Californie - San Francisco
   Het beste van West-Amerika
Jaapje in Amerika
Reisgids West-Amerika
Links
   Plannen
Pakken
Vliegen
Auto/Camper
Kamperen
Motels
Parken
Overig
   Arizona
California
Colorado
Idaho
Montana
Nevada
New Mexico
Oregon
Utah
Washington
Wyoming

CaliforniëCalifornie Kaart

Parken in Californië-  Alabama Hills
-  Carrizo Plain NM
-  Channel Islands NP
-  Death Valley NP
-  Devils Postpile NM
-  Hearst Castle
-  Highway 1
-  Joshua Tree NP
-  Lassen Volcanic NP
-  Lava Beds NM
-  Los Angeles
-  Mojave NPr
-  Mono Basin NSA
-  Pinnacles NP
-  Redwood NP/SP
-  San Diego
-  San Francisco
-  Sequoia NP and
          Kings Canyon NP

-  Yosemite NPAfkortingen
Afkortingen die ik gebruik zijn: NP (National Park), NM (National Monument), NF (National Forest), NVM (National Volcanic Monument), NRA (National Recreation Area), NHP (National Historical Park) en SP (State Park).

Sterren
Om het plannen van je reis wat makkelijker te maken, heb ik de bezienswaardigheden gewaar- deerd d.m.v. sterren:
: optie als je in de buurt bent - : aanrader als je in de buurt bent - : doen als je in de buurt bent - : moet je gaan zien als je kunt - : hiervoor ga je naar Amerika.

De waardering is uiteraard niet meer dan een mening.

Coördinaten
De coördinaten van de parken vind je in mijn reisgids Het beste van West-Amerika. Lees meer..San Francisco

   
Opp.: 121 km² (land). [VC, CG].

San Francisco is een van de weinige steden in de VS die echt het bezoeken waard is. Het is voor Amerikaanse begrippen een compacte stad. Dat komt deels omdat het op een schiereiland ligt dat zit ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de San Francisco Bay. De totale oppervlakte van de stad is 'slechts' 121 km². Het aantal inwoners bedraagt 750.000. Dat klinkt niet zoveel, maar die getallen vertekenen wel een beetje, omdat rond de San Francisco Bay een groot aantal andere plaatsen liggen, zoals San Jose, Berkeley, Fremont en Oakland. In de totale agglomeratie rond de baai (the San Francisco Bay Area) wonen 7.2 miljoen inwoners.

San Francisco vanaf Twin Peaks.
San Francisco vanaf Twin Peaks.

San Francisco wordt verbonden met steden aan de andere zijde van de baai door middel van een aantal zeer beroemde bruggen. De bekendste is de Golden Gate Bridge. Deze hangbrug ligt over de Golden Gate zeestraat en verbindt het schiereiland van San Francisco met Marin County. De brug is 2737 m lang, en overspant 1280 m water. De Bay Bridge (San Francisco - Oakland Bay Bridge) verbindt Oakland en San Francisco. De brug bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door Yerba Buena Island. De totale lengte is meer dan 7 km.

Cable Car.Cable Car.

San Francisco is gebouwd op 43 heuvels. Vanaf het populaire Twin Peaks heb je een prachtig uitzicht over de stad. Sommige van die heuvels zijn heel steil. Een voorbeeld is Russian Hill. Omdat die zo steil is, kent Lombard Street (de weg naar de top) maar liefst acht haarspeldbochten over een lengte van 400 meter. De weg staat daarom bekend als de crookedest (bochtigste) weg ter wereld. Door de heuvels kent San Francisco ook een bijzondere vorm van vervoer: de Cable Cars. Een soort trams die worden voortgetrokken door kabels die in de grond zitten.

Alcatraz .Alcatraz .

Opvallende gebouwen in San Francisco zijn o.a. de Ferry Building, het stadhuis, Coit tower en The Transamerica Pyramid. Vanaf The Ferry Building aan het begin van Market Street (1898) vertrokken (en vertrekken nog steeds) veerboten naar o.a. de andere kant van de baai. Het stadhuis uit 1899 heeft de op vier-na-grootste koepel ter wereld. Coit Tower is een uitkijktoren op Telegraph Hill in Art Deco stijl. De toren is 64 meter hoog en werd gebouwd in 1934. The Transamerica Pyramid is de hoogste flat van San Fransico en heeft een zeer opvallende pyramidevorm. Bekende pleinen / parkje zijn Union Square (11.000 m2) en Alamo Square. Aan de oostzijde van dat laatste park staan de zes beroemde Victoriaanse huizen aan de Steiner Street, bekend als de Painted Ladies.

Golden Gate Bridge.
Golden Gate Bridge.

De stad kent verschillende opvallende wijken. Meest bekend is China Town waar heel veel chinezen wonen en werken. Je kunt er heerlijk eten. Fisherman's Wharf is een oude zeeliedenbuurt. De wijk is een bezienswaardigheid en heel toeristisch. Op Pier 39 van Fisherman's Wharf was altijd een grote groep van Californische zeeleeuwen te vinden. Sinds december 2009 zijn ze echter vertrokken. Op de pier zijn er nu nog maar een paar te zien. In de baai van San Francisco ligt het alom bekende gevangeniseiland Alcatraz. Vroeger zaten hier de grootste misdadigers van de VS. één van de bekendste gevangenen van het eiland was Al Capone. Slechts drie gevangenen hebben het gepresteerd te ontsnappen uit deze zwaarbeveiligde gevangenis. Of zij levend het vasteland hebben weten te bereiken is onbekend. Het eiland is nu een drukbezocht museum.

Transamerica Pyramid.Transamerica Pyramid.
Internetlinks    

>  KAART San Francisco 


FOTO's    

Ook een uitzicht vanaf Twin Peaks (het mist vaak in SF).
Ook een uitzicht vanaf Twin Peaks (het mist vaak in SF).

Lombard Street (op de achtergrond Coit Tower).Lombard Street (op de achtergrond Coit Tower).

Pier 39 en Alcatraz.Pier 39 en Alcatraz.

De pontons waar de zeeleeuwen huizen (alleen niet in de zomer).De pontons waar de zeeleeuwen huizen (alleen niet in de zomer).

Rijden over de Golden Gate Bridge.Rijden over de Golden Gate Bridge.

Coit Tower.Coit Tower.

Alamo Square aan Steiner Street met de Painted Ladies en uitzicht over San Francisco.Alamo Square aan Steiner Street met de Painted Ladies en uitzicht over San Francisco.

San Francisco kent heel veel mooie houten huizen.San Francisco kent heel veel mooie houten huizen.

Ferry Building en San Francisco - Oakland Bay Bridge.Ferry Building en San Francisco - Oakland Bay Bridge.
Contact via de e-mail: info@hetbestevanwestamerika.nl<!--Begin Walla Walla webdesign pagina voor oude browsers--> <p><font face="verdana,arial,helvetica" color="#CCCCCC" size=5> <b>Amerika : Californie - San Francisco</b> <font face="verdana,arial,helvetica" color="#FFFFFF" size=2><p> San Francisco is een van de weinige steden in de VS die echt het bezoeken waard is. Het is voor Amerikaanse begrippen een compacte stad. Dat komt deels omdat het op een schiereiland ligt dat zit ingeklemd tussen de Grote Oceaan en de San Francisco Bay. De totale oppervlakte van de stad is 'slechts' 121 kmē. Het aantal inwoners bedraagt 750.000. Dat klinkt niet zoveel, maar die getallen vertekenen wel een beetje, omdat rond de San Francisco Bay een groot aantal andere plaatsen liggen, zoals San Jose, Berkeley, Fremont en Oakland. In de totale agglomeratie rond de baai (the San Francisco Bay Area) wonen 7.2 miljoen inwoners. <p> Trefwoorden: Amerika, Californie - San Francisco