Oregon - Newberry National Volcanic Monument
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

OregonKaart Oregon

Parken in Oregon-  Bagby Hot Springs
-  Columbia River Gorge
-  Crater Lake NP
-  Hells Canyon NRA
-  Highway 101
-  John Day Fossil Beds NM
-  Lewis and Clark NHP
-  Newberry NVM
-  Oregon Caves NM
-  Oregon Trail IC
-  Toketee Falls
-  Umpqua Hot SpringsAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Newberry National Volcanic Monument

   
Opp.: 225 km². [VC, CG].

Newberry is een National Volcanic Monument. Het ligt in Deschutes National Forest ten zuiden van Bend. Het monument is door middel van een aantal afslagen van Highway 97 te bereiken. Het wordt beheerd door de National Forest Service. Dat betekent dat de nadruk iets minder ligt op de natuurwonderen en iets meer op recreatieve activiteiten zoals kamperen en vissen. Het park oogt daardoor een beetje rommelig, maar het heeft vanuit vulkanisch oogpunt wel veel interessante bezienswaardigheden.

Boomafdruk in de lava (Lava Cast Forest).
Boomafdruk in de lava (Lava Cast Forest).

Helemaal in het noorden (exit 151 van highway 97) ligt Lava Lands Visitor Center waar je veel informatie kunt krijgen over vulkanen in het algemeen en het monument in het bijzonder. Je kunt daarnaast wandelen door een gigantisch lavabed en je kunt hier met de auto (of de shuttle bus) Lava Butte (een kegelvulkaan) oprijden vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de Cascaden. Hier vind je ook de Lava River Cave. Dat is een lavatunnel met een lengte van ongeveer 1,5 km. Wees op tijd in het hoogseizoen. Het kan hier erg druk zijn. En neem natuurlijk zaklampen mee! Iets verder naar het zuiden (exit 153) vind je Lava Cast Forest. Dat is een lavavlakte met de afdrukken van de bomen die hier ooit hebben gestaan. Het is wel een aardig stukje rijden over onverharde wegen om er te komen, maar zeker de moeite waard.

Paulina Lake Newberry NVM.
Paulina Lake Newberry NVM.

Helemaal in het zuiden van het monument (afslag Highway 21) ligt Newberry Crater zelf. Een enorme krater met een diameter van ongeveer 32 km. Bij Paulina kun je de krater in. Hier vind je ook Paulina Falls (30 meter hoog) en het Paulina Visitor Center. In de krater liggen twee meren: Paulina Lake en East Lake. Het zijn geen echte kratermeren zoals Crater Lake (een meer dat de hele krater vult). Maar ze zijn wel mooi. En erg populair bij o.a. vissers in bootjes. In de krater ligt ook de enorme Big Obsidian Flow (3 km²). Dat is een gebied dat bestaat uit obsidiaan, zwart vulkanisch glas, dat vroeger door de indianen werd gebruikt om pijlpunten van te maken. Een bezoek is echt een must. Vanaf Paulina Peak heb je een prachtig uitzicht over de krater, de meren en de obsidian flow. Paulina Peak is het hoogste punt van de kraterrand (ongeveer 460 meter boven de bodem van de krater). Je kunt er naartoe rijden (geen campers). Maar je kunt er ook naartoe wandelen. Dat is wel een pittige wandeling, want je moet flink omhoog. Maar het is wel een erg mooie wandeling. En als je echt van wandelen houdt, kun je de ook gehele kraterrand langslopen over de crater rim trail. Maak er wel een meerdaagse tocht van, want de totale afstand is 34 kilometer.


Internetlinks    

>  KAART Newberry NVM

>  Website USFS


FOTO's    

Uitzicht vanaf Paulina Peak.
Uitzicht vanaf Paulina Peak.

Lava Lands en Lava Butte.Lava Lands en Lava Butte.

Uitzicht vanaf Lava Butte.Uitzicht vanaf Lava Butte.

Obsidiaan.Obsidiaan.

Ingang Lava River Cave.Ingang Lava River Cave.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika - Oregon - Newberry National Volcanic Monument</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Newberry is een National Volcanic Monument. Het ligt in Deschutes National Forest ten zuiden van Bend. Het monument is door middel van een aantal afslagen van Highway 97 te bereiken. Het wordt beheerd door de National Forest Service. Dat betekent dat de nadruk iets minder ligt op de natuurwonderen en iets meer op recreatieve activiteiten zoals kamperen en vissen. Het park oogt daardoor een beetje rommelig, maar het heeft vanuit vulkanisch oogpunt wel veel interessante bezienswaardigheden. <p>Trefwoorden: Amerika, Oregon, Newberry