar de grootste Douglas van Olympic. Je zult dan wel de rivier over, of eigenlijk door, moeten.

Het regenwoud bij Hoh.
Het regenwoud bij Hoh.

Naast het berglandschap, de meren en de enorme bossen maakt ook een kuststrook deel uit van Olympic NP. Die kuststrook is 117 km lang en is werkelijk prachtig. Rotskusten en zandige stroken wisselen elkaar af. Duizenden reusachtige dode bomen zijn door de zee op de kust geworpen. De kustbossen zijn groen en ruig. Bij eb zijn overal getijdenpoelen te vinden (zorg dus dat je met laagtij gaat wandelen) en zijn zeevogels en zeehonden te zien. Het best valt de kust te beleven bij Ozette. Je kunt dan een wandeling maken naar Cape Alva door het kustbos en vandaar naar Sand pont en vervolgens terug naar Ozette. De route van Cape Alva naar Sand Pont gaat over het strand, maar op twee plekken moet je bij hoogwater gebruik maken van een uitdagende route over het land. Die route is trouwens ook best leuk als het eb is. Als je wilt, kun je ook in dit deel van het park vrij kamperen en opstaan met de oceaan als uitzicht.
Internetlinks    

>  KAART Olympic NP 

>  Website NPS


FOTO's    

Regenwoud bij Hoh.
Regenwoud bij Hoh.

Een oversteek bij de kust (bij Ozette).Een oversteek bij de kust (bij Ozette).

Mountain goat (met zender).Mountain goat (met zender).

De kust.De kust.

Een jong krabje.Een jong krabje.

Queets River.Queets River.

Board walk naar de kust (bij Ozette).Board walk naar de kust (bij Ozette).
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Amerika, Washington, Olympic</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Olympic NP, een van de parels van de National Park Service, bestaat feitelijk uit twee parken. Het grootste deel omvat Mount Olympus en de bossen daar omheen. Het tweede deel is een kuststrook die los ligt van het eerste deel. Het park kent geen doorgaande wegen, maar wordt ontsloten door een aantal toegangswegen. Het park bezoeken, betekent dus dat je om het park heen rijdt en een aantal keer het park binnenrijdt om iets moois te bekijken of te kamperen. Dat is overigens niet heel erg. Ook de route die om het pak heen loopt, is geweldig. De fameuze Highway 101 loopt aan 3 zijden van het park. <p> Trefwoorden: Amerika, Washington, Olympic