Utah - Canyonlands National Park
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

UtahKaart Utah

Parken in Utah-  Arches NP
-  Bears Ears NM
-  Bryce Canyon NP
-  Canyonlands NP
-  Capitol Reef NP
-  Cedar Breaks NM
-  Dead Horse Point SP
-  Glen Canyon NRA
-  Goblin Valley SP
-  Golden Spike NHS
-  Goosenecks SP
-  Grand Staircase
                Escalante NM

-  Great Salt Lake
-  Great Salt Lake Desert
-  Hovenweep NM
-  Natural Bridges NM
-  Salt Lake City
-  Valley of the Gods
-  Zion NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Canyonlands National Park

   
Opp.: 1.349 km². [VC, CG].

Canyonlands is van alle nationale parken in Utah de grootste. De Colorado River loopt dwars door het park, net als de Green River die in het park uitkomt in de Colorado River. Beide rivieren hebben grote delen van het park gevormd. Door hun eroderende werking zijn tal van tafelbergen en canyons ontstaan. Wind, regen, zand en vorst hebben de rotsen vervolgens uitgehouwen tot grillige maar prachtige objecten. De twee rivieren delen het park in drie delen: The Maze, The Needles en Island in the Sky. Al die drie delen zijn zeer de moeite waard, maar niet allemaal zijn ze even makkelijk bereikbaar.

Canyonlands.
Canyonlands.

Het drukst bezochte deel is Island in the Sky in het noorden van het park. Dit deel is ook vrij goed ontsloten door een verharde weg. Op verschillende plekken zijn uitzichtpunten over het park en de canyons, zoals de Grand View Point Overlook. Vanaf verschillende plekken zijn korte en pittige wandelingen te maken naar rotsformaties, arches, zoutkoepels en andere geologisch interessante zaken, zoals Whale Rock (een opvallende rots), Upheaval Dome (een erg oude meteorietenkrater), Aztec Butte (een heuvel met een pueblo-ru´ne) en Mesa Arch (een steenboog).

Canyonlands (Mesa Arch).
Canyonlands (Mesa Arch).

Het zuidelijk gelegen The Needles is veel minder druk. Dat komt niet omdat het minder aantrekkelijk is. De tocht er heen is al genieten. Je rijdt dan over de 211 door allerlei canyons heen. The Needles zelf is ook prachtig. Je vindt er een enorme verzameling arches, tafelbergen, canyons, hoodoos etc. Ook zijn er nog Anasazi-ru´nes zoals in Horse Canyon, maar dat is wel een stevig stuk wandelen. The Needles is (redelijk) goed met de auto te bezoeken, maar echt ontdekken doe je The Needles te voet. In dit deel zijn goede mogelijkheden voor meerdaagse voettochten. Wandelen kan in de zomer erg zwaar zijn als gevolg van de hitte en de droogte. Dus dat is meer iets voor het voor- of najaar.

Canyonlands The Needles.
Canyonlands The Needles.

In het westen ligt dan nog The Maze. Ook hier vind je een mix van alles wat de natuur van zandsteen kan maken. The Maze is zeer slecht ontsloten. Alleen met een terreinwagen of te voet kun je het gebied bereiken. Met een normale auto kun je tot bij Hans Flat Ranger Station komen. Vandaar is het nog 20 km voordat je echt in The Maze bent. Alleen voor de goed voorbereide avonturier. Canyonlands heeft ook nog een vierde deel, en dat is Horseshoe Canyon. Horseshoe Canyon is een aparte unit. Het ligt een stukje ten westen van de rest van het park. In deze unit zijn erg mooie petroglyphen (rotstekeningen van indianen) te zien.


Internetlinks    

>  KAART Canyonlands NP 

>  Website NPS


FOTO's    

Island in the Sky.
Island in the Sky.

Een oude pueblo in The Needles.Een oude pueblo in The Needles.

Paddenstoelvormige hoodoos.Paddenstoelvormige hoodoos.

Rijden naar The Needles over de 250. 						Rijden naar The Needles over de 250.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Utah - Canyonlands National Park</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Canyonlands is van alle nationale parken in Utah de grootste. De Colorado River loopt dwars door het park, net als de Green River die in het park uitkomt in de Colorado River. Beide rivieren hebben grote delen van het park gevormd. Door hun eroderende werking zijn tal van tafelbergen en canyons ontstaan. Wind, regen, zand en vorst hebben de rotsen vervolgens uitgehouwen tot grillige maar prachtige objecten. De twee rivieren delen het park in drie delen: The Maze, The Needles en Island in the Sky. Al die drie delen zijn zeer de moeite waard, maar niet allemaal zijn ze even makkelijk bereikbaar. <p> Trefwoorden: Amerika, Utah - Canyonlands National Park