Oregon - Columbia River Gorge
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

OregonKaart Oregon

Parken in Oregon-  Bagby Hot Springs
-  Columbia River Gorge
-  Crater Lake NP
-  Hells Canyon NRA
-  Highway 101
-  John Day Fossil Beds NM
-  Lewis and Clark NHP
-  Newberry NVM
-  Oregon Caves NM
-  Oregon Trail IC
-  Toketee Falls
-  Umpqua Hot SpringsAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Columbia River Gorge

   
Opp.: -. [VC].

De Columbia River vormt de grens tussen Washington en Oregon. Na de Mississippi is het wat watervolume betreft de grootste rivier van de VS. Het dal waar de rivier door de Cascaden slingert (de Columbia River Gorge) is werkelijk prachtig. Het is dan ook aangewezen als National Scenic Area. En het is de moeite waard om de Interstate 84 te nemen die ten zuiden van de Columbia River in de Gorge ligt.

De Columbia River Gorge.
De Columbia River Gorge.

Nog beter is het om de Historic Columbia River Highway te nemen. Dat is de oude hoofdweg door de River Gorge die door de I84 is 'vervangen'. In principe loopt de weg van (ongeveer) Portland tot The Dalles, maar op een aantal plekken ligt de I84 over de oude weg heen of is de weg afgesloten voor auto's. Het mooiste stuk om met de auto af te leggen loopt van Portland/Troutdale tot aan Dodson. Langs dit stuk liggen een aantal prachtige watervallen zoals Bridal Veil Falls, Horsetail Falls en natuurlijk de Multnomah Falls. Deze waterval bestaat uit twee delen: de Upper Falls (165 m) en de Lower Falls (21 m). Inspannend maar een aanrader is de wandeling naar de top van de waterval. Ook kun je stoppen bij het Vista House bij Crown Point. Vanaf dit oude gebouw heb je een geweldig uitzicht over de Gorge.

Multnomah Falls
Multnomah Falls (foto: grayline.com).

Ook interessant is de Bonneville Dam, een imposante stuwdam in de Columbia River. De dam stamt al uit 1937. Er is een visitor center. Daarnaast kun je een van de twee powerhouses (hal met de generatoren) bezoeken, vissen bekijken bij de vistrappen en de spillway (wateroverloop) bewonderen. De entree is gratis. In de Gorge liggen leuke plaatsjes, zoals Hood River. Dit was ooit een ingeslapen gehucht tot de windsurfers ontdekten dat hier op de Columbia River geweldig gesurft kon worden omdat het (bijna) altijd hard waait.


Internetlinks    

>  KAART Columbia River Gorge 

>  Website Oregon State


FOTO's    

Een visarend.
Een visarend.

Vista House.Vista House.

Bridal Veil Falls.Bridal Veil Falls.

De spillway van de Bonneville Dam.De spillway van de Bonneville Dam.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika = Oregon - Columbia River Gorge</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> De Columbia River vormt de grens tussen Washington en Oregon. Na de Mississippi is het wat watervolume betreft de grootste rivier van de VS. Het dal waar de rivier door de Cascaden slingert (de Columbia River Gorge) is werkelijk prachtig. Het is dan ook aangewezen als National Scenic Area. En het is de moeite waard om de Interstate 84 te nemen die ten zuiden van de Columbia River in de Gorge ligt. Nog beter is het om de Historic Columbia River Highway te nemen. Dat is de oude hoofdweg door de River Gorge die door de I84 is 'vervangen'. <p>Trefwoorden: Amerika, Oregon, Columbia River Gorge