Californie - Los Angeles
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

CaliforniëCalifornie Kaart

Parken in Californië-  Alabama Hills
-  Carrizo Plain NM
-  Channel Islands NP
-  Death Valley NP
-  Devils Postpile NM
-  Hearst Castle
-  Highway 1
-  Joshua Tree NP
-  Lassen Volcanic NP
-  Lava Beds NM
-  Los Angeles
-  Mojave NPr
-  Mono Basin NSA
-  Pinnacles NP
-  Redwood NP/SP
-  San Diego
-  San Francisco
-  Sequoia NP and
          Kings Canyon NP

-  Yosemite NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Los Angeles

   
Opp.: 1.214,4 km². [VC, CG].

Los Angeles (of LA) is een grote, uitgestrekte massa van gebouwen en wegen. Er wonen bijna 4 miljoen mensen. En in de Los Angeles Metropolitan Area (LA met de steden er omheen) wonen maar liefst 12 miljoen. Ondanks de drukte is Los Angeles toch zeer de moeite waard om te bezoeken.

Los Angeles genomen vanaf het Griffith Observatory.
Los Angeles genomen vanaf het Griffith Observatory.

Los Angeles is o.a. het centrum van de filmindustrie. Wie heeft bijv. nog nooit van Hollywood gehoord? Oorspronkelijk was dat een zelfstandig stadje, maar al langere tijd is het onderdeel van Los Angeles. In Hollywood is veel aardigs te vinden, zoals de bekende Hollywood Sign: de witte letters die de naam van het plaatsje spellen. Ze zijn 15 meter hoog en werden in 1923 geplaatst. Ook de Hollywood Boulevard is zeer bekend. Aan deze straat ligt o.a. Grauman's Chinese Theatre. Dat is een oude bioscoop (uit 1927), die bekend is vanwege de vele betonnen tegels waar beroemdheden hun hand- en voetafdrukken hebben achtergelaten. Een andere bekende bioscoop/theater is Het Kodak Theatre waar jaarlijks de Academy Awards (Oscars) uitgereikt worden. In het trottoir langs Hollywood Boulevard zijn meer dan 2000 grote kleurige tegels in de vorm van een ster aangebracht, elk met de naam van een beroemdheid uit de wereld van film, televisie, radio, muziek en/of theater. Deze stoep heet daarom de Hollywood Walk of Fame. Een andere plek die veel met films te maken heeft is Beverly Hills. Dat is de wijk (of eigenlijk de stad, want het is een zelfstandige plaats) waar de sterren en andere gefortuneerden wonen in hun enorme huizen. Als je eens wilt zien en horen hoe het hier toegaat, dan kun je het best een Beverly Hills Tour boeken.

Hand- en voetafdrukken bij het Chinese Theatre.
Hand- en voetafdrukken bij het Chinese Theatre.

Als je zelf wilt meemaken wat het maken van een film of tv-show inhoudt, dan kun je in Hollywood proberen een kaartje te bemachtigen om een show bij te wonen... Of je kunt naar Universal Studios Hollywood. Dat is een prachtig pretpark en filmstudio waar je o.a. kunt zien hoe films gemaakt worden. Daarnaast kun je door allerlei sets van bekende films rijden, shows bijwonen en 'gewone' pretpark-dingen doen. Een ander pretpark bij LA (in de plaats Anaheim) is het wereldberoemde Disneyland (tegenwoodig heet het Disneyland Park). Het park is in 1955 geopend en is de eerste van een aantal Disneyparken geweest waaronder Disneyland Paris. Ook kun je in LA naar Rancho La Brea Tar Pits. Dit zijn een aantal teer- / asfaltputten in Hancock Park, in het centrum van Los Angeles. Asfalt/teer (brea in Spaans) kwam hier aan de oppervlakte. Vaak bleef er water op het staan waarvan dieren kwamen drinken. Als ze in het water stapten konden ze er vervolgens niet meer uit en zonken ze weg in de teer. Hun botten bleven zo bewaard. Bij de teerputten staat het George C. Page Museum waar duizenden botten en schedels van o.a mammoeten, wolharige neushoors, reuzenluiaarden en sabeltandtijgers worden getoond.

Rancho La Brea Tar Pits.
Rancho La Brea Tar Pits.

Een ander bijzonder museum is het Griffith Observatory in het enorme Griffith Park (1740 ha - ook wel Central Park of LA). Het zeer opvallende gebouw herbergt een aantal ruimtevaart- en wetenschapstentoonstellingen. Als je liever naar het strand gaat, dan is dat geen probleem. Los Angeles heeft een aantal prachtige en zeer bekende stranden zoals de stranden van Santa Monica, Malibu, Venice en Huntington Beach. Met name de stranden van Venice zijn het bezoeken meer dan waard. Het heeft een drukke boulevard met leuke straatartiesten, De bijbehorende buurt Venice heeft zijn naam te danken aan het Italiaanse Venetië; dit omdat er in Venice veel kleine kanalen en sloten door de buurt lopen.


Internetlinks    

>  KAART Los Angeles 


FOTO's    

Hollywood Bowl.
Hollywood Bowl.

Universal Studio's.Universal Studio's.

Boulevard Venice BeachBoulevard Venice Beach (Foto: Veni Vidi Voyage).

Hollywood.Hollywood.

Grauman's Chinese Theatre

Grauman's Chinese TheatreUniversal Studio's.

Universal Studio's.Universal Studio's.

George C. Page Museum.George C. Page Museum.

Griffith Observatory.Griffith Observatory. (Foto: Waymarking).
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Californie - Los Angeles</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Los Angeles (of LA) is een grote, uitgestrekte massa van gebouwen en wegen. Er wonen bijna 4 miljoen mensen. En in de Los Angeles Metropolitan Area (LA met de steden er omheen) wonen maar liefst 12 miljoen. Ondanks de drukte is Los Angeles toch zeer de moeite waard om te bezoeken. <p> Trefwoorden: Amerika, Californie - Los Angeles