Californie - Yosemite National Park
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

CaliforniëCalifornie Kaart

Parken in Californië-  Alabama Hills
-  Carrizo Plain NM
-  Channel Islands NP
-  Death Valley NP
-  Devils Postpile NM
-  Hearst Castle
-  Highway 1
-  Joshua Tree NP
-  Lassen Volcanic NP
-  Lava Beds NM
-  Los Angeles
-  Mojave NPr
-  Mono Basin NSA
-  Pinnacles NP
-  Redwood NP/SP
-  San Diego
-  San Francisco
-  Sequoia NP and
          Kings Canyon NP

-  Yosemite NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..Yosemite National Park

   
Opp.: 3.081 km². [VC, CG].

Yosemite NP ligt zo'n 250 km ten oosten van San Francisco in de Sierre Nevada. Het is zonder twijfel één van de mooiste parken van de VS. Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, granietformaties, mammoetbomen, rustige alpenweiden, wilde rivieren en spectaculaire dieren. Het is goed ontsloten door een groot aantal wegen. Het is wel erg druk. Er komen elk jaar zo'n 4 miljoen bezoekers naar het park.

Yosemite Valley (Foto: : Edward Stojakovic ).
Yosemite Valley (Foto: : Edward Stojakovic ).

Het centrum van Yosemite is Yosemite Valley. Dat is, zoals de naam zegt, een prachtige vallei. Door de vallei loopt een rondweg (eenrichtingsverkeer). Die weg komt onder andere langs Yosemite Village, een gehucht met een Visitor Center, winkeltjes etc. Daarnaast vind je in de vallei campings en hotels (Yosemite Valley Lodge en The Majestic Yosemite Hotel). Omdat het er erg druk is, wordt aangeraden de gratis shuttle bus te nemen. Yosemite Valley wordt omringd door indrukwekkende kliffen. De bekendste is El Capitan. Vanuit de vallei heb je bovendien goed zicht op Half Dome. Deze granietrots heeft de vorm van een boog. De rotswand is erg populair bij klimmers. Omdat de vallei wordt omringd door bergen en kliffen, zijn er ook veel watervallen te zien, zoals Sentinel Fall, Starircase Falls, en natuurlijk Bridalveil Fall (190 m hoog) en Yosemite falls. Yosemite Falls bestaat eigenlijk uit drie watervallen: de Upper fall (440 m), Middle cascades (206 m) en Lower fall (98m). In totaal stort het water dus 739 m naar beneden. Yosemite Fall is daarmee de zes-na-hoogste waterval ter wereld. Jammer genoeg staat de waterval in de zomer meestal (bijna) droog. Als je de falls wilt bekijken, moet je eigenlijk in het voorjaar komen.

Tunnel Tree .
Tunnel Tree .

Ten zuiden van de vallei ligt de Glacier Point Road. Deze weg brengt je boven op de rotsen die de vallei aan de zuidzijde begrenzen. Vanaf Glacier Point heb je een fabelachtig uitzicht over Yosemite Valley en Half Dome. En als je geluk hebt (en een beetje vroeg bent) kun je hier deltavliegers (hanggliders) aan het werk zien die naar de bodem van de vallei zweven. Je kunt met de auto naar Glacier Point rijden, maar je kunt ook met een shuttle bus gaan (niet gratis) en je kunt vanuit het dal naar Glacier Point toe lopen. Die wandeling heeft een lengte van ongeveer 8 kilometer en je klimt/daalt ongeveer 1.000 meter. Met de bus naar boven en naar beneden wandelen kan ook.

Half Dome vanaf Glacier Point.
Half Dome vanaf Glacier Point.

Helemaal in het zuiden van het park ligt Wawona met de Mariposa Grove. In dat bos zijn de machtige mammoetbomen (Sequoiadendron giganteum) te vinden. De mammoetbomen zijn de zwaarste bomen ter wereld. Ze kunnen 80 meter hoog worden en een omtrek hebben van meer dan 30 meter. In de Mariposa Grove staan ongeveer 200 reuzen waaronder de Grizzly Giant. Bij de westelijke ingang van Yosemite NP liggen nog Tuolumne Grove en Merced Grove. Twee andere bossen met mammoetbomen. Merced grove is vrij klein (20 bomen), maar wel rustig. In het Noorden van Yosemite ligt Tioga Road. Deze weg loopt over een hoogvlakte. Je vindt er prachtige granietplateaus en -formaties, meertjes en rivieren en mooie bergweiden. Aan enkele zijwegen van Tioga Road liggen een paar leuke campgrounds die misschien nog plek hebben als je wilt kamperen in Yosemite. Ze zijn vooral geschikt voor tenten.


Internetlinks    

>  KAART Yosemite NP 

>  Website NPS


FOTO's    

Yosemite Valley.
Yosemite Valley.

Mariposa Grove.Mariposa Grove.

Graniet.Graniet.

Tuolumne Meadows.Tuolumne Meadows.

Half Dome vanaf Olmsted Point.Half Dome vanaf Olmsted Point.

Kamperen bij Yosemite Creek.Kamperen bij Yosemite Creek.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Californie - Yosemite National Park</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> Yosemite NP ligt zo'n 250 km ten oosten van San Francisco in de Sierre Nevada. Het is zonder twijfel één van de mooiste parken van de VS. Het park staat bekend om zijn hoge watervallen, granietformaties, mammoetbomen, rustige alpenweiden, wilde rivieren en spectaculaire dieren. Het is goed ontsloten door een groot aantal wegen. Het is wel erg druk. Er komen elk jaar zo'n 4 miljoen bezoekers naar het park. <p> Trefwoorden: Amerika, Californie - Yosemite National Park